REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znanstveniki poskušajo oživiti tako rekoč izumrlo vrsto afriškega nosoroga

Znanstveniki poskušajo oživiti tako rekoč izumrlo vrsto afriškega nosorogaSeverni beli nosorog je leta 2018 funkcionalno izumrl. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Skupina znanstvenikov, ki dela v Keniji, je objavila, da je ustvarila pet novih zarodkov, da bi afriškega severnega belega nosoroga rešila pred izumrtjem.

BioRescue, raziskovalni konzorcij, ki ga financira nemška vlada, in je zadolžen za projekt, je razkril, da je bilo maja zbranih 18 jajčnih celic samice po imenu Fatu in oplojenih s spermo dveh različnih bikov, da bi se izboljšala »genska raznolikost.«

Fatu in njena mati Najin sta dva edina preostala severna bela nosoroga na svetu in živita v kenijskem rezervatu za divje živali Ol Pejeta.

Podvrsta severnega belega nosoroga je bila razglašena za funkcionalno izumrlo leta 2018 po smrti zadnjega samca, Sudana.

»Štiri leta od začetka tega ambicioznega projekta reševanja severnega belega nosoroga pred izumrtjem je konzorcij 'BioRescue' dosegel pomemben napredek proti svojemu končnemu cilju,« so povedali znanstveniki.

Doslej je bilo ustvarjenih 29 oplojenih jajčnih stanic z uporabo naprednih tehnologij asistirane reprodukcije in kriokonzervirano, kar je proces, ki jih ohranja pri nizkih temperaturah za prihodnji prenos nadomestnim materam.

Konzorcij je dejal, da so njihovi znanstveniki izbrali dve divji samici južnega belega nosoroga kot potencialni nadomestni materi, saj tako Fatu kot Najin ne moreta zanositi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek