REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grožnja ameriškim letalonosilkam: Ruska letala, oborožena z raketami »Kinžal«, bodo redno patruljirala v Črnem morju

Grožnja ameriškim letalonosilkam: Ruska letala, oborožena z raketami »Kinžal«, bodo redno patruljirala v Črnem morjuMiG-31 s Kinžalom. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je v sredo novinarjem povedal, da je vojaškim letalom ruskih zračnih sil ukazal redno patruljiranje nevtralnega zračnega prostora nad Črnim morjem.

»Trajna napotitev« je reakcija na naraščajoče napetosti z ZDA, je dejal predsednik Rusije.

»Naša letala MiG-31 so oborožena z raketnimi sistemi Kinžal. Znano je, da imajo doseg več kot 1000 km in hitrost Mach-9 je spomnil ruski predsednik na novinarski konferenci v Pekingu.

To obvestilo ni mišljeno kot grožnja, je poudaril Putin, temveč le kot opomnik in je reakcija na stopnjevanje nestabilnosti, zlasti na Bližnjem vzhodu.

»Trajna napotitev« je reakcija na naraščajoče napetosti z ZDA, je dejal predsednik Ruske federacije.

Kot dejavnik je omenil napotitev dveh udarnih skupin letalonosilk ZDA v Sredozemsko morje v podporo Izraelu.

Kot je pojasnil Putin, domet hiperzvočnega orožja potencialno postavlja vzhodni del Sredozemskega morja v doseg ruskih patrulj.

Putin je omenjeno novico sporočil po tem, ko je komentiral potrditev Washingtona, da je Ukrajini dobavil več balističnih raket ATACMS, ki so zagotovile novo vojaško zmogljivost za sile Kijeva, ki se borijo proti Rusiji.

Predsednik Rusije je to označil za napako Bidnove administracije iz več razlogov, kot je vlečenje ZDA globlje v konflikt.

»Naj nihče ne reče, da nima nič s tem. Verjamemo, da imajo,« je poudaril.

V skladu z mednarodnim pravom ima Rusija že sedaj pravico, da z napadi na ameriške enote odgovori na ameriško pošiljanje raket ATACMS Ukrajini, ki jih ta uporablja proti Rusiji.

Ameriške letalonosilke v regiji bi lahko bile v tem primeru prava tarča.

Kot »smešna« je Putin označil tudi ameriška namigovanja, da je Rusija »že izgubila« vojno v Ukrajini.

Ameriški predsednik Joe Biden je med konfliktom večkrat dejal nekaj podobnega, v smislu, da naj bi Moskva želela osvojiti celotno državo, a ji to ni uspelo.

Ruska vlada je zanikala, da bi kdaj imela takšne želje.

Da Putin vsekakor ne namerava izgubiti vojne v Ukrajini pa kaže video posnetek v tvitu zgoraj, saj sta ga tudi na obisku vrha Pas in pot na Kitajskem spremljali častniki, ki varujejo in nosijo rusko jedrsko aktovko.

Rusko jedrsko aktovko, znano kot Cheget, tradicionalno nosi mornariški častnik in je ves čas pri predsedniku.

»Obstajajo določeni kovčki, brez katerih ni popolno nobeno Putinovo potovanje,« so pod posnetkom zapisali kremeljski dopisniki državne tiskovne agencije RIA v objavi na Telegramu.

»Če je Rusija izgubila vojno, zakaj (Kijevu) dobavljajo ATACMS? Naj (Biden) vzame nazaj ATACMS in ostalo orožje, dobi palačinke in pride k nam na čajanko,« je ameriškemu predsedniku s kančkom cinizma sporočil Putin.

V intervjuju za CBS News prejšnjo nedeljo je Biden občinstvo pozval, naj si predstavlja prihodnost, v kateri »Američani dejansko združimo vso Evropo in bo Putin končno odstavljen«, in zatrdil, da je ta cilj dosegljiv.

Medtem pa drug za drugim z oblasti padajo evropski voditelji, zadnji v nizu so bili odpoklicani v stranki PiS na Poljskem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek