REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slaba zdravniška oskrba seje nepotrebne smrti med ukrajinskimi vojaki, ruski dobijo pomoč v desetih minutah

Slaba zdravniška oskrba seje nepotrebne smrti med ukrajinskimi vojaki, ruski dobijo pomoč v desetih minutahUkrajinski vojaki. Vir: Telegram, posnetek zaslona

V vsaki vojni je tudi veliko ranjencev. Od tega, kako se oskrbijo, pa je odvisno marsikaj – predvsem pa njihovo preživetje.

Evakuacija ranjenih vojakov s položajev pod topniškim obstreljevanjem je izredno težavna, ukrajinska vojaška zdravstvena služba pa ni ravno hitra. Helikopterske evakuacije in sanitetnih vozil na gosenicah, ki bi lahko odpeljale ranjence, ni.

Ena izmed slabo poznanih zgodb o dogajanju na bojiščih Ukrajine je povezana tudi z oskrbo vojakov na obeh straneh fronte.

Po ocenah različnih neodvisnih analitikov bi naj bilo razmerje med mrtvimi in ranjenimi vojaki na ukrajinski strani okoli 1 proti tri.

To pomeni, da so na vsakega mrtvega trije ranjeni. Takšna razmerja so znana tudi iz druge svetovne vojne.

Na podlagi nekaterih poročil pa je razmerje na ukrajinski strani bolj verjetno 1 proti 2 ali celo 1 proti 1, ker sta evakuacija in zdravstvena oskrba v Ukrajini izjemno podstandardna.

Evakuacija ranjenih vojakov s položajev pod topniškim obstreljevanjem je izredno težavna, ukrajinska vojaška zdravstvena služba pa ni ravno hitra.

Helikopterske evakuacije in sanitetnih vozil na gosenicah, ki bi lahko odpeljale ranjence, ni.

Veliko ranjencev tako zamudil 'zlato uro' in preprosto umre, preden jih je mogoče pripeljati v učinkovito medicinsko oskrbo, opozarja komentator na strani MoA.

Lahko tudi domnevamo, da ukrajinsko osebje med ranjene šteje le težje ranjene in da verjetno tu niso všteti ljudje, ki jih pokrpajo in pošljejo nazaj na fronto.

Zahodni mediji so se tej temi doslej izogibali.

Britanski Spectator pa je prekinil tišino s poročilom o krizi prve pomoči v vojni: »Tisti, ki delajo tukaj, so mi povedali, da je veliko ranjenih v vojni umrlo, medtem ko so jih transportirali nazaj na varno in ne na fronto. Dolge poti do bolnišnice, včasih tudi do deset ur, so lahko usodne, dostopnost ustrezne prve pomoči pa naredi razliko med življenjem in smrtjo.

Ukrajinci so verjeli, da bo za njihove vojake na voljo najboljša oskrba. Toda očitna resnica prihaja na dan: vojaki zaradi slabe zdravstvene oskrbe umirajo v stotinah ali celo tisočih. Težavo ignorira vojaška hierarhija, ki se osredotoča na pridobivanje orožja in spodbujanje protiofenzive, namesto da bi dala prednost poškodovanim vojakom.«

Ukrajinski zdravniki na prvi liniji pogosto niso usposobljeni in od njih se pričakuje, da se bodo pridružili bojem, dokler njihova služba ni potrebna. Primanjkuje jim vozil za evakuacijo ranjencev. Njihove zaloge so nezanesljive in slabe kakovosti.

Drug primer korupcije se je zgodil lani v Lvovu, kamor so ameriški prostovoljci poslali 10.000 taktičnih kompletov prve pomoči v vrednosti 700.000 funtov, ki so nato skrivnostno izginili. Nedavno so poročali, da ZDA preiskujejo ta primer, poroča Spectator.

Birokracija in seveda korupcija sta povsod prisotna.

»En primer je širjenje nizkokakovostnih medicinskih pripomočkov, ki se uporabljajo za zdravljenje ukrajinskih vojakov.

Pred nekaj tedni je bil Volodimir Prudnikov, vodja oddelka za nabavo poveljstva ukrajinskih medicinskih sil, obtožen dobave 11.000 necertificiranih kitajskih taktičnih medicinskih kompletov na fronto.

Trdi se, da je Prudnikov oddal pogodbe v vrednosti 1,5 milijona funtov podjetju, ki ga je soustanovila njegova snaha, in je poskušal kitajske komplete predstaviti kot takšne, ki so skladni s standardi Nata. Bil je odpuščen in zdaj se sooča s preiskavo, vendar še ni komentiral zadeve.

To je samo en primer dobičkarstva, ki po nepotrebnem tvega življenja vojakov.

Drug primer korupcije se je zgodil lani v Lvovu, kamor so ameriški prostovoljci poslali 10.000 taktičnih kompletov prve pomoči v vrednosti 700.000 funtov, ki so nato skrivnostno izginili. Nedavno so poročali, da ZDA preiskujejo ta primer,« poroča Spectator.

Matija Ambro Ambrož bo zato potreboval veliko sreče, da bo iz te vojne odnesel živo glavo...
V primeru, da bo ranjen, bo slovenski vojak v ukrajinski uniformi (levo) čakal na intervencijo deklic iz sanitetnega oddelka (na desni). A do prave bolnišnice ga čaka do deset ur prevozov, ne pa ura, kot ruske... Matija Ambro Ambrož bo zato potreboval veliko sreče, da bo iz te vojne odnesel živo glavo... Vir: Posnetek zaslona, Facebook

Zelo pomembni so povoji. Če ne zagotavljajo pritiska na rano ranjenci lahko izkrvavijo.

S prve bojne črte so se pritoževali glede kitajskih podvez, ki postopoma izgubljajo pritisk ali se razpadajo, kar vodi do ponovne krvavitve s smrtnimi posledicami.

Kitajska podveza stane le 2 £, medtem ko je ukrajinska podveza 'Sich' 15 £. Pristna ameriška podveza CAT stane okoli 35 britanskih funtov.

Zdravstvena evakuacija na ruski strani naj bi bila veliko boljša.

Šojgu: Ruski vojaški zdravniki, ki so sodelovali v posebni operaciji, so dosegli stopnjo umrljivosti v bolnišnicah pod 0,5 odstoka – najnižjo številko v zgodovini vojaške medicine.

Pred nekaj meseci je ruski obrambni minister Sergej Šojgu izjavil, da se je čas do točke prve pomoči za ranjenega vojaka skrajšal na deset minut.

Čas do medicinskega operacijskega centra pa na eno uro: »Ruski vojaški zdravniki, ki so sodelovali v posebni operaciji, so dosegli stopnjo umrljivosti v bolnišnicah pod 0,5 odstoka – najnižjo številko v zgodovini vojaške medicine, je na razširjenem zasedanju sveta ruskega obrambnega ministrstva povedal vodja vojaškega oddelka,« je pristavil Šojgu.

»Vojaški zdravniki so se še posebej izkazali med specialno vojaško akcijo. Prva pomoč je zagotovljena v 10 minutah. Ranjeni pridejo v sanitetne enote v eni uri, v vojaške bolnišnice pa v prvem dnevu. Dosegli smo nizko smrtnost v fazah evakuacija ranjencev. V bolnišnični enoti je bila umrljivost manj kot pol odstotka. To je najmanj v vsej zgodovini vojaške medicine,« je poudaril ruski obrambni minister.

Teh podatkov ni mogoče preveriti, vendar se prav tako ne da najti nobenih pritožb čez ruske zdravnike, medtem ko je na ukrajinski strani takšnih veliko. In tudi to vpliva na dejstvo, da je razmerje med padlimi ruskimi vojaki in ukrajinskimi vojaki ena proti osem ali celo več.

To dokazujejo tudi nekateri ukrajinski dokumenti.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Eden od njih je v začetku julija razkril, da so do 1. julija bile po tem poročilu vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnega izgube ukrajinske vojske naslednje:

76.640 mrtvih

42.704 ranjenih

7.244 ujetih

2.816 pogrešanih

1610 nebojnih žrtev (samomorov?)

Vendar pa so prave številke verjetno višje in ameriški polkovnik Douglas Macgregor navaja, da so blizu 400.000 mrtvih vojakov, Ukrajincev.

1. julij je bil v 17. tednu vojne in skupno število verjetno mrtvih na zgornjem seznamu je 81.066.

To pomeni povprečno stopnjo ubijanja 4.767 na teden ali 681 ukrajinskih vojakov na dan.

Ker prvi tedni vojne niso bili izjemno krvavi, je število trenutno mrtvih na dan verjetno višje...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek