REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ko se teroristi vrnejo domov: Policija skupini Nova IRA zasegla orožje z ukrajinske fronte

Ko se teroristi vrnejo domov: Policija skupini Nova IRA zasegla orožje z ukrajinske fronteRazmere na Severnem Irskem so vse bolj napete, zlasti ob prizadevanjih Evropske unije, da bi državo po brexitu gospodarsko izolirala od preostalega Združenega kraljestva. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Preiskave so spremljali javni izgredi, policiste pa so napadli z molotovkami in drugimi improviziranimi izstrelki.

Policija na Severnem Irskem je teroristom skupine Nova IRA, ki naj bi v državo prišli s fronte v Ukrajini, zasegla orožje, poroča Belfast Telegraph.

Viri iz policije so za lokalni časnik povedali, da je Nova irska republikanska armada (NIRA) »najbrž ukradla ročne bombe s fronte v Ukrajini«.

Enota za preiskovanje terorizma policijske službe Severne Irske (PSNI) je v četrtek izvedla racijo v mestu Derry in tudi Strabanu, v kateri so našli dve ročni granati, pištolo, več kot 50 nabojev in več kilogramov plastičnega eksploziva.

Preiskave so spremljali javni izgredi, policiste pa so napadli z molotovkami in drugimi improviziranimi izstrelki.

Poškodbe, vključno z opeklinami in zlomi, je utrpelo skupno 16 policistov.

Policija je na območju Rosemount v Derryju našla tudi mitraljez in šest eksplozivnih naprav.

Doslej so po zakonu o terorizmu aretirali tri osebe (dva moška in eno žensko).

Nova IRA – domnevno ustanovljena okoli leta 2011 kot veja prvotne teroristične organizacije IRA in drugih paravojaških skupin – je ena najbolj aktivnih paravojaških terorističnih skupin, ki napadajo severnoirsko policijo in britanske varnostne sile v Združenem kraljestvu.

Razmere na Severnem Irskem so po brexitu vse bolj napete, zlasti zaradi spora Evropske unije in Združenega kraljestva o obsegu nadzora pretoka blaga med Severno Irsko in preostankom države - zaradi ohranjanja odprte meje med Severno Irsko in Republiko Irsko, članico EU.

Če bi se ta spor zaostril, bi meja med obema postala bolj neprepustna, z mejnimi kontrolami, to pa bi lahko znova razplamtelo spore med irskimi protestanti in katoličani oziroma pristaši obstanka Severne Irske v Združenem kraljestvu in tistimi, ki želijo, da tudi Severna Irska postane del Republike Irske. 

Policijski viri so za časnik Belfast Telegraph povedali, da orožje iz konflikta v Ukrajini vedno bolj prihaja v posest kriminalnih združb in paravojaških skupin, ki delujejo na Severnem Irskem.

Menijo, da je bilo orožje pretihotapljeno v državo, potem ko so ga ukradli tuji plačanci, ki so lani preplavili vojno območje v Ukrajini; od začetka vojne se je ukrajinski vojski pridružilo približno 20.000 tujih borcev.

Ni jasno, od kod prihajajo bombe, ki jih je našla severnoirska policija, saj Ukrajina uporablja tako rusko kot sovjetsko orožje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek