REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izraelski poslanec: Opozarjali smo, izvajali so etnično čiščenje Palestincev

Izraelski poslanec: Opozarjali smo, izvajali so etnično čiščenje PalestincevOfer Kassif na protestu zoper deportacijo palestinskih prebivalcev Masafer Yata na Zahodnem bregu, leta 2022. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Poslanec Kneseta trdi, da je izraelska vlada pod taktirko Netanjahuja fašistična in da izvaja pogrome nad Palestinci.

Izraelski poslanec Ofer Kassif, čigar levičarska koalicija Hadaš (Hadash) ima štiri člane v Knesetu, trdi, da je njegova stranka oblast Benjamina Netanjahuja opozorila, da se bodo incidenti, kot je napad Hamasa, zgodili, če bo Izrael nadaljeval z »nezakonito okupacijo palestinskih ozemelj«.

»Obsojamo in nasprotujemo vsakemu napadu na nedolžne civiliste. Toda v nasprotju z izraelsko vlado to pomeni, da nasprotujemo tudi vsakemu napadu na palestinske civiliste. Te grozljive incidente moramo analizirati v njihovem pravem kontekstu –, a to je sedanja okupacija palestinskega ozemlja,« je Kassif povedal za Al Jazeero.

Skupaj s kolegi poslanci iz stranke Hadaš so svarili, pravi, »znova in znova«, da bo »vse počilo«, ceno pa bodo plačali vsi, predvsem nedolžni civilisti.

»Izraelska vlada, ki je fašistična, podpira, spodbuja in izvaja pogrome nad Palestinci. Poteka etnično čiščenje,« je dodal Kassif.

Več kot 20.000 Palestincev, spominja Al Jazeera, je po podatkih agencije Združenih narodov za palestinske begunce zapustilo obmejno območje Gaze in se umaknilo v notranjost tega ozemlja pod nadzorom Hamasa, da bi poiskalo zatočišče v šolah ZN.

Benjaminu Netanjahuju, trdi Kassif, ni mar za dobrobit Izraela ali Judov, »kaj šele Palestincev na zasedenih ozemljih«.

»Netanjahu je včeraj dejal, da želi Gazo spremeniti v zapuščen otok, a na ciničen način je Gaza že zapuščen otok v zadnjih 20 letih,« opozarja Tamer Karmout z Inštituta za podiplomski študij v Dohi.

»Netanjahu si samo želi izogniti se zaporu.

To je edina motivacija in spodbuda, ki ga ženeta,« mnenju Karmouta pritrjuje izraelski poslanec Kassif, medtem ko za Al Jazeero analizira dejanja izraelskega premierja, ki se sooča z obtožbami zaradi goljufije, zlorabe zaupanja in korupcije.

Kassif se boji, da se bodo v vojno vključili tudi Hezbolah in drugi »elementi«.

»Upam, da se to ne bo zgodilo.

Dejansko zaradi dobrobiti vseh ljudi, vseh civilistov, Palestincev in Izraelcev upam, da se bo to, kar se zdaj dogaja, čim prej končalo.

Edini način za zaustavitev prelivanja krvi obeh ljudstev je, da se izraelska okupacija konča je sklenil poslanec Ofer Kassif.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek