REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Izraelu ne bom pošiljal orožja!« Potres v Washingtonu, uradnik State Departmenta odstopil

»Izraelu ne bom pošiljal orožja!« Potres v Washingtonu, uradnik State Departmenta odstopilNesoglasja v Bidnovi administraciji so prvič pricurljala v javnost po potezi Josha Paula. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Visoki uradnik State Departmenta, ki je delal na prenosu orožja tujim silam, Josh Paul, je odstopil zaradi načina, s katerim Bidnova administracija obravnava spopad v Izraelu in Gazi.

Dejal je, da ne more podpreti nadaljnje vojaške pomoči ZDA Izraelu, odziv Bidnove administracije pa označil za »impulzivno reakcijo, ki temelji na intelektualnem bankrotu«.

Paul je bil direktor za kongresne in javne zadeve v Uradu za politično-vojaške zadeve State Departmenta, ki se ukvarja s trgovino z orožjem.

To je bila nenavadna javna demonstracija nestrinjanja znotraj zunanjepolitičnega aparata predsednika Joeja Bidna, ki si je prizadeval preprečiti, da bi se tovrstni izrazi frustracij prelili v javnost, poroča Washington Post (WP).

Paul je preživel več kot 11 let na delovnem mestu, ki usklajuje odnose s Kongresom in ključnim uradom State Departmenta, ki se ukvarja z vojaško pomočjo tujim armadam, zaveznicam Washingtona.

Zdaj že nekdanji uradnik State Departmenta je poudaril, da ne more prenesti, da bi nadaljeval delo, za katerega je dejal, da prispeva k smrti palestinskih civilistov.

»Videli smo grozo tega, kar je naredil Hamas, in obseg tega. In zato se bojim obsega morebitnega izraelskega odziva in sedanjega izraelskega odziva,« je dejal Paul v intervjuju za WP. »Priznavam pravico izraelske vlade, da se odzove in brani, vendar se sprašujem, koliko palestinskih otrok mora pri tem umreti.«

Paul je dejal, da močna vojaška pomoč ZDA Izraelu dejansko daje tej državi zeleno luč, da proti Gazi stori, kar hoče, ne glede na civilne žrtve.

Izraelska vlada je sporočila, da namerava uničiti Hamas, prebivalcem mesta Gaza in severne Gaze, ki šteje več kot milijon ljudi pa je rekla, naj se v 24 urah preselijo proti jugu največjega odprtega zapora na svetu, kar je po oceni opazovalcev ZN povzročilo humanitarno katastrofo.

State Department odstopa Josha Paula ni želel komentirati, sklicujoč se na kadrovsko politiko.

Paul je razkril, da se je soočal tudi z drugimi dilemami, medtem ko je delal na vojaški pomoči znotraj State Departmenta, vendar je vedno čutil, da lahko »spravi stvari v pravo smer«.

Toda tokrat ni tako, kar je bil po njegovih besedah ​​največji razlog, da je odstopil.

»O tem ni dvoma. Glede tega vprašanja znotraj sistema ni prostora za temeljna nesoglasja. In to me je pripeljalo do moje odločitve,« je dejal.

Kot je dodal, ni bilo nobenega perečega trenutka, ki bi pripeljal do njegovega odstopa, le občutek, da je vpleten v vrsto odločitev, s katerimi se ni strinjal.

Počutil se je nemočnega, da bi lahko na njih vplival.

Paulova kariera in akademsko izobraževanje sta povezana z Izraelom in Palestinci. Napisal je magistrsko nalogo o izraelskem boju proti terorizmu in državljanskih pravicah ter delal v Ramali na Zahodnem bregu pri upravljanju varnostnega sektorja pri palestinskih oblasteh.

V pismu o odstopu je navedel, da ima »globoke osebne vezi z obema sprtima stranema«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek