REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še ni konec ukrajinske, Američani pa že v novo vojno? Bela hiša: Biden odobril pošiljanje orožja Tajvanu

Še ni konec ukrajinske, Američani pa že v novo vojno? Bela hiša: Biden odobril pošiljanje orožja TajvanuState Department namerava za podporo Tajpeju dodeliti do 80 milijonov dolarjev na podlagi sredstev iz Programa financiranja tujih oboroženih sil. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je odobrila vojaški transfer Tajvanu v okviru Programa financiranja tujih oboroženih sil (FMF), ki se običajno uporablja za suverene države, navaja obvestilo, poslano Kongresu.

Ta oblika pomoči bo zato zelo verjetno dosegla zelo negativen odziv v Pekingu, kjer obravnavanje Tajvana kot suverene države v ZDA vidijo kot kršitev ameriških zavez o politiki »ene Kitajske«.

Dokument, v katerega je vpogledal Reuters v sredo, obvešča kongresne odbore o nameri State Departmenta, da dodeli do 80 milijonov dolarjev sredstev FMF za podporo Tajpeja.

Tajvansko obrambno ministrstvo je že izrazilo hvaležnost, vendar je dejalo, da nima komentarja o podrobnostih pomoči.

Poudarili so, da so jim ZDA že pomagale okrepiti bojne zmogljivosti otoka, ki ga Peking sicer šteje za svoje ozemlje, v okviru obstoječe politike »ene Kitajske« in zakonov.

Kitajska je v Washingtonu že večkrat protestirala zaradi vojaške pomoči Tajvanu, njeno obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da mora ameriška vojska ustaviti vse oblike »vojaškega dogovarjanja« s Tajpejem.

ZDA, največji dobavitelj orožja Tajvanu, so prejšnji mesec napovedale paket pomoči v orožju v vrednosti do 345 milijonov dolarjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek