REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Oh, kakšna ironija!«: Elon Musk grozi, da bo zaradi obrekovanja tožil - Ligo proti obrekovanju

»Oh, kakšna ironija!«: Elon Musk grozi, da bo zaradi obrekovanja tožil - Ligo proti obrekovanjuElon Musk: »Kakšna ironija!« Vir: Posnetek zaslona, X

Lastnik omrežja X trdi, da je skupina poskušala uničiti njegovo platformo družbenih medijev z lažnimi obtožbami o antisemitizmu.

To je razlog, zakaj je milijarder Elon Musk povečal vložek v sporu z ameriško Ligo proti obrekovanju (ADL) in namignil, da bo morda moral tožiti judovsko skupino za državljanske pravice, ker je poskušala uničiti njegovo platformo družbenih medijev X (prej Twitter) z goljufivimi trditvami, češ da njegovo omrežje širi antisemitizem.

»Da bi očistili ime naše platforme glede antisemitizma, izgleda, da nimamo druge izbire, kot da vložimo tožbo zaradi obrekovanja proti Ligi proti obrekovanju,« je Musk dejal v ponedeljek v objavi na X. »Oh, kakšna ironija,« je dodal.

Generalni direktor Tesle in SpaceX, ki je lani kupil Twitter za 44 milijard dolarjev in ga pozneje preimenoval v X, je ADL okrivil za 60-odstotni padec prihodkov od oglaševanja.

ADL je pritiskala na oglaševalce, da naj ne uporabljajo platforme, tako da je X in njegovega novega lastnika lažno povezovala z antisemitizmom.

Dejal je, da je ADL pritiskala na oglaševalce, da naj ne uporabljajo platforme, tako da je X in njegovega novega lastnika lažno povezoval z antisemitizmom.

»Skoraj jim je uspelo ubiti X/Twitter,« je zapisal.

Muskovi najnovejši komentarji prihajajo dva dni po tem, ko je predlagal, da bi lahko anketiral uporabnike X o tem, ali naj prepove ADL na svoji platformi.

Zamisel je objavil kot odgovor na sporočilo konservativne nizozemske aktivistke Eve Vlaardingerbroek, ki je izjavila, da so ljudje siti »označevanja vsega, kar nam ni všeč, kot sovražno/rasistično/nevarno/skrajno desno.«

Dodala je, da se ljudje ne bojijo več taktike ustrahovanja ADL. »Vaše etikete so izgubile svojo moč,« je dodala.

Greenblatt  Vir: Posnetek zaslona
Jonathan Greenblatt. Vir: Posnetek zaslona

Kampanja na družbenih omrežjih za prepoved ADL se je začela po tem, ko se je vodja skupine Jonathan Greenblatt prejšnji teden srečal z izvršno direktorico X Lindo Yaccarino, da bi razpravljali o »razširjenem sovražnem govoru« na platformi.

ADL je obtožila omrežje X, da ni uspelo uveljaviti svoje politike moderiranja vsebine, odkar je Musk prevzel vodenje.

Podobne obtožbe po uvedbi direktive DSA, ki uvaja pregon domnevnega »sovražnega govora« proti omrežju X, pa tudi mnogim kritikom uradnih stališč Evropske unije izrekajo tudi funkcionarji EU.

Podobne obtožbe po uvedbi direktive DSA, ki uvaja pregon domnevnega »sovražnega govora« proti omrežju X, pa tudi mnogim kritikom uradnih stališč EU izrekajo tudi funkcionarji Evropske Unije.

V Sloveniji je Gibanje Svoboda prav zaradi obtožb o domnevnem širjenju sovražnega govora na tej platformi zapustilo nekdanji Twitter (danes X), civilnodružbene organizacije, ki so blizu tej stranki, pa zastopajo zelo podobna stališča, kot jih zastopa ADL.

Musk, ki je obljubil, da bo X postal branik svobode govora sredi močne cenzure na drugih platformah, je dejal, da je »proti kakršnemu koli antisemitizmu.«

Pošalil se je, da bo, če bo tožbo dobil, vztrajal pri tem, da ADL opusti oznako »proti« v svojem imenu, kar pomeni, da bi se morala v prihodnje imenovati »Liga za obrekovanje.«

ADL je bil v preteklosti že tožena zaradi obrekovanja ljudi z lažnimi obtožbami.

Par iz Kolorada je maja 2000 dobil sodbo proti skupini v višini 10,5 milijona dolarjev. Leto prej je ADL dosegla poravnavo v tožbi, v kateri je bila obtožena nezakonitega vohunjenja.

Karikaturist Ben Garrison pa je leta 2020 tožil ADL, češ da ga je aktivistična skupina obrekovala, ker ga je lažno prikazala kot antisemita in rasista.

Ena od »spornih« karikatur Bena Garrisona. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ADL, ustanovljena pred več kot stoletjem, predvsem za zaustavitev napadov na Jude, se zdaj opisuje kot »vodilna organizacija proti sovraštvu na svetu.«

Vendar je bila skupina v zadnjih letih kritizirana zaradi aktivnosti, ki omejujejo svobodo govora.

Pogosto se obtožbe o lažnem antisemitizmu, ki jih širi ADL, uporabljajo tudi za omejevanje kritikov kršitev pravic Palestincev in drugih podobno diskriminiranih narodov ali manjšin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek