REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA že vpletene v bližnjevzhodno vojno: Ameriški rušilec sestrelil več izstrelkov Houtijev proti Izraelu

ZDA že vpletene v bližnjevzhodno vojno: Ameriški rušilec sestrelil več izstrelkov Houtijev proti IzraeluUSS Carney. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva, brigadni general Patrick Ryder je v četrtek potrdil, da je vojaška ladja ameriške mornarice sestrelila tri rakete, ki so jih izstrelili pripadniki Hutijev v Jemnu in so bile verjetno namenjene Izraelu.

»Posadka rušilca z vodenimi raketami USS Carney, ki deluje v severnem Rdečem morju, je danes danes sestrelila tri manevrirne rakete za napad na kopno in več brezpilotnih letal, ki so jih izstrelile sile Hutijev v Jemnu,« je dejal Ryder na tiskovni konferenci.

»Ta ukrep je bil prikaz integrirane arhitekture zračne in raketne obrambe, ki smo jo zgradili na Bližnjem vzhodu in smo jo pripravljeni uporabiti, kadar koli je to potrebno, da zaščitimo naše partnerje in naše interese v tej pomembni regiji,« je dodal Američan.

Ryder je opisal, »da ni bilo nobenih žrtev med ameriškimi silami in nobenih, kolikor vemo, med civilisti na terenu.«

V luči izraelsko-palestinskega konflikta in povečanega vojaškega odtisa ZDA v regiji v podporo Izraelu naraščajo napetosti po Bližnjem vzhodu, vključno z napadi upornikov na ameriška oporišča v regiji.

»Informacije o teh napadih se še obdelujejo in ne moremo z gotovostjo reči, kaj so te rakete in brezpilotna letala ciljala, vendar so bili izstreljeni iz Jemna proti severu vzdolž Rdečega morja, potencialno proti ciljem v Izraelu,« je dejal Ryder.

Tiskovni sekretar obrambnega ministrstva ZDA je nadalje nakazal, da bodo objavljene dodatne podrobnosti, saj »napad morda še poteka.«

Ryder je dejal, da je ameriški obrambni minister Lloyd Austin v začetku dneva opravil vrsto klicev s predsednikom ZAE šejkom Mohamedom bin Zayedom, katarskim emirjem šejkom Tamimom, vključno s svojima savdskima in izraelskima kolegoma.

V luči izraelsko-palestinskega konflikta in povečanega vojaškega odtisa ZDA v regiji v podporo Izraelu naraščajo napetosti po Bližnjem vzhodu, vključno z napadi upornikov na ameriška oporišča v regiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek