REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

New York Times: Ukrajini ne uspeva, Nemci so željni dogovora, kakšen pa je načrt B?

New York Times: Ukrajini ne uspeva, Nemci so željni dogovora, kakšen pa je načrt B?Vse bolj razširjeno je mnenje, da to, kar počne Zahod, ne deluje, vendar se o tem, kaj storiti glede tega, ne razmišlja veliko, pravijo sogovorniki ameriškega časnika. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Malo smo se zagozdili,« ocenjuje ta analitik.

Vse bolj očitno postaja, da je ukrajinska zmaga malo verjetna in da je potreben »načrt B«, a odkriti pogovori o diplomatskem izhodu iz krize so postali »tabu«, so za New York Times povedali strokovnjaki.

»Vse bolj razširjeno je mnenje, da to, kar počnemo zdaj, ne deluje, vendar ni veliko razmišljanja o tem, kaj storiti naprej, in ni veliko odprtosti za pogovore o tem, kar je način, kako sploh priti do rešitev,« je za časnik povedal visoki uradnik, politični analitik inštituta RAND Corporation Samuel Charap.

»Malo smo se zagozdili,« ocenjuje ta analitik.

Da je v zahodnem političnem okolju postalo skoraj sramotno govoriti o »načrtu B«, nakazuje tudi epizoda z vodjo kabineta sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, na katero je spomnil newyorški časnik.

Stian Jenssen je namreč pred kratkim predlagal, da bi se Ukrajina zaradi članstva v zvezi NATO morda lahko odpovedala osvajanju ozemelj, ki jih ima za svoja, njegov šef pa se je takoj podvizal, da razkačene ukrajinske uradnike hitro pomiri s pojasnilom, da je stališče čezatlantskega zavezništva, da samo Ukrajina lahko odloča o svoji usodi.

»Politično ozračje se je zaostrilo,« pravi nekdanji ameriški uradnik in profesor na univerzi Georgetown Charles Kupchan ugotavlja, da pogovori o ustavitvi prelivanja krvi še naprej ostajajo »politični tabu«.

New York Times opozarja, da Kupchan govori iz osebnih izkušenj, pri čemer je treba upoštevati množične kritike članka, ki ga je ta strokovnjak napisal z nekdanjim predsednikom Sveta za zunanje odnose ZDA Richardom Haassom za Foreign Affairs, v katerem sta pozvala ameriške uradnike, naj si omislijo »načrt za premik z bojišča za pogajalsko mizo

Kritike so se samo okrepile, ko sta se Kupchan in Haass skupaj z nekdanjim ameriškim veleposlanikom v Moskvi Thomasom Grahamom zasebno pogovorila z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, da bi raziskala možnosti za pogajanja.

Kupchan poudarja, da je prav zdaj čas za kovanje »načrta B«, a da so zahodni uradniki še naprej v začaranem krogu izjav o tem, kako bodo podpirali Ukrajino, »dokler bo treba«.

V Nemčiji je želja po hitrem koncu ukrajinske krize še posebej razširjena, ugotavlja časnik, ki se sklicuje na berlinske uradnike.

»Nemški uradniki so željni rešitve s pogajanji in razpravljajo o tem, kako bi lahko Rusijo pripeljali za pogajalsko mizo, vendar to počnejo le zasebno in s strokovnjaki iz zaupanja vrednega možganskega trusta, so razkrili nekateri med njimi,« poroča New York Times.

Čeprav se uradniki zavedajo, navaja časopis, da ne morejo pritiskati na Kijev, ker bi Moskva to lahko razumela kot šibkost, vseeno obstaja želja tako v Berlinu kot Washingtonu, da se konflikt ne nadaljuje v nedogled.

Deloma tudi zato, ker v Evropi in ZDA politična pripravljenost na neomejeno vojaško in finančno podporo Ukrajini že usiha, zlasti med desnico, ki se krepi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek