REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojna ožela zaveznike: Članice EU Kijevu ne morejo več zagotoviti orožja, ZDA zmanjkalo denarja za dopolnitev zalog

Vojna ožela zaveznike: Članice EU Kijevu ne morejo več zagotoviti orožja, ZDA zmanjkalo denarja za dopolnitev zalog»Ne moremo še naprej dajati iz lastnih zalog,« je dejal visoki uradnik, ki je želel ostati neimenovan. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Države Evropske unije so režimu Vladimirja Zelenskega »že dale vse, kar ne bo ogrozilo njihove varnosti«.

Članice Evropske unije ne morejo več pošiljati orožja v Kijev iz svojih zalog, ne da bi ogrozile lastno varnost, poroča portal Politico, ki se sklicuje na izjavo neimenovanega evropskega uradnika.

»Ne moremo še naprej dajati iz lastnih zalog,« je dejal visoki uradnik, ki je želel ostati neimenovan.

Uradnik je izjavil, da še vedno obstaja močna javna in politična podpora boju Ukrajine, da pa so države Evropske unije »že dale vse, kar ne bo ogrozilo njihove varnosti«.

Neimenovani ameriški uradnik je za bruseljski portal Politico povedal, da evropske zaloge usihajo po 18 mesecih intenzivnih spopadov industrijskega obsega.

Politico poroča, da ima Pentagon še nekaj orožja za pošiljanje v Ukrajino, a da Američanom zmanjkuje denarja za obnovo lastnih zalog.

Ameriški časnik Wall Street Journal je nedavno razkril, da so predstavniki Pentagona sporočili, da ima ministrstvo za obrambo ZDA samo še 5,2 milijarde dolarjev za vojaško podporo Ukrajini, kar je približno enako vrednosti orožja, ki ga je administracija predsednika ZDA Josepha Bidna poslala v Ukrajino v zadnjih šestih mesecih.

Pentagon je ameriški Kongres sicer že opozoril, da mu zmanjkuje denarja za zamenjavo orožja, ki so ga ZDA poslale Ukrajini, in je prisiljen upočasniti dobavo nekaterim ukrajinskim enotam, da bi jih zaščitil pred »negotovo prihodnostjo«.

»Če ne bomo pravočasno obnovili naših vojaških zalog, bi to lahko škodilo pripravljenosti ameriške vojske,« piše v pismu voditeljem Kongresa, v katerega je imela vpogled tiskovna agencija AP.

Dodali so še, da bodo morale ZDA brez dodatnega denarja odložiti zamenjave ali zmanjšati zmogljivosti, ko gre za zračno obrambo, strelivo in brezpilotna letala.

Pentagon opozarja Belo hišo, da je od 25,9 milijarde dolarjev ostalo le še 1,6 milijarde dolarjev, ki so namenjene za dopolnitev ameriških vojaških zalog, potem ko je bila v Ukrajino poslana velika količina orožja. Orožje vključuje topniško strelivo, rakete in izstrelke, za katere so ameriški generali ocenili, da so ključni za ukrajinsko protiofenzivo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek