REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Združene države načrtujejo atentat na vodje državnega udara v Nigru?

Združene države načrtujejo atentat na vodje državnega udara v Nigru?Washington verjame, da bi bil atentat, ki bi ga izvedel najeti agent s terena, boljša rešitev kot vojaško posredovanje organizacije ECOWAS, ugotavlja poročilo zunanje obveščevalne službe Ruske federacije (SVR). Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriška vlada razmišlja o tem, ali naj izvede atentat na voditelje nove vojaške uprave v Nigru, je sporočila ruska zunanja obveščevalna služba (SVR).

Bela hiša pod taktirko Joeja Bidna »ni zadovoljna« z razvojem dogodkov v nekdanji francoski koloniji, v kateri je zgradila drago letalsko oporišče ZDA za brezpilotna letala, vendar se ne želi zanašati na vojaško posredovanje sosed Nigra iz Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS), je razvidno iz v četrtek objavljenega poročila SVR, poročajo ruski mediji.

Washington meni, da bi bil atentat po pooblaščencu (proksi agentu) boljša rešitev, navajajo ruski obveščevalci.

ECOWAS je sicer zagrozil z invazijo na Niger, da bi na položaj vrnil odstavljenega predsednika Mohameda Bazouma, vendar grožnje doslej niso bile podprte z dejanji.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji teden dejal, da bo Francija podprla vojaško akcijo bloka ECOWAS.

»Predstavniki posebnih služb ZDA se neposredno pogovarjajo s partnerji, ki bi lahko izvedli atentate« v Nigru, poroča SVR.

Prednostni kandidati bi bili ljudje, ki so opravili »posebno usposabljanje v šolah Pentagona« in ki pripadajo notranjim krogom voditeljev prehodne vlade.

Spomnimo, CIA ima dolgo zgodovino poskusov atentatov na tujih tleh.

Nekdanji voditelj DR Kongo Patrice Lumumba in kubanski voditelj Fidel Castro sta bila tarči več ameriških urot in atentatov, kot je razkril poseben odbor ameriškega senata v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ameriški predsednik Gerald Ford je z izvršnim ukazom iz leta 1976 ameriškim vladnim uslužbencem izrecno prepovedal sodelovanje pri načrtovanju političnih umorov.

Predsednik James Carter je leta 1978 prepoved razširil na posameznike, ki »delujejo v imenu« Washingtona, medtem ko je predsednik Ronald Reagan leta 1981 iz besedila črtal »politično«.

»Zdi se, da se je Bela hiša odločila zateči k starim in, kot pravijo, preverjenim rešitvam, potem ko se je soočila z neverjetnim in neprijetnim geopolitičnim prebujanjem v Afriki,« piše v oceni SVR.

Ruska agencija namiguje, da bo ameriška vlada vsako dejanje proti sedanji administraciji Nigra označila za »krepitev demokracije«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek