REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Drone je neškodljivo naplavilo na obale«: Musk prekinil ukrajinski napad zaradi nevarnosti jedrskega odgovora Rusije

»Drone je neškodljivo naplavilo na obale«: Musk prekinil ukrajinski napad zaradi nevarnosti jedrskega odgovora Rusije»Če je res, kar je Isaacson zapisal v svoji knjigi, potem je videti, da je Musk zadnji trezen um v Severni Ameriki,« je na Telegramu zapisal Medvedjev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zgodba o tem, kako Elon Musk lani ni dovolil uporabe satelitskega komunikacijskega omrežja Starlink za napad na rusko oporišče Sevastopol je pokazala, da je svet v času vojne v Ukrajini najmanj enkrat že bil blizu uporabe – jedrskega orožja.

Odlomek o načrtovanem napadu ukrajinskih podvodnih dronov na rusko črnomorsko floto je bil zapisan v novi biografije Walterja Isaacsona o milijarderju o Elonu Musku.

Knjiga naj bi pri založbi Simon & Schuster izšla 12. septembra.

CNN je o tej zadevi netočno poročal, da je Musk skrivaj naročil inžinerjem Starlinka, da izklopijo sistem ob obalah Krima.

To ni res.

Musk samo ni želel vklopiti tega sistema nad Krimom.

Namen ukrajinske vojske in zveze NATO je bil potopiti večino ruskega ladjevja, zasidranega v pristanišču.

Sevastopol je namreč glavno oporišče ruske črnomorske flote na polotoku Krim, ki je bil stoletja del ruske države in si ga je Rusija po referendumu in odločitvi večine prebivalcev ponovno priključila leta 2014, a šele po državnem udaru in začetku vojne zoper rusko govorečo manjšino v Ukrajini.

Zgodba o tem, kako Elon Musk lani ni dovolil uporabe satelitskega komunikacijskega omrežja Starlink za napad na rusko oporišče Sevastopol je pokazala, da je svet v času vojne v Ukrajini najmanj enkrat že bil blizu uporabe – jedrskega orožja. CNN je o tej zadevi netočno poročal.

Ko so se ukrajinski podmorniški droni, polni eksploziva, približali ruski floti, so »izgubili povezavo in jih je nato neškodljivo naplavilo na obalo,« piše Isaacson.

Muskova odločitev, zaradi katere so ga ukrajinski uradniki prosili, naj znova vklopi satelite, je bila posledica upravičenega strahu, da se bo Moskva na ukrajinski napad na Krim odzvala z jedrskim orožjem.

Muskovi pomisleki glede možne ponovitve »mini Pearl Harborja« so bili utemeljeni.

Avtor Muskove biografije Walter Isaacson v omenjenem odlomku trdi, da je Musk ukrajinski vojski preprečil dostop do medmrežja na omenjenem območju, ker naj bi mu ruski veleposlanik v ZDA povedal, da bi morebiten ukrajinski napad na Krim povzročil ruski odziv z jedrskim orožjem.

Musk je bil ob tem po telefonu v stiku s svetovalcem za nacionalno varnost predsednika Joeja Bidna, Jakeom Sullivanom, predsednikom združenih poveljstev, generalom Markom Milleyjem, in ruskim veleposlanikom v ZDA, piše Isaacson.

Medtem je Mykhailo Fedorov, podpredsednik ukrajinske vlade, prosil Muska, naj ponovno vzpostavi povezljivost za podmorniške drone, tako da je Musku povedal o njihovih zmogljivostih.

Dmitrij Medvedjev: Če je res, kar je Isaacson zapisal v svoji knjigi, potem je videti, da je Musk zadnji trezen um v Severni Ameriki.

Musk je zahtevo zavrnil. »Podjetje SpaceX bi bilo v tem primeru neposredno soudeleženo pri agresivnem dejanju,« je dejal.

Droni, ki so izgubili zvezo s sateliti, naj bi nato neškodljivo priplavali na površino morja.

Musk je na svoji platformi X pojasnil, da sateliti Starlink nikoli niso bili aktivni nad Krimom in da je ukrajinska vlada vložila zgolj »nujno zahtevo« po vklopu storitev, ki pa je bila zavrnjena.

Musk se zdaj celo sprašuje, kako je končal v tej vojni, ko pa je Starlink naredil za miroljubne reči...

Če bi se strinjal z zahtevo ukrajinske vlade, bi bil SpaceX eksplicitno vpleten v veliko vojno dejanje in stopnjevanje konflikta, je opozoril Musk.

Nekateri komentatorji ocenjujejo, da je bilo Muska bolj kot uporabe jedrskega orožja morda strah povračilnih ruskih napadov na njegove satelite – Rusija namreč ima orožje, s katerimi jih lahko uniči.

Poleg tega je Musk v četrtkovem zapisu Rusijo in Ukrajino pozval k premirju. »Vsak dan umira vedno več mladih Ukrajincev in Rusov, da bi pridobili ali izgubili majhne koščke ozemlja, pri čemer se meje komajda spreminjajo. To ni vredno njihovih življenj,« je zapisal.

Odzval se je tudi nekdanji predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev.

»Če je res, kar je Isaacson zapisal v svoji knjigi, potem je videti, da je Musk zadnji trezen um v Severni Ameriki je na Telegramu zapisal Medvedjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek