REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odprta lovna sezona na britanske tanke: V Ukrajini uničen že drugi Challenger 2

Odprta lovna sezona na britanske tanke: V Ukrajini uničen že drugi Challenger 2Ponos Britanije: Tank Challenger 2 v dimu... Vir: Telegram, posnetek zaslona

Ruske enote so »razglasile odprto lovno sezono« za orožje britanske izdelave, poročajo ruski viri.

V spopadih med Rusijo in Ukrajino je bil namreč uspešno uničen že drugi tank Challenger 2.

Do uničenja naj bi prišlo v bližini Rabotina.

To pomeni, da sta bila doslej uničena že dva od komaj štirinajstih tankov, ki jih je London dobavil Kijevu, so v soboto poročali ruski mediji, ki se sklicujejo na vodjo lokalnega civilnega gibanja iz regije Zaporožje.

Gre pa za najverjetneje najmočnejše prenosno protitankovsko orožje, kar jih obstaja.

Tank naj bi bil onesposobljen, potem ko je prejel le en zadetek ruske rakete Kornet, je za RIA Novosti povedal Vladimir Rogov, vodja gibanja »Skupaj smo z Rusijo.«

»Za britanske tanke je bila razglašena odprta lovna sezona,« je dejal Rogov in dodal, da so tank uničile ruske zračno-desantne enote.

Orožje, ki ga je dobavilo Združeno kraljestvo, »gori tako dobro kot katera koli druga zahodna oprema,« je dejal Rogov.

Aktivist ni navedel svojih virov teh informacij.

Niti Kijev niti Moskva do zdaj nista uradno komentirala poročanega razvoja dogodkov.

Tudi London, ki je v začetku tega tedna potrdil uničenje prvega tanka Challenger 2 v Ukrajini, zaenkrat ni komentiral trditve o uničenju tudi drugega britanskega tanka.

Delovanje sistema kaže podoben zadetek iz začetka avgusta.

Če se potrdi tudi drugo uničenje bo to pomenilo, da sta bila oba britanska tanka uničena s pomočjo lahkega prenosnega sistema Kornet.

Gre pa za najverjetneje najmočnejše prenosno protitankovsko orožje, kar jih obstaja.

Rusija ga prodaja tudi tujim državam, nedavno je na primer Kornete kupila tudi Srbija.

Sistem Kornet je prenosna protitankovska vodena raketa, ki jo je mogoče namestiti tudi na vozilo.

Nekatere njegove modifikacije so sposobne uničiti glavne bojne tanke in druga oklepna vozila, opremljena z eksplozivnim reaktivnim oklepom, na razdalji do 10 km.

V sredo se je na družbenih omrežjih pojavil video posnetek prvega tanka Challenger 2, ki naj bi ga zadela raketa Kornet.

Tank je zaradi izstrelka popolnoma zgorel, je razvidno iz posnetka.

Eksplozija: Premaknjena kupola Challengerja 2
Eksplozija: Premaknjena kupola Challengerja 2. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinski viri so poročali, da naj bi šest članov posadke preživelo, a podrobnejši ogled prvih ostankov tanka kaže, da to morda ni res – kupola tanka je namreč premaknjena do te mere, da to kaže na močno eksplozijo v notranjosti tanka.

Ob prvi izgubi britanskega tanka je obrambni minister Združenega kraljestva Grant Shapps dejal, da »lahko pride do materialnih izgub« na konfliktnem območju, in da London »to sprejema.«

Od 5. septembra 2023 je Kijev samo v zadnji poletni operaciji izgubil okoli 66.000 vojakov in 7.600 kosov težkega orožja, je povedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Novinarjem je še povedal, da Združeno kraljestvo ne namerava poslati dodatnih tankov v Kijev, da bi nadomestili izgube.

Ukrajinska vojska poskuša prebiti ruske obrambne položaje že od četrtega junija, vendar pri tem ni uspešna.

Od takrat ukrajinske enote niso dosegle pomembnejših pridobitev na frontnih črtah, medtem ko so utrpele velike izgube tako v osebju kot v opremi.

Od 5. septembra 2023 je Kijev samo v zadnji poletni operaciji izgubil okoli 66.000 vojakov in 7.600 kosov težkega orožja, je povedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek