REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Washington Post o temni resničnosti ukrajinske protiofenzive: Mine so povsod, vojaki pa pohabljeni

Washington Post o temni resničnosti ukrajinske protiofenzive: Mine so povsod, vojaki pa pohabljeniMed protiofenzivo je veliko število ukrajinskih vojakov umrlo ali so bili huje ranjeni, saj naletijo na mine, poroča ameriški časnik. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Temna realnost ukrajinske protiofenzive je težka situacija za vojaške zdravnike, saj morajo vsak dan amputirati »okončine drugo za drugo«, medtem ko si prizadevajo pomagati ukrajinskim vojakom pri okrevanju od ran, ki jih vojaki dobijo na minskih poljih na fronti v Zaporožju, poroča Washington Post.

Med protiofenzivo je veliko ukrajinskih vojakov huje ranjenih in umrejo, ker so naleteli na mine, piše ameriški časnik, ki se je pogovarjal z ukrajinskim vojaškim zdravnikom Dmitrijem Mialkovskim.

Močno minirana ruska obramba je upočasnila ukrajinski napad, ukrajinski vojaki pa plačujejo visoko ceno, kakršne nekateri zdravstveni delavci niso videli v nobeni dosedanji vojni.

»Mine so povsod. Vsak dan naša bolnišnica sprejme najmanj dva vojaka, ki sta jo skupila zaradi min. Nedavno je bilo v enem dnevu operiranih 11 takšnih vojakov, nekaterim med njimi smo morali amputirati okončine,« je dejal Mialkovski.

»Mešanica kit, kosti in mišic. Nič ni na svojem mestu,« je situacijo, ki ji je priča vsak dan zaradi vojakov ranjenih v eksplozijah min opisal kirurg ortoped Sameer Attar, ki je iz tujine prišel pomagati na ukrajinski frontii.

»Anatomija je popolnoma uničena, iznakažena.

Telo si ne more opomoči in se obnoviti,« je dejal, medtem ko je opisoval rane nesrečnega vojaka.

Zahodni mediji pogosto pišejo, da so minska polja, ki jih postavlja ruska vojska, učinkovita.

V tem kontekstu je ameriški državni sekretar Antony Blinken dejal, da bo ofenziva ukrajinskih oboroženih sil trajala »še veliko mesecev«, Washington pa je začel oskrbovati oborožene sile Ukrajine s spornim kasetnim strelivom, prepovedanim v večini (127) držav sveta.

Te tudi po koncu vojne še desetletja dolgo ubijajo in pohabljajo - običajno civiliste.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva so ukrajinske enote od začetka protiofenzive izgubile več kot 43.000 ljudi in več kot 4900 kosov orožja.

Med uničeno ukrajinsko opremo je 26 letal, devet helikopterjev, 1831 oklepnikov, med njimi 25 nemških tankov Leopard, sedem francoskih kolesnih tankov AMKS in 21 ameriških bojnih vozil pehote Bradley.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek