REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Burkina Faso in Mali o grožnjah ZDA in EU: Vojaško posredovanje v Nigru bomo razumeli kot vojno napoved!

Burkina Faso in Mali o grožnjah ZDA in EU: Vojaško posredovanje v Nigru bomo razumeli kot vojno napoved!Vladi obeh držav sta opozorili na »katastrofalne posledice« vojaškega posredovanja v Nigru, ki bi lahko »destabiliziralo celotno regijo, kot se je to zgodilo z enostranskim posredovanjem Nata v Libiji«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vsakršno vmešavanje z uporabo sile v Nigru se bo štelo za vojno napoved Burkini Faso in Maliju, piše v skupni izjavi prehodnih vlad teh dveh držav, poroča RIA Novosti.

»Prehodni vladi Burkine Faso in Malija opozarjata, da bo kakršno koli vojaško posredovanje proti Nigru pomenilo vojno napoved tema dvema državama,« je zapisano v skupni izjavi.

Vladi obeh držav sta namreč opozorili na »katastrofalne posledice« vojaškega posredovanja v Nigru, ki bi lahko »destabilizirale celotno regijo, kot se je to zgodilo z enostranskim posredovanjem Nata v Libiji«.

Poleg tega sta obe vladi teh držav zagrozile z izstopom iz Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS).

Organizacija je pred tem Nigru dala teden dni časa, da na oblast vrne 64-letnega predsednika Mohameda Bazoumo, in zagrozila, da bo uporabila »vse ukrepe«, tudi vojaške.

Burkina Faso in Mali sta izrazila solidarnost s prebivalci Nigra, ki so se odločili vzeti usodo v svoje roke.

Državi sta obsodili »vztrajanje« pri uvajanju sankcij ECOWAS in Zahodnoafriške ekonomske in monetarne unije (UEMOA) proti Nigru, ter zavrnili zahtevo, da bi jih upoštevali.

Ibrahim Traore, predsednik Burkine Faso je ob tem izrazil pomislek, ki je skupni imnovelec za vse revne afriške države: »Moja generacija ne razume naslednje: Kako je lahko Afrika, ki ima toliko bogastva, postala najrevnejša celina na svetu?«

Niger sodi med najrevnejše države na svetu, saj več kot deset milijonov ljudi oziroma 40 odstotkov prebivalstva po podatkih Svetovne banke iz leta 2021 živi v ekstremni revščini.

Hkrati je država sedma največja proizvajalka urana, radioaktivne kovine, ki se uporablja za jedrsko energijo, orožje, zdravljenje raka... Država je neodvisnost od Francije razglasila leta 1960. V tem obdobju je Niger prestal pet državnih udarov.

Francija, nekdanja kolonizatorka, ki je bila v regiji tradicionalno prisotna, je po državnem udaru prekinila pomoč Nigru.

Pariz je sporočil, da ne bo za voditelja Nigra prepoznal nikogar drugega kot Bazouma.

Niger se je odzval s prekinitvijo izvoza zlata in urana v Francijo.

Niger dobavlja Franciji več kot tretjino urana, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije.

Tretjino francoskih mest, industrij in celotnega francoskega gospodarstva napajajo dobrine počrpane iz zemljin Nigra.

Po drugi strani le 18 odstotkov nigerskega prebivalstva ima dostop do električne energije. In to je celo napredek! Leta 2005 je namreč le 6,5 odstotka prebivalcev Nigra imelo elektriko (vir: Svetovna banka). Drugi viri pa trdijo, da resnično le 14,3 odstotkov prebivalstva Nigra uživa v luksuzu, ki ga s seboj prinaša dostop do elektrike...

Visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell, znan po svoji izjavi o Evropski uniji kot lepo urejenem vrtu, in zunanjem svetu, ki je zanj džungla, ni časil časa, da sporoči, da je EU medtem že suspendirala finančno podporo in varnostno sodelovanje z Nigrom.

Niger je skoraj 63-krat večji od Slovenije in zelo pomemben vladi v Parizu, saj je Francija tja pomaknila težišče svojega boja proti džihadistom, potem ko se je lani iz Malija umaknilo več tisoč francoskih vojakov, ki so bili tam od leta 2013. V Nigru imajo vojaška oporišča za boj proti džihadistom tudi ZDA. Toda Zahod ima v Nigru predvsem gospodarske interese zaradi rudnikov urana (70 odstotkov francoske elektrike proizvedejo jedrske elektrarne). Vir: Posnetek zaslona

»Predsednik Bazouma je bil demokratično izvoljen. Je in ostaja edini legitimni predsednik Nigra,« je poudaril prvi med evropskimi vrtnarji, ki je pozval k izpustitvi Bazouma in opozoril, da EU ne bo priznala novih oblasti.

EU je oznanila, da bo podprla vse odločitve Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS), tudi sankcije, so sporočili iz Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Spomnimo, nigrska predsedniška straža je v 26. julija zajela predsednika Bazouma in razglasila državni udar. Na njihovo stran se je postavila tudi vojska. Vodja predsedniške straže, 62-letni general Abdourahmane Tiani, se je v petek razglasil za vodjo tranzicijskega sveta in s tem voditelja Nigra. Prav enote predsedniške straže so pridržale in imajo še vedno v pridržanju Bazoumo.

Kabinet strmoglavljenega predsednika je sprva trdil, da vojska ne podpira upornikov, kasneje pa je poveljstvo oboroženih sil izrazilo svojo solidarnost z njimi.

Nekdanji predsednik Burkine Faso: Medtem ko je revolucionarje kot posameznike mogoče umoriti, idej ne morejo ubiti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je odstavljenemu predsedniku Nigra Mohamedu Bazoumu obljubil neomajno podporo ZDA in prevratnike posvaril, da je ogroženih več sto milijonov dolarjev pomoči.

Bazoum, prvi izvoljeni predsednik Nigra po razglasitvi neodvisnosti od Francije, je veljal za pomembnega zaveznika Zahoda v boju proti islamističnim milicam v Sahelu.

Blinken je po udaru dvakrat govoril z Bazoumom in mu zagotovil, da Washington skuša znova vzpostaviti demokracijo v Nigru, je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministra.

BBC poroča, da so zahodne države zaskrbljene glede usmeritve Nigra po državnem udaru, saj so se tudi v sosednjima Burkini Fasu in Maliju po vojaških udarih v zadnjih letih približali Rusiji.

V zadnjih dneh je bilo v nigrski prestolnici Niamey na ulicah videti številne podpornike udara, ki so vihteli ruske zastave in vzklikali protifrancoska gesla.

Medtem je novi voditelj Nigra Tiani pojasnil, da je vojska prevzela oblast zaradi slabe varnostne situacije, gospodarskih težav in korupcije v državi.

Nagovoril je svetovne zaveznike Nigra in obljubil, da bo država spoštovala vse mednarodne zaveze in človekove pravice.

V zgornjem tvitu lahko vidimo finančnega ministra Nigra Ahmata Jidouda, kako joka pred kamerami, potem ko je dobil 48-urni ultimat, da odgovori, kam je izginil denar iz državne blagajne.

Nova oblast ga je pozvala na odgovornost za ukradena sredstva: »Pojasnite, kaj se je zgodilo s financami države in kam je šel ukradeni denar?«

Nekdanji kolonizatorji so še naprej izkoriščali Niger za svoja oporišča. Največ svojih vojakov v Nigru je imela Francija (zdaj jih evakuira), od 1000 do 1500. Njihova naloga je bila podpora nigrski vojski. Po državnih udarih v Burkina Fasu in Maliju je Pariz večino svojih sil v Sahelu prestavil v Niger. Sledijo ZDA, ki imajo v državi v dveh oporiščih 1100 vojakov. V Nigru so pri boju zoper džihadistične milice uporabljali tudi ameriške brezpilotnike. ZDA so od leta 2012 po podatkih veleposlaništva v Niameyju namenile 500 milijonov dolarjev za opremo in usposabljanje. Tudi Italija je imela približno 300 svojih vojakov v tej državi. EU je decembra v tem delu sveta ustanovila triletno skupino, ki je štela med 50 in 100 vojaki za vojaško usposabljanje. Nemčija je v skupino poslala okoli 60 vojakov. Zdaj na ulicah glavnega mesta Nigra vihrajo - tudi ruske zastave. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Novi oblasti se je doslej uspelo izogniti prelivanju krvi.

Življenje v nigrski prestolnici se je že vrnilo v običajne tirnice.

Gvineja je medtem prva država, ki je izrazila podporo novim oblastem v Nigru in dejala, da od njih pričakuje zagotovila stabilnosti in harmonije v državi.

Alžirija je prav tako napovedala, da bo podprla Niger v primeru zunanje vojaške agresije, poroča alžirska publikacija Intel Kirby.

»Sankcije, h katerim poziva ECOWAS, vključno z vojaškim posredovanjem, ne morejo biti rešitev trenutnega problema, lahko pa vodijo v humanitarno katastrofo, katere posledice lahko presežejo meje Nigra,« so sporočili.

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS, vključuje 15 držav v regiji), ki je pod močnim vplivom zahodnih držav, je medtem udeležence vojaškega udara v Nigru pozvala, naj v tednu dni izpustijo predsednika Mohameda Bazoumo in državo vrnejo v ustavni okvir, pri čemer je zagrozila tudi z vojaškim posredovanjem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek