REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojaška tarča v Černigovu: Razstavljali ukrajinske vojaške drone in brezpilotna letala, dobili pa »obisk« ruske rakete

Vojaška tarča v Černigovu: Razstavljali ukrajinske vojaške drone in brezpilotna letala, dobili pa »obisk« ruske raketeNapad na ukrajinsko razstavo vojaških dronov. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

V ruskem raketnem napadu na mesto Černigov/Černigiv na severu Ukrajine je bilo v soboto ubitih najmanj sedem ljudi, 90 pa je ranjenih, je sporočil Kijev.

Naziv razstave je bil Divji ptiči, ruski mediji pa se posmehujejo, da je svojo raketo na razstavo poslala tudi Rusija.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je dejal, da je raketa zadela središče mesta.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je med sedmimi smrtnimi žrtvami tudi šestletni otrok. Med ranjenimi je 12 otrok.

Zelenski je na Telegramu zapisal, da je raketa padla v središče mesta, kjer sta univerza in gledališče.

»Navadna sobota, ki jo je Rusija spremenila v dan bolečine in izgube. Bili so mrtvi in ranjeni,« je Zelenski zapisal v sporočilu, ki ga je pospremil s kratkim videoposnetkom.

Ta prikazuje razbitine na pločniku v mestu in ruševine okoli velike zgradbe, okoli nje pa parkirane avtomobile, ki so delno uničeni.

Po besedah guvernerja regije Černigov Vjačeslava Čausa prve ugotovitve kažejo, da je mesto zadela balistična raketa.

Prebivalce je pozval, naj za zdaj ostanejo v zakloniščih.

Černigov leži približno 150 kilometrov severno od ukrajinske prestolnice Kijev in se je od začetka ruske invazije v Ukrajini v veliki meri izognil večjim napadom, medtem ko glavnina spopadov poteka na vzhodu in jugu države.

Vendar pa ukrajinski uradniki niso povedali vse resnice, predvsem pa, da je bil napad izveden na legitimno vojaško tarčo.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Napad je bil izveden na stavbo dramskega gledališča, kjer je v tistem trenutku ob podpori regionalne vojaške uprave Černigov potekala predstavitev ukrajinskih proizvajalcev brezpilotnih letal in dronov, predstavnikov letalskih šol in vojske.

Naziv razstave je bil Divji ptiči, ruski mediji pa se posmehujejo, da je svojo raketo na razstavo poslala tudi Rusija.

Naziv razstave je bil Divji ptiči, ruski mediji pa se posmehujejo, da je svojo raketo na razstavo poslala tudi Rusija.

Zanimivo je, da je bila predstavitev obljubljena na varnem mestu, katerega točen naslov je bil sporočen le 4 ure pred dogodkom.

Ukrajinski organizatorji so od obiskovalcev zahtevali, da se oblečejo v civilne obleke in v vojaške po možnosti šele na kraju samem, da se ne bi izdala lokacija razstave.

Pred napadom je bila razglašena tudi zračna nevarnost.

Tisti, ki so se skrili v klet so preživeli napad, ranjeni in mrtvi pa so bili obiskovalci, ki so namesto, da bi šli v klet raje kadili pred zgradbo.

Slovenski mediji, kot običajno, ponavljajo zgolj ukrajinsko lajno o napadu na civilni cilj.

Posnetki ob tem kažejo, da izstrelek priletel nizko nad tlemi, kar kaže, da ni šlo za balistično raketo, ki bi morala zadeti objekt od zgoraj.

Kasneje se je izkazalo, da je bil objekt zadet z najmanj eno raketo Iskander, toda drugačne vrste, menevrirne, s krili.

Za kakšno orožje gre kaže video spodaj.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Turški viri poročajo o najmanj 20 umrlih in 50 ranjenih pripadnikih vojaškega osebja oboroženih sil Ukrajine in tujih specialistov za brezpilotna letala (NATO, ZDA) v černigovskem dramskem gledališču.

Slovenski mediji, kot običajno, ponavljajo zgolj ukrajinsko lajno o napadu na civilni cilj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek