REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Veliki Brat« na preži: Časnik razkril, da vlada vohuni za tistimi, ki jo kritizirajo

»Veliki Brat« na preži: Časnik razkril, da vlada vohuni za tistimi, ki jo kritizirajoNe gre za roman »1984« Georgea Orwella, a vsekakor obstajajo podobnosti, saj kritike vlade Velike Britanije opazujejo in njihove besede zapisujejo, razkriva časnik Observer. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Ko so nama rekli, da se ne moreva udeležiti te razprave, sem se počutil, kot da živimo v diktaturi, ne v demokraciji,« je ogorčen dr. Bradbury.

Vlada Velike Britanije spremlja dejavnosti vodilnih britanskih strokovnjakov za izobraževanje na družbenih omrežjih, razkriva Observer, ki navaja, da je med drugim imel dostop tudi do dokumentov, po katerih naj bi ministrstvo za izobraževanje poskušalo odpovedati konferenco, ker sta bila napovedana dva predavatelja, ki sta že prej kritizirala politiko Londona in premierja Rishija Sunaka.

Ministrstvo za izobraževanje je po poročanju britanskega časnika sestavilo poročila o dejavnostih najmanj devetih strokovnjakov, nekatera so dolga kar 60 strani.

Nas že spremlja »Veliki Brat«? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ena oseba je novinarjem časnika razkrila, da je britansko šolsko ministrstvo ustvarilo celo preglednico v »Excelu«, v kateri je do potankosti opisano, s kom je komunicirala, poroča Guardian.

Observer navaja, da sta Ruth Swailes in dr. Aaron Bradbury, soavtorja knjižne uspešnice o zgodnjem otroštvu, povedala, da so jima organizatorji dogodka, ki ga je sponzorirala britanska vlada, povedali, da Ministrstvo za izobraževanje namerava odpovedati konferenco le nekaj dni pred predvidenim začetkom zaradi »neprimernih« govorcev in predavateljev.

Konferenca naposled ni bila odpovedana, potem ko sta Swailesova in Bradbury zagrozila s pravnim postopkom proti ministrstvu, vendar se je dogodka udeležil vladni uradnik, da bi slišal, kaj bosta avtorja povedala.

»Ko so nama rekli, da se ne moreva udeležiti te razprave, sem se počutil, kot da živimo v diktaturi, ne v demokraciji,« je dejal Bradbury.

Swailesova, ki svetuje šolam in vrtcem o predšolski vzgoji, je vložila zahtevo, v kateri je terjala od ministrstva za izobraževanje, naj razkrije vse dokumente, ki jih ima o njej.

Kultna distopija »1984« Georgea Orwella ni bila mišljena kot navodilo za uporabo... Toda oblast v Londonu očitno meni drugače. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V dokumentih, ki jih je nato prejela, so bili navedeni njeni tviti, ki jih je objavila o Ofstedu, angleškem šolskem inšpektoratu, hkrati pa je bilo poudarjeno, da je všečkala objave, ki so promovirale navodila za poučevanje majhnih otrok, ki so jih napisali šolniki, a ne vlada.

Da bi podprli Swailesovo, je veliko izobraževalnih strokovnjakov vložilo isto zahtevo, pri čemer jih je doslej najmanj devet prejelo podobno dolga poročila o svojih stališčih in proti-vladnih aktivnostih na družbenih medijih.

Nekateri še čakajo na odgovor vlade.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek