REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dvojna merila: Albanski teroristi borci za svobodo in heroji, srbski borci za svobodo pa - teroristi?

Dvojna merila: Albanski teroristi borci za svobodo in heroji, srbski borci za svobodo pa - teroristi?Čeprav je šlo v Makedoniji za terorizem, je mednarodna skupnost za Albance izposlovala splošno amnestijo. Srbiji pa želijo zaradi upora Srbov s severa Kosova uvesti sankcije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po nedavnem incidentu na Kosovu so se tudi v Evropski uniji razplamtele ostre razprave o tem, kdo je za spopade, v katereih so bili ubiti trije Srbi s severnega Kosova in en albanski policist, odgovoren.

Do incidenta je prišlo, ko so policisti kljub pogajanjem z organizatori blokade cest želeli sami odstraniti minirana tovornjaka.

Ko je bil pri tem ubit en albansko-kosovski policist in en ranjen so policisti začeli z napadom na Srbe, ki so se branili z orožjem in zatekli v bližnji samostan.

Trije Srbi so bili ubiti, od tega je bil najmanj eden likvidiran že potem, ko je bil ranjen in nemočen.

Čeprav je šlo v Makedoniji za terorizem, je mednarodna skupnost za Albance izposlovala splošno amnestijo. Srbiji pa želijo zaradi upora Srbov s severa Kosova uvesti sankcije. 

Najmanj sedem držav sedaj že zahteva sankcije proti Srbiji, zaradi domnevnega terorizma, čeprav ni dokazov, da bi bili srbski organi vpleteni v to dogajanje.

Voditelja Srbov, ki so streljali na kosovke policiste so medtem pridržali v Srbiji, na Kosovu pa so mu prištinske oblasti zaplenile vilo.

Milan Radojčić je ob tem tudi podjetnik in podpredsednik Srbske liste, največje stranke Srbov s severa Kosova.

Radojčić je svoja dejanja priznal – hkrati pa zavrnil obtožbe, da je kriv.

V sporočilu za javnost, ki ga je Radojčić poslal javnosti v petek, je navedeno, da je zgolj želel spodbuditi srbsko prebivalstvo k »maščevanju zaradi (albanskega) terorja, ki se izvaja nad Srbi«.

»Srbsko ljudstvo preganjajo, da bi očistili Kosovo in Metohijo Srbov. Zato smo bili prisiljeni nuditi podporo srbskemu narodu. Želimo opozoriti mednarodno skupnost, da Srbi ne bodo več trpeli terorja«, je zapisal.

Ob tem je dodal, da je umorjeni kosovski policist »po nesreči« umrl zaradi eksplozivne naprave, ki ni bila namenjena njemu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pa je v oddaji Ćirilica pokazal, kako so v Prištini pred osmimi leti slavili kot heroje Albance, ki so ubili osem policistov v Makedoniji.

Čeprav je šlo za terorizem, je mednarodna skupnost za njih izposlovala splošno amnestijo. Postavili so jim celo spomenike.

Srbiji, čeprav ni neposredno povezana z incidenti na Kosovu sedaj ista mednarodna skupnost grozi s sankcijami.

»To so slike od pred osmimi leti, ko je bilo ubitih osem makedonskih policistov. Ubili so jih pravi teroristi s Kosova, ubitih pa je bilo še 14 njihovih. To so tako imenovani državni pogrebi v hali športov v Prištini. Poglejte to, oni pa nas sedaj obtožujejo. Takrat so ubili osem makedonskih policistov in oni niso teroristi, sledilaje splošna amnestija, nas pa sedaj obtožujejo.

Za nas veljajo neka 'posebna' pravila.

In veljala bodo še naprej, vse dokler nekega dne nekdo ne bo priznal tako imenovano Kosovo ali ne pride do velikega preobrata v svetu,« je dejal predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek