REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Do zdaj brez uspeha: Rusija od ZDA še naprej zahteva pojasnilo o bioloških bojnih dejavnostih

Do zdaj brez uspeha: Rusija od ZDA še naprej zahteva pojasnilo o bioloških bojnih dejavnostihV ameriških poročilih iz marca 2023 manjkajo »podrobne informacije o programih in projektih Washingtona zunaj nacionalnega ozemlja«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Večkratni pozivi ameriški strani, naj poda podrobna pojasnila o tovrstnih dejavnostih, so do zdaj ostali brez ustreznega vsebinskega odgovora.

Moskva bo še naprej zahtevala, da Washington zagotovi celovite informacije o svojih dejavnostih biološkega vojskovanja po vsem svetu, vključno s tistimi v bližini meja Rusije, je dejal ruski uradnik.

Namestnik direktorja oddelka za neširjenje orožja in nadzor oborožitve ruskega zunanjega ministrstva Konstantin Voroncov je izjavil, da Rusija že dolgo izraža zaskrbljenost »zaradi vojaško-bioloških dejavnosti, ki se izvajajo pod neposredno taktirko ameriškega Ministrstva za obrambo v laboratorijih zunaj ozemlja ZDA, daleč od severnoameriške celine in po vsem svetu, vključno z območji blizu ruske meje,« poroča tiskovna agencija TASS.

Voroncov vodi rusko delegacijo na zasedanju delovne skupine za krepitev Konvencije o biološkem orožju, ki poteka v Ženevi med 7. in 18. avgustom.

»Naši večkratni pozivi ameriški strani, naj poda podrobna pojasnila o tovrstnih dejavnostih, so do zdaj ostali brez ustreznega vsebinskega odgovora,« je opozoril Voroncov.

V izjavi se navaja, da v poročilih ZDA, ki so jih vsako leto predložili h Konvenciji v okviru ukrepov za krepitev zaupanja, nazadnje je bilo to storjeno marca 2023, manjkajo »podrobne informacije o programih in projektih Washingtona zunaj nacionalnega ozemlja«.

»Takšna tajnost samo potrjuje, da so vprašanja Združenim državam Amerike utemeljena,« je poudaril Voroncov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek