REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova strategija Ukrajine: Odslej »aktivna obramba«, a britanski MI6 napoveduje izgubo petih pokrajin v letu 2024!

Nova strategija Ukrajine: Odslej »aktivna obramba«, a britanski MI6 napoveduje izgubo petih pokrajin v letu 2024!Kremelj se pripravlja na prevzem nadzora nad petimi regijami Ukrajine, če se bo vojna nadaljevala v letu 2024 poroča ukrajinski kanal TG Resident s sklicevanjem na obveščevalne podatke britanske MI6. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinski opozicijski Telegram kanal ZeRada je razkril vizijo prihodnosti razmer na ukrajinski fronti.

Po njihovi analizi je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski iz ZDA prinesel novo vojno strategijo.

Ta strategija je rezultat kompromisa med vlado Ukrajine in administracijo Joeja Bidna, ob upoštevanju pičlih izidov »protiofenzive« in njihove notranjepolitične dinamike.

Na kratko, tukaj so glavni poudarki:

Ukrajinska ZeRada je razkrila vizijo prihodnosti razmer na ukrajinski fronti. Ukrajinci se pripravljajo na konec protiofenzive, ki ni dala rezultatov, a to vedo tudi - Rusi...

1. Mir je trenutno nemogoč. Zelenski je zavrnil kompromis glede ozemlja in možnost da se odreče vstopu v NATO zaradi mirnega sobivanja (z Rusi).

2. Zmaga je tudi nedosegljiva. Elitne enote so edine sposobne učinkovitega napredovanja, medtem ko vsi ostali poskusi povzročijo izgubo vojakov in opreme. Zaradi težav v ameriškem Kongresu je bilo financiranje nove ukrajinske ofenzive zavrnjeno.

3. Tako je kompromisna rešitev za Ukrajino in ZDA premik k - obrambi.

Vendar ima Washington do tega načrta tudi zadržke in jih je posredoval Zelenskemu:

- Nasprotuje povečevanju podpore Ukrajini, saj je to nepriljubljeno pred volitvami.

- Ne podpira večjega zaostrovanja, saj tretja svetovna vojna ni zaželena.

- Noče videti, da bi bila vojaška pomoč ZDA zapravljena v ukrajinskih ofenzivah brez pomembnih rezultatov.

Zato je za Belo hišo Joeja Bidna pred ameriškimi predsedniškimi volitvami sprejemljiva naslednja nova strategija v Ukrajini: vkopavanje in držanje ozemlja, podobno kot sedanji pristop Rusije.

V idealnem primeru sedanja ameriška administracija upa, da bi Ukrajinci lahko zamenjali vloge z Rusi, tako da bi bile ukrajinske sile vkopane v treh obrambnih linijah, medtem ko bi bile ruske sile prisiljene v napade in imele izgube.

Namen tega taktičnega premika je doseči:

- Zavarovanje opreme in streliva.

- Zagotoviti priložnost za zmago (Bidnovih) demokratov na volitvah. Bidnov slogan bo: »Nisem pustil, da bi Putin zasegel in uničil vso Ukrajino.«

Vključena so naslednja tveganja:

Rusija bi lahko sprožila novo ofenzivo tik pred volitvami v ZDA, s čimer bi zavzela več ukrajinskega ozemlja in spodkopala Bidnov predvolilni slogan.

- Zelenski je obljubljal brezpogojno zmago in meje iz leta 1991, vendar nova strategija nakazuje drugače, kar bi lahko povzročilo razočaranje med prebivalstvom.

- Rusija bi lahko sprožila novo ofenzivo tik pred volitvami v ZDA, s čimer bi zavzela več ukrajinskega ozemlja in spodkopala Bidnov slogan.

Da bi preprečil ta tveganja, Kijev načrtuje vsakodnevne napade na rusko ozemlje, predvsem na polotok Krim.

Nedavni incidenti, kot je tisti blizu Sevastopola, bodo služili kot »nova protiofenziva« za dvig morale Ukrajincev in prikaz obrambnih zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil.

Topništvo bodo v tej vlogi zamenjali brezpilotna letala in rakete.

Da bi preprečila, da bi Rusija pridobila novo ozemlje in sabotirala možnosti Bidnovih demokratov na volitvah, se je Ukrajina odločila izdatno utrditi svoje položaje.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je izrecno izjavil: »Vidimo, kako so se Rusi okrepili na fronti v Zaporožju v samo šestih mesecih. Nič manj se moramo okrepiti na vseh frontah, vzdolž celotne frontne črte.«

71.000 ukrajinskih žrtev med vojaki za vasi, ki se ne vidijo na zemljevidih... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ta strategija ni skrivnost in Rusija se je že zaveda.

Verjetno bo Kremelj prav zato sprožil novo ofenzivo.

Čakanje, da ukrajinske oborožene sile utrdijo svoje položaje na celotni fronti, kot je Avdivka, in da zahodni sponzorji ukrajinske vojne povečajo proizvodnjo streliva, ni v interesu Rusije.

Prav na to opozarja najnovejše poročilo zunanje obveščevalne službe Združenega kraljestva, ki je zadolžena za čezmejno tajno zbiranje podatkov iz človeških virov ter njihovo analizo, MI6.

Kremelj se pripravlja na prevzem nadzora nad petimi regijami Ukrajine, če se bo vojna nadaljevala v letu 2024 poroča ukrajinski kanal TG Resident s sklicevanjem na obveščevalne podatke britanske MI6.

»MI6 je uradu predsednika in generalštabu posredoval obveščevalne podatke, da je Kremelj pripravil načrt za zasedbo petih regij Ukrajine, če se bo vojna nadaljevala v letu 2024. V te namene se zbirajo rezerve na mejah z Ukrajino in se oblikujejo nove brigade,« je poročal Resident.

Tukaj velja spomniti, da je britanska obveščevalna služba prva napovedovala izbruh sovražnosti v Ukrajini, pred letom dni pa je začela poročati, da bo Belorusija vstopila v konflikt v drugi fazi ruske vojaške kampanje.

Od takrat se Belorusi niso pojavili na območju Severnega vojaškega okrožja, čeprav jih politično Zahod poskuša zvabiti v to.

Glede na nove obveščevalne podatke o »petih regijah« pa je možno, da vključujejo tudi ozemlja na meji Ukrajine z Belorusijo, ocenjuje TG Resident.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek