REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojna se širi: »Edini način, da izraelski otroci spijo v miru, je, da palestinski otroci spijo v miru!«

Vojna se širi: »Edini način, da izraelski otroci spijo v miru, je, da palestinski otroci spijo v miru!«Goreči izraelski tank Merkava. Vir: Posnetek zaslona, omrežje X

Napad Hamasa na Izrael je spodbudil pričakovane razprave.

Na eni strani so tisti, ki podpirajo Izrael in obsojajo terorizem Hamasa, na drugi strani pa opozarjajo, da se Hamas upira proti državi apartheida, ki je v svojem bistvu do Palestincev teroristična in genocidna.

Dopisnik Dela iz Bruslja se na primer drži ustaljene in očitno neverodostojne uradne lajne in ponavlja fraze vrhuške EU, zato je (v tvitu zgoraj) dobil utemeljen odgovor bolj razgledanih od sebe.

Časi se spreminjajo, Zahodu zmanjkuje moči. Čas je, da to spoznajo tudi v Izraelu, priznajo palestinsko državo in prenehajo z napadi na Palestince. Toda to bo najbrž mogoče šele, ko bo dokončno propadel sedanji sistem zahodnega hegemonizma. To morda ne bo kmalu, vendar tudi ni tako zelo daleč.

Uboji civilistov, njihove ugrabitve in nediskriminatorni napadi na civilne cilje so seveda vedno zločini.

Vendar pa trditi, da so omejeni le na palestinski Hamas in pozabiti na desetletja izraelskih zločinov nad Palestinci pomeni, da so kritiki zgrešili bistvo.

Ob tem tudi mednarodno pravo dopušča – ob sistematičnem kršenju prava s strani ene od strani v spopadih – uporabo sicer prepovedanih metod s strani žrtve, seveda z namenom, da bi se znova vzpostavilo zakonito stanje.

Kot kaže objava v tvitu spodaj, so se izraelske sile posluževale celo ugrabitev palestinskuh otrok, da bi nato malčke uporabljale kot živi ščit.

Povedano drugače – Izrael lahko Palestincem prizadane hude udarce, a če ne bo prenehal s kršitvami in terorjem nad Palestinci – ugrabitvami, napadi na civiliste, še posebej ženske in otroke, rušenjem civilne infrastrukture, napadi na verske objekte - bodo Izrael in vsi njegovi prebivalci pričakovana tarča podobnih odzivov palestinskih oboroženih skupin.

To bi se lahko nehalo le s popolnim genocidom nad Palestinci, kar pa je tudi za Izrael danes na srečo ne samo zavržen, pač pa tudi nemogoč cilj, enako nedosegljiv in škodljiv kot ideja o tem, da bi bilo treba Izrael potrebno potisniti v morje.

Dejstvo je, da so Palestinci po dolgih letih Izraelu prvič odgovorili na podoben način, kot je to Palestincem že desetletja nekaznovano počel Izrael.

S krepitvijo Sirije, Libanona in Irana in zatonom moči ZDA, ki jih izraelski lobi uporablja za nasilje v zasedenih palestinskih območjih, pa se nevarnost za Izrael povečuje.

Pri tem se vojna že širi - Hezbolah se je v Libanonu de facto že priključil vojni.

Na Zahodu opevani izraelski tanki Merkava, ki so se zdeli nepremagljivi so bili uničeni s strani Hamasovih dronov.

Ne samo, da so jih Hamasovi borci uničili, več so jih v izraelskih oporiščih tudi zajeli.

Sedaj je eno od odprtih vprašanj tudi, ali jih bodo uspeli pravočasno odpeljati z bojišča in predati v roke iranskim strokovnjakom.

Ujeli so tudi posadke tankov Merkava.

V vojni ne padajo več samo palestinski civilisti, pač pa tudi izraelski okupatorji.

Prav ima zato kolumbijski predsednik Gustavo Petro, s koreninami iz sosednje Hrvaške, ki je opozoril, da dokler ne bodo mogli mirno spati palestinski otroci, ne bodo mogli mirno spati niti izraelski.

»Edini način, da izraelski otroci spijo v miru, je, da palestinski otroci spijo v miru!,« je dejal predsednik Kolumbije.

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu oziroma blebetaški zajedalci javnega denarja, kot jih vidijo pronicljivi komentatorji na družbenih omrežjih - niso sposobni takšnega vpogleda na zavržno dogajanje v zasedenih palestinskih ozemljih.

Zato znova kvasijo neumnosti o vsega krivi arabski ulici.

Zadevni izraz so radi uporabljali ameriški izvajalci vojn na Bližnjem vzhodu, ki so trdili, da bodo arabske ulice čisto tiho, ko bodo ZDA pokazale silo.

Sedaj vidimo, kam je to pripeljalo.

Evropa je polna beguncev z Bližnjega vzhoda in afriških držav (ki so bile žrtve ameriških oziroma NATO intervencij), ceno za vojne pa plačujejo vsi, le tisti ne, ki so jih začeli.

Kako Izrael obravnava palestinske ujetnike pa lahko vodimo spodaj.

In tako ravnajo izraelske sile (IDF) z dvanajstletnico, Palestinko:

A časi se spreminjajo, Zahodu in Izraelu zmanjkuje moči.

Čas je, da to spoznajo tudi v Tel Avivu, priznajo palestinsko državo in prenehajo z napadi na Palestince.

Toda to bo verjetno mogoče šele, ko bo dokončno propadel sedanji sistem zahodnega hegemonizma.

To sicer še ne bo kmalu, vendar tudi ni tako zelo daleč.

Ukrajinska vojna je prva prelomnica, ki označuje to točko preloma in deli svet na tistega pred in tistega po porazu Zahoda v Ukrajini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek