REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin o rekordnem uničenju Natove opreme: »Samo v zadnjih 24 urah smo uničili 15 Leopardov in 20 Bradleyjev!«

Putin o rekordnem uničenju Natove opreme: »Samo v zadnjih 24 urah smo uničili 15 Leopardov in 20 Bradleyjev!«Lepi tanki Zahoda - lepo gorijo... Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ruski predsednik je med srečanjem v nedeljo s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom razpravljal tudi o rekordnem številu uničenih zahodnih oklepnikov v Ukrajini.

Ruska vojska je samo v zadnjih 24 urah uničila rekordno količino ukrajinskega oklepnega orožja, ki ga je dobavil Zahod, medtem ko je odbijala protiofenzivo Kijeva, je v nedeljo dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski voditelj je to izjavil med pogovorom z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom v Sankt Peterburgu.

Lukašenko je ob sklicevanju na lastne podatke dejal, da so ruske sile samo v enem spopadu uničile najmanj 15 nemških tankov Leopard in več kot 20 ameriških bojnih vozil pehote Bradley.

Zdelo se je, da se Putin strinja s to oceno, ko je dejal, da »očitno [mi] še nikoli nismo uničili toliko v enem dnevu« in nadaljeval s pojasnilom, da ta številka izhaja iz dejstva, da so se ruske čete soočile z ukrajinskimi enotami, ki so bile »popolnoma opremljene s tujo vojaško opremo.«

Putin se je posmehnil tudi tujim plačancem, ki umirajo, ker so neumni in zaradi slabe taktike, ker hodijo v skupinah.

Dejal je, da bi javnost v državah od koder prihajajo, morala izvedeti, kaj se jim dogaja.

Putin je dodal, da je Kijev od začetka ukrajinske protiofenzive v prvih dneh junija izgubil več kot 26.000 pripadnikov, dolgo pričakovani napad pa je opisal kot »neuspeh«.

Ukrajinske sile so namreč napredovale le za nekaj kilometrov, najgloblje za 9, veliko tega ozemlja pa znova izgubile.

Prebite niso bile niti prve linije ruske obrambe.

Putin je tudi opozoril, da so »tuji plačanci«, ki so se borili za Kijev, prav tako utrpeli velike izgube zaradi svoje »neumnosti«, pri čemer je obljubil, da bo s to resničnostjo seznanil javnost v državah, ki so te ljudi poslale na fronto.

Putinove pripombe prihajajo potem, ko je v soboto več kanalov Telegram objavilo nepreverjen video posnetek, ki prikazuje strnjeno skupino štirih Bradleyjev, ki so jih ruske sile uničile v regiji Zaporožje.

Prejšnji teden je New York Times poročal, da je ukrajinska vojska v prvih dveh tednih ofenzive izgubila 20 odstotkov svoje opreme na bojišču, vključno s številnimi vozili, ki jih je zagotovil Zahod, za kar Moskva pravi, da ni dosegla nobene prednosti.

11. julija je ruski obrambni minister Sergej Šojgu ukrajinske izgube ocenil na 3000 enot vojaške opreme.

Medtem je več drugih medijskih poročil nakazalo, da so zahodni podporniki Kijeva zaskrbljeni zaradi počasnega napredka Ukrajine na bojišču, pri čemer je nedavni članek Wall Street Journala trdil, da so bili »pretreseni« tudi zaradi »hitre izgube« oklepnikov.

Vendar pa so številni ukrajinski uradniki poskušali opravičiti težave v ofenzivi z opozarjanjem na zamude pri zahodni vojaški pomoči.

Lukašenko in Putin sta govorila tudi o tem, da želi Poljska v Ukrajino poslati svojo vojsko.

In da se Rusija in Belorusija v načrte Ukrajincev, če bodo želeli prodati del svoje države, ne bosta vmešavali, bosta pa državi branili neodvisnost Belorusije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek