REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji svetovalec šefa Pentagona: Kijev uničil jez HE Kahovka po naročilu Washingtona

Nekdanji svetovalec šefa Pentagona: Kijev uničil jez HE Kahovka po naročilu WashingtonaDouglas Macgregor poudarja, da mu je povedano, da je sporno odločitev dejansko odobrila ameriška podsekretarka za politične zadeve Victoria Nuland. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nekdanji svetovalec šefa Pentagona, polkovnik Douglas Macgregor, je izjavil, da so jez Kahovka v Ukrajini najverjetneje uničili Ukrajinci po ukazu voditeljev ZDA.

Uničenje jezu Kahovka v Ukrajini so, kot so pokazali izsledki poizvedb Macgregorja, najverjetneje odobrile Združene države Amerike.

»Zdi se, da (v vrhu ameriške politike in Pentagonu) obstaja soglasje, da so to storili Ukrajinci, in rečeno mi je, da je to odločitev dejansko odobrila (ameriška podsekretarka za politične zadeve) Victoria Nuland,« je Macgregor zapisal na platformi X, prej znani kot Twitter.

Spomnimo, v noči na 6. junij je prišlo do rušitve zgornjega dela hidroelektrarne Kahovka, kar je povzročilo nereguliran izpust vode iz akumulacije Kahovka in poplavljanje obalnih območij regije Herson dolvodno od Dnepra.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da je režim v Kijevu razstrelil jez, medtem ko je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov opozoril, da je bil eden od ciljev rušenja jezu prebivalstvu Krima odvzeti vodo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek