REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prelomno, Kitajska že ima orožje iz »zvezdnih vojn«: Kitajski vojaški laserji lahko sedaj delujejo neskončno dolgo!

Prelomno, Kitajska že ima orožje iz »zvezdnih vojn«: Kitajski vojaški laserji lahko sedaj delujejo neskončno dolgo!Ladja uničuje tarčo z laserjem. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kitajski vojaški znanstveniki trdijo, da so dosegli »velik preboj« na področju tehnologije laserskega orožja in rešili starodaven problem hlajenja laserjev.

Visokoenergijska laserska orožja lahko zdaj delujejo »neskončno dolgo«, zahvaljujoč novemu hladilnemu sistemu, ki popolnoma odpravlja kopičenje odpadne toplote.

Raziskovalci pravijo, da bi tehnologija lahko bistveno spremenila podobo vojn s podaljšanjem časa spopadov ter povečanjem dosega in škode.

Raziskovalci pravijo, da bi tehnologija lahko bistveno spremenila podobo vojn s podaljšanjem časa spopadov ter povečanjem dosega in škode.

Po mnenju znanstvenikov z Nacionalne univerze za obrambno tehnologijo v mestu Changsha v provinci Hunan novi hladilni sistem popolnoma odpravlja škodljivo toploto, ki nastaja med delovanjem visokoenergijskih laserjev.

To vprašanje je bil velik tehnični izziv za razvoj laserskega orožja.

Laserji so na Kitajskem sicer zelo razširjeni.

Pogosto jih uporabljajo celo - gozdarji...

Z novo tehnologijo lahko orožje zdaj ustvarja laserske žarke tako dolgo, kot želi, brez prekinitve ali poslabšanja delovanja.

»To je ogromen preboj pri izboljšanju učinkovitosti visokoenergijskih laserskih sistemov,« je dejala ekipa, ki jo vodi znanstvenik za lasersko orožje Yuan Shengfu, v prispevku, objavljenem 4. avgusta v kitajski recenzirani reviji Acta Optica Sinica.

»Visokokakovostne laserje je mogoče vzdrževati ne samo v prvi sekundi, ampak za nedoločen čas,« je povedal.

Novi hladilni sistem uporablja napredne strukture in optimiziran pretok plina za odvajanje toplote iz notranjosti laserskega orožja, hkrati pa zmanjšuje turbulenco in vibracije ter izboljšuje čistočo ogledala.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Od izuma prvega rubinastega laserja leta 1960 so bili ljudje navdušeni nad prehodom iz kinetične energije v lasersko energijo za hitro projekcijo energije s svetlobno hitrostjo in so sanjali o tem, da bi laserski žarki postali 'žarki smrti', ki bi lahko takoj ubili tarče,« so povedali Yuan in njegovi kolegi.

»Na žalost je minilo 60 let in medtem ko so bile razvite različne vrste laserjev, uporaba visokoenergijskih laserskih sistemov ni bila uspešna.«

V Združenih državah so nekateri najbolj znani projekti v preteklih letih med drugim Navy Advanced Chemical Laser (NACL), ki je kot laserski vir uporabljal devterijev fluorid, Middle Infrared Advanced Chemical Laser (MIRACL), ki je uporabljal napredne srednje infrardeče kemične laserje, Tactical High Energy Laser (THEL), Space-Based Laser (SBL), ki je kot vir laserja uporabljal vodikov fluorid, in Airborne Laser (ABL), ki je uporabljal kisikov jodid.

Vse to je bilo dokazano na testnih poljih, pri čemer je MIRACL sestrelil nadzvočne rakete, THEL je sestrelil 48 letečih tarč, ABL pa je po podatkih Yuanove ekipe uspešno prestregel rakete na tekoče gorivo.

Američani tega vprašanja, kako ohladiti laserje - niso razrešili vse do danes...

Toda vsi projekti so bili preklicani, razlog za to pa je bila velika velikost in teža laserjev.

»Pravi razlog za odpoved teh projektov je bil, da njihova uničujoča moč ni izpolnila pričakovanj,« so povedali znanstveniki.

Največji učinkovit domet tega orožja je bil le nekaj kilometrov. Yuanova ekipa je dejala, da so za izboljšanje uničujoče moči žarka »potrebni daljši neprekinjeni časi delovanja.«

Toda pri tem je težava – toplota.

Yuanova ekipa je sedaj razvila notranji kondicioner poti žarka – sistem, ki piha plin skozi orožje, da odstrani odpadno toploto in izboljša čistost plina. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Znotraj laserskega orožja se s postopkom, imenovanim stimulirana emisija, ustvari visokoenergetski žarek.

To vključuje vzbujanje atomov ali molekul v pridobitvenem mediju, kot je kristal ali plin, v višje energijsko stanje.

Ko se ti vzbujeni atomi ali molekule vrnejo v svoje osnovno stanje, oddajajo fotone, ki se nato s postopkom optične povratne informacije ojačajo, da ustvarijo visokoenergijski laserski žarek.

Sistem za nadzor žarka je odgovoren za usmerjanje in nadzor laserskega žarka, običajno z uporabo ogledal in leč.

Ta sistem mora biti zelo natančen in stabilen, saj lahko že majhna odstopanja ali tresljaji povzročijo, da žarek zgreši svojo smer.

Toda ko gre laserski žarek skozi zrak, segreje plin na svoji poti, zaradi česar se razširi in ustvari turbulenten tok.

Ta turbulenca lahko povzroči razpršitev in popačenje žarka, kar zmanjša njegovo učinkovitost in natančnost.

Ob tem so laserji bolj poceni od tradicionalnih raketnih sistemov, saj ne potrebujejo dragega streliva in se lahko hitro napolnijo

Poleg tega lahko segreti plin povzroči onesnaženje ogledal in leč v sistemu, kar povzroči zmanjšanje učinkovitosti in krajšo življenjsko dobo.

V nekaterih primerih lahko večji delci, ki gorijo na ogledalih, celo povzročijo, da so razpokana ali poškodovana, kar močno zmanjša izvedljivost in zanesljivost visokoenergetskega laserskega orožja.

Lasersko orožje lahko deluje s svetlobno hitrostjo in ne zahteva dragega streliva, zaradi česar si ga želijo vse vojske po vsem svetu.

Yuanova ekipa je sedaj razvila notranji kondicioner poti žarka – sistem, ki piha plin skozi orožje, da odstrani odpadno toploto in izboljša čistost plina. Zasnovan je tako, da je kompakten in učinkovit, s poudarkom na optimizaciji pretoka plina ter zmanjšanju velikosti in teže.

Ima več ključnih komponent, vključno z virom zraka, izmenjevalnikom toplote, sistemom za nadzor pretoka plina in sistemom za vbrizgavanje/sesanje plina.

Vir zraka zagotavlja dovod čistega, suhega zraka v sistem, ki se nato spusti skozi toplotni izmenjevalnik, da se ohladi na želeno temperaturo.

Kitajski rušilec in uporaba laserja
Kitajski rušilec, uporaba laserja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Sistem za nadzor pretoka plina uravnava pretok plina in zagotavlja, da se dovaja pri pravilni temperaturi in času zadrževanja, da se dosežejo kvazistatična majhna odstopanja.

Prednost tega orožja je, da lahko napada tarče s svetlobno hitrostjo, zaradi česar je zelo učinkovito proti hitro premikajočim se tarčam.

Sistem za vbrizgavanje/sesanje plina je odgovoren za vbrizgavanje plina v notranjo pot žarka laserskega sistema in njegovo odstranitev, ko preide skozi sistem.

Yuanova ekipa je morala biti pri gradnji in upravljanju notranjega kondicionerja poti žarka zelo pozorna na številne tehnične in praktične točke.

Eden glavnih izzivov je bilo zagotoviti, da pretok plina doseže želene učinke hlajenja in čiščenja.

Drug izziv je bil narediti dovolj kompakten in učinkovit, da bo praktičen za uporabo v realnih aplikacijah.

Potrebne so bile inovativne zasnove, kot so napredne pnevmatske strukture, optimizacija pretoka vsake poti, integracija injektorja/sesanja z delom nosilca in poenostavljeni cevovodi.

Yuanova ekipa je izvedla obsežno testiranje tehnologije, da bi zagotovila, da ustreza specifikacijam zmogljivosti, ki jih zahteva vojska.

Kitajska namreč razvija visokoenergetsko lasersko orožje za uničenje ali onesposobitev ciljev, kot so brezpilotna letala, rakete in letala.

Prednost tega orožja je, da lahko napada tarče s svetlobno hitrostjo, zaradi česar je zelo učinkovito proti hitro premikajočim se tarčam.

Ob tem so laserji bolj poceni od tradicionalnih raketnih sistemov, saj ne potrebujejo dragega streliva in se lahko hitro napolnijo.

Po mnenju nekaterih vojaških znanstvenikov namerava Kitajska po potrebi uporabiti tudi lasersko orožje proti satelitom, kot je SpaceX-ov Starlink.

Po mnenju nekaterih vojaških znanstvenikov namerava Kitajska po potrebi uporabiti tudi lasersko orožje proti satelitom, kot je SpaceX-ov Starlink.

To orožje lahko moti sovražnikovo komunikacijo, navigacijo in nadzorne zmogljivosti.

Lahko pa bi ga uporabili tudi za pridobitev strateške prednosti v vesoljskih spopadih.

Kajti res je še nekaj: Američani tega vprašanja, kako ohladiti laserje - niso razrešili vse do danes...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek