REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iz ZDA in Slovaške: Dve zelo slabi novici za Zelenskega

Iz ZDA in Slovaške: Dve zelo slabi novici za ZelenskegaFico in Biden. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Ukrajina je bila danes deležna dveh zelo slabih, čeprav pričakovanih novic.

Prva prihaja iz ZDA, kjer so republikanci in demokrati dosegli dogovor o financiranju vlade.

Vendar pa je bila cena za dogovor velika – konec pomoči za Ukrajino.

Oziroma vsaj konec v doslej znanem obsegu...

Cena za dogovor je – konec pomoči za Ukrajino.

Iz dogovora je tako izpadla zaveza za 20 milijard dolarjev nove ameriške pomoči režimu Vladimirja Zelenskega.

Resolucija ohranja odprtost ameriške vlade naslednjih 45 dni na trenutni ravni porabe in dodaja milijarde dolarjev sredstev za pomoč ZDA ob nesrečah – vendar izključuje novo pomoč Kijevu kljub zahtevi predsednika Joeja Bidna.

Odločitev je bila sprejeta z glasovanjem 335 : 91 v predstavniškem domu in poslana v Senat le nekaj ur pred rokom za zaustavitev poslovanja ameriške administracije Joeja Bidna.

Senat je zakon odobril z 88 glasovi proti 9 in ga predal predsedniku Bidnu, ki se je ta konec tedna odločil ostati v Washingtonu, v pripravljenosti, da ga podpiše.

Mar objem popušča? Zelenski in Biden. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V govoru v dvorani predstavniškega doma v soboto je poslanec Michael Lawler (republikanec, New York) pozval svoje kolege, naj ne dovolijo, da se vlada ZDA zapre samo zato, ker predlog zakona izključuje pomoč Ukrajini.

»Če odkrito pravite Američanom, da boste zaprli ameriško vlado zaradi Ukrajine, potem naj vas bo sram,« je opozoril Lawler.

Medtem se je tudi Egipt odločil, da zavrne pošiljanje vojaške pomoči Ukrajini, v Evropi pa je na Slovaškem - s podobnim glavnim sporočilom - na parlamentarnih volitvah slavila proruska stranka Smer-SSD nekdanjega premierja Roberta Fica, ki je zbrala nekaj več kot 23 odstotkov glasov.

Po preštetih 98 odstotkih glasov je levosredinska Smer-SSD prejela 23,37 odstotka glasov, kar pomeni, da bo imela v 150-članskem parlamentu predvidoma 42 sedežev.

Na drugem mestu je liberalna Progresivna Slovaška (PS) Michala Šimečke, ki je zbrala 16,86 odstotka, na tretjem mestu pa so socialdemokrati iz Glas-SD-ja s 15,03 odstotka.

Volilni rezultati - Slovaška 1.10.2023
Volilni rezultati - Slovaška 1.10.2023. Vir: Posnetek zaslona

Prav socialdemokrati bi lahko bili odločilni pri sestavi nove koalicije na Slovaškem. Vodi jih nekdanji Ficov sodelavec Peter Pellegrini.

Fico je že v predvolilni kampanji jasno povedal, da želi spremeniti smer slovaške zunanje politike.

Dejal je, da bo prekinil vojaško pomoč Kijevu, nasprotuje sankcijam proti Moskvi, poleg tega pa ima tudi bolj nacionalistična in konservativna stališča.

Številni analitiki pričakujejo, da se bo po vsesplošnem polomu zahodne politike v primeru ukrajinske krize in vojne vse več evropskih držav moralo soočiti s padci nepopularnih vlad.

Na ruskih družbenih omrežjih so že pozdravili spremembo, ki jo označujejo za pričakovano.

Številni analitiki pričakujejo, da se bo po vsesplošnem polomu zahodne politike v primeru ukrajinske krize in ameriške posredniške vojne proti Rusiji v Ukrajini vse več držav Evropske unije moralo soočiti s padci nepopularnih vlad.

V Nemčiji na primer opozicijska AfD že postaja najmočnejša stranka v državi.

Tudi ta stranka vztrajno kritizira politiko sankcij in konfrontacij Zahoda z Rusijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek