REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaški mediji svarijo: NATO s Kitajsko ravna enako kot z Rusijo

Hrvaški mediji svarijo: NATO s Kitajsko ravna enako kot z RusijoUkrajinci niso idioti in dobro vidijo vlogo, ki so jim jo namenili zahodni partnerji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Gre za poskuse zajezitve širjenja svetovnega vpliva in gospodarske rasti tako Kitajske kot Rusije.

Na nedavnem vrhu zveze NATO v Vilni je bilo sprejetih več pomembnih odločitev ne le o Rusiji in trenutnem konfliktu v Ukrajini, ampak tudi o Kitajski, piše nekdanji hrvaški obveščevalec, zdaj geopolitik Zoran Meter za spletno stran Geopolitika News, poroča portal RT Balkans.

Vrh naj bi bil sproščen in uspešen, saj je do tedaj Zahod pričakoval velike uspehe ukrajinske protiofenzive, ki pa so popolnoma izostali.

Ena izmed zelo pomembnih odločitev tega vrha je odločitev o širitvi Nata na azijsko območje. Severnoatlantsko zavezništvo se je začelo do Kitajske obnašati enako kot do Rusije.

Gre za poskuse zajezitve širjenja svetovnega vpliva in gospodarske rasti tako Kitajske kot Rusije.

O azijskih apetitih čezatlantskega zavezništva priča dejstvo, da sta bila na vrh prvič povabljena voditelja Japonske in Južne Koreje, kar je jasen znak namere širitve politike in infrastrukture Nata na Daljni vzhod.

Ne brez razloga je Peking prejšnji teden ostro opozoril zavezništvo pod taktirko Washingtona, da bo nasprotoval vsem poskusom širitve NATO pakta v Azijo, zato je jasno, da je preobrazba Kitajske v sovražnika Zahoda »ruskega tipa« le še vprašanje časa.

Konec koncev, tako kot v primeru Rusije, je zdaj očitno, da politični in gospodarski pritisk Zahoda ne bo dal pričakovanih rezultatov in da ZDA pripravljajo scenarij za vojaško rešitev »kitajskega problema« bodisi preko Tajvana, ali kakšnega drugega kriznega žarišča, ki je velikega pomena za kitajske nacionalne interese.

Zdi se, da je pred tem na obzorju totalni geopolitični obračun Zahoda z Rusijo.

Odločitev Nata, da tokrat ne sprejme Ukrajine med svoje vrste, ni nikogar presenetila. NATO Ukrajini ni želel posredovati niti časovnih rokov za pristop in ji ni hotel ponuditi »varnostnih jamstev«.

Kar zadeva članstvo Ukrajine v Natu, bo vstopila v NATO le, če se bodo s tem strinjale vse države članice.

Drug pomemben dejavnik je, da mora Kijev izpolnjevati vse zahteve za sprejem. Eden od teh pogojev je, da mora sprejem nove članice v NATO okrepiti varnost samega zavezništva, namesto da ga pahne v tvegane konflikte.

Jasno je, da Ukrajina ne bo vstopila v NATO, dokler Kijev ne konča vojne, kar so Bidnove besede, in dokler ne doseže mirovnega sporazuma z Rusijo.

Zato mora Ukrajina z Rusijo skleniti ne le sporazum o koncu oboroženega spopada, ampak tudi sporazum o mejah, te pa zagotovo ne bodo ostale enake kot pred začetkom spopada februarja 2022.

Vsi, ki trdijo, da bo ukrajinska vojska pregnala Ruse z vseh ozemelj, vključno s Krimom, bodisi izhajajo zgolj iz lastnih mokrih sanj ali pa to počnejo zaradi propagande, ugotavlja hrvaški portal, ki ga povzema RT.

Navsezadnje nobenih posebnih ukrajinskih interesov ni več, niti jih Zahod sploh upošteva.

Z eno besedo, Zahod se je odločil za totalni geopolitični obračun z Rusijo prek Ukrajine. In Kijev, ki ni uspel izpolniti maksimalnih ciljev čezatlantskega zavezništva – je NATO skupaj z lakajskimi državami preprosto pustil na cedilu.

Zelenski bi se moral že zavedati, da je Ukrajina na ta način obsojena na neomejeno podaljševanje konflikta z Rusijo in da se NATO vanj ne bo neposredno vmešal, meni hrvaški analitik.

Namesto tega bo NATO Kijevu še naprej zagotavljal le vojaško in finančno pomoč.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinci pa bodo še naprej umirali na frontah, a to je tisto, kar je želel spremeniti Zelenski.

Zelenski je skušal breme vojne enakomerno porazdeliti na vse članice Nata v Evropi, saj meni, da Ukrajinci rešujejo Evropo pred »rusko agresijo«.

Jasno je, kdo je močnejši v tem »napenjanju mišic« med Kijevom in Zahodom. V primeru poraza bo Zahod izgubil kredibilnost, Ukrajina pa bo izgubila dobesedno vse, tudi državnost.

Zelenski je moral od začetka vedeti, kaj Zahod od njega pričakuje. Najprej se je od njega zahtevala brezpogojna poslušnost, in to je realnost Zelenskega in Ukrajine danes.

Nenazadnje, Ukrajina je že poražena, saj je ukrajinska protiofenziva spodletela, sklene Meter. Ali pa je spodletela vsaj njena prva faza, a gre za izraz, ki nakazuje, da glavna faza šele prihaja, toda – malo verjetno je, da bo do tega prišlo.

Zdaj je povsem jasno, da v mesecu in pol protiofenzive ni prišlo do bistvenega ukrajinskega napredovanja, človeške žrtve in tehnične izgube pa so nepričakovano in nesorazmerno velike.

Dan pred vrhom Nata je Zelenski sprožil nov večji napad ukrajinske vojske v ključni smeri Zaporožja, v coni Orehovo, z namenom doseči vsaj manjši preboj proti Azovskemu morju in dokazati udležencem vrha v Vilni, da Kijev ni porabil njihovega denarja in vojaške opreme zaman.

Toda tudi ta napad se je izkazal za čisti fiasko.

Ne glede na to se je Zelenski v Vilni obnašal, kot da so mu vsi nekaj dolžni, čeprav je formalno izražal veliko hvaležnost in zadovoljstvo, predvsem zaradi novih dobav orožja.

Pravzaprav je bil Zelenski na vrhu videti kot berač, ki od vsakogar nekaj prosi.

Ukrajinci niso idioti in dobro vidijo vlogo, ki so jim jo namenili zahodni partnerji.

Zelenski postaja živčen tudi zato, ker je tudi v samem Kijevu vedno več državljanov, ki izražajo nezadovoljstvo z njegovo politiko.

Ukrajinci niso idioti in dobro vidijo vlogo, ki so jim jo namenili zahodni partnerji.

Poleg tega se je, kot zaključuje Meter, konflikt zavlekel v nedogled, država trpi ogromno uničenje, Ukrajina pa je postala popolnoma odvisna od zahodnih finančnih ustanov in vojaške pomoči, brez katere bi se vojna hitro končala s porazom Ukrajine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek