REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Upokojeni general zveze NATO: Ukrajina ne more premagati Rusije

Upokojeni general zveze NATO: Ukrajina ne more premagati RusijeUkrajinska zmaga je nepredstavljiva. To dejstvo moramo upoštevati in se usesti za pogajalsko mizo, je dejal upokojeni italijanski general Marco Bertolini. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»To vojno bi morali prekiniti veliko prej, namesto da se v zadnjih mesecih goji retorika o tem, kako bomo 'zmagali', kar v javnosti krepi pričakovanja o zmagi, ki je na terenu nemogoča. Ukrajinci ne bodo zmagali.«

Ukrajina ne bo mogla premagati Rusije na bojišču, ker ima Moskva več ljudi in impresivno prednost v ognjeni moči, je dejal upokojeni italijanski general Marco Bertolini.

»Ukrajinska zmaga je nepredstavljiva. To dejstvo moramo upoštevati in se usesti za pogajalsko mizo,« je dejal Bertolini, ki je v 2000-ih vodil italijansko Združeno operativno poveljstvo in padalsko brigado Folgore.

»To vojno bi morali prekiniti veliko prej, namesto da se v zadnjih mesecih goji retorika o tem, kako bomo 'zmagali', kar v javnosti krepi pričakovanja o zmagi, ki je na terenu nemogoča. Ukrajinci ne bodo zmagali,« je dejal časopis Libero Quotidiano v ponedeljek.

Dolgo napovedovana ofenziva Kijeva, ki bo kmalu vstopila v tretji mesec, »poteka po polžje«, je pripomnil upokojeni general zveze NATO.

Bertolini je komentiral poročilo Washington Posta iz prejšnjega tedna, da ameriške obveščevalne službe zdaj ocenjujejo, da ukrajinska ofenziva ne bo dosegla nobenih večjih ciljev, da ne bo dosegla niti pomembnega mesta Melitopol in je dejal, da to pomeni »priznanje, da ciljev Kijeva ni mogoče doseči v pričakovani obliki in časovnem okviru«.

»Rusi imajo številčno prednost in prednost v ognjeni moči. Ruska ognjena moč, zlasti kar zadeva topništvo, je superiorna, in to je impresivno, če upoštevamo pomoč, ki v Ukrajino priteka z vsega Zahoda,« je poudaril.

Upokojeni general je v isti sapi namignil, da se zdaj v mnogih zahodnih krogih končno razume, da je »nerealno«, da bi Kijev zasedel vsa ozemlja, ki jih ima za svoja in katerih državljani so se na referendumih odločili za združitev z Rusko federacijo.

Kot navaja, »prekinitev ognja z možnostjo, da se Ukrajina vsak trenutek pridruži Natu, za Ruse ne bo sprejemljiva«.

»Konflikt se lahko konča le s pogajanji.«

Toda s pogajanji v katerih se bodo upoštevali interesi obeh strani, je dodal upokojeni italijanski general.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prejšnji teden dejal, da Moskva ostaja pripravljena za »smiseln dialog« o Ukrajini, a dodal, da obeti za pogovore z Zahodom »v tej fazi ne obstajajo«.

Glavni zagovornik Kijeva, ZDA, ki so razglasile kot svoj cilj zadati strateški poraz Rusiji v Ukrajini, »ne nameravajo končati konflikta«, je poudaril Lavrov.

Washington po drugi strani trdi, da morajo kakršnakoli pogajanja temeljiti na tako imenovanem mirovnem načrtu v desetih točkah ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, ki poziva Rusijo, naj se umakne prek meja, ki jih je postavil Kijev, plača odškodnino in se podredi sodišču za vojne zločine.

Lavrov je to idejo opisal kot »nesmiseln ultimat«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek