REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Times: Britansko obrambno ministrstvo uničilo tanke, namesto da bi jih poslalo v Ukrajino

Times: Britansko obrambno ministrstvo uničilo tanke, namesto da bi jih poslalo v UkrajinoUničenje je bila napaka, resen problem njihovih pomanjkljivosti, je dejal vojaški analitik Justin Crump, ki je bil poveljnik Challengerja 2. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Vlada v Londonu je odredila uničenje 43 tankov Challenger 2, ki sestavljajo večino britanskih oklepnih sil, saj je menila, da jih ni mogoče popraviti.

Britansko obrambno ministrstvo je uničilo na desetine tankov, ki bi jih lahko poslali v Ukrajino, kar je davkoplačevalce stalo več kot štiri milijone funtov, poroča The Times.

Vlada v Londonu je odredila uničenje 43 tankov Challenger 2, ki sestavljajo večino britanskih oklepnih sil, saj je menila, da jih ni mogoče popraviti.

Strošek te odločitve ni bil zanemarljiv - britansko obrambno ministrstvo je v ta namen plačalo 4,3 milijona funtov, uničenje pa je potekalo med letoma 2010 in 2014. Po letih velikega zmanjševanja izdatkov za obrambo so Britanci zdaj zaskrbljeni, ali je njihova vojska sploh pripravljena na bojevanje v dolgotrajni vojni.

Poleg tega namerava britanska vlada zmanjšati obseg vojske na 73.000 pripadnikov le-te, kar je najmanj po času napoleonskih vojn (18. maj 1803 – 20. nov. 1815), ki so potekale v času vladanja Napoleona Bonaparta v Franciji.

Namestnik načelnika generalštaba generalmajor Charles Collins je že marca svaril, da se bo Velika Britanija morala sprijazniti s tem, da v večjih konfliktih ne more več delovati sama, in dodal, da je primer Ukrajine pokazal, da je prepričanje, da je velikih vojn konec, napačno.

Januarja je vlada Rishija Sunaka objavila, da bo v Ukrajino poslala 14 tankov Challenger 2.

Število aktivnih pripadnikov sil Združenega kraljestva je bilo zmanjšano za 40 odstotkov, del tega načrta pa je bilo tudi uničenje tankov.

Sredi 90-ih je britanska vlada kupila 386 tankov Challenger 2, ki so bili uporabljeni v vojni v Iraku. Štirideset teh tankov je bilo uničenih pred letom 2010.

V skladu s Strateškim pregledom obrambe in varnosti iz leta 2010 je bilo število aktivnih pripadnikov sil Združenega kraljestva zmanjšano za 40 odstotkov, del tega načrta pa je bilo tudi uničenje tankov.

Ministrstvo za obrambo zdaj načrtuje zmanjšanje skupnega števila na 148 tankov, ki jih bodo nadgradili na novi standard Challenger 3, medtem pa je še 75 Challengerjev končalo v skladišču.

Tobias Ellwood, predsednik komisije za obrambo, meni, da je tako majhno število tankov, ki jih ima britanska vojska, v nasprotju z lekcijami iz Ukrajine, kjer se tanki intenzivno uporabljajo na bojišču.

Ellwood opozarja, da »tako slabo stanje v britanski vojski ne zrcali realne slike groženj, s katerimi se soočamo.«

Vojaški analitik Justin Crump, ki je bil poveljnik Challengerja 2, je dejal, da je bilo »uničenje tankov napaka« ter da je dejstvo, da jih ni dovolj - resen problem.

Crump je dodal, da je bil razlog za uničenje tankov tudi dejstvo, da je skladiščenje v Veliki Britaniji drago, ob tem so načrtovalci obrambnih zmogljivosti menili, da so velike kopenske vojne v Evropi stvar preteklosti.

Tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo je dejal, da bo Challenger 3 »najsmrtonosnejši in najbolje zaščiten tank v Evropi« in da je konflikt v Ukrajini pokazal pomen težkih oklepnih vozil.

Kot je dodal tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva, vlada v Londonu trenutno preučuje, koliko Challengerjev 3 sploh lahko zadosti potrebam obrambe.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek