REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po Obami je vse mogoče: Zelenski glavni kandidat za Nobelovo nagrado za mir

Po Obami je vse mogoče: Zelenski glavni kandidat za Nobelovo nagrado za mirAnalitiki menijo, da bi lahko bili poleg Zelenskega in Nevalnega morebitni nagrajenci tudi borci za pravice žensk, domorodnega prebivalstva in zaščito okolja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski in ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni sta med favoriti za letošnjo Nobelovo nagrado za mir, vendar analitiki menijo, da bi lahko bili potencialni nagrajenci tudi aktivisti za pravice žensk, staroselcev in varstvo okolja.

Kot poroča Reuters, je, čeprav je Zelenski glavni kandidat, malo verjetno, da bo ukrajinski predsednik kot vojni voditelj dobil nagrado za mir. Obenem se zmanjšujejo možnosti Navalnega, saj je ruski opozicijec nagrado dobil lani in predlani.

Direktor Inštituta za mirovne raziskave v Oslu Henrik Urdal je dejal, da se bo komisija morda odločila, da letos nagradi prispevek mirovnih aktivistov.

Izjavil je, da se bo nagrada za Ilhama Tohtija ali drugega aktivista na Kitajskem osredotočila na, kot je dejal, »vse bolj avtoritarno vladavino Pekinga«.

Urdal je kot potencialno zmagovalko izpostavil Iranko Narges Mohammadi, ki se bori za pravice žensk in proti smrtni kazni in je trenutno v zaporu.

Med možnimi kandidati za Nobelovo nagrado za mir je tudi aktivistka Mahbouba Seraj iz Afganistana, ki se kljub prepovedi s strani vladajočih talibanov še naprej zavzema za pravice deklet do izobraževanja in druge pravice žensk ter ne namerava zapustiti Kabula.

»Mislim, da bi bili najverjetnejši kandidati zagovorniki človekovih pravic,« je sklenil Urdal.

Ni dvoma, da tukaj gre za politizacijo nagrade za mir, saj so favoriti za nagrado vsi tisti, ki se udinjajo zahodni hegemoniji in katerih izbor bo srednji prst Globalnemu jugu in drugim, menijo komentatorji na družbenih omrežjih.

Stavnice nakazujejo, da bo ukrajinski predsednik na vrhu seznama nagrajencev, za ruskim disidentom Navalnim, ki glede na lanske zmagovalce verjetno ne bo zmagal.

Ujgurski aktivist Ilham Tohti je tretji favorit in ga podpirajo strokovnjaki, ki pravijo, da bi nagrada »prinesla dobrodošel fokus na kršitev pravic Ujgurov na Kitajskem.«

Spomnimo, višek cinizma je bila leta 2009 dodelitev Nobelove nagrade za mir tedanjemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami, še preden je sploh pošteno vstopil v Ovalno pisarno.

Hinavščina Nobelovega komiteta: Administracija Baracka Obame ni skoparila z vojnami po svetu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Obama dano mu zaupanje ni upravičil, saj je po tem narekoval vrsto intervencij in vojn na Bližnjem vzhodu in v Afriki v katerih je umrlo več deset milijonov ljudi, še več pa je ostalo brez domov in prihodnosti...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek