REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška finančna ministrica na Kitajskem jedla »nore gobe«, nato pa se domislila, kako znižati inflacijo

Ameriška finančna ministrica na Kitajskem jedla »nore gobe«, nato pa se domislila, kako znižati inflacijo»Imam prijatelja, ki jih je pomotoma pojedel in je tri dni haluciniral,« je za CNN povedal dr. Peter Mortimer, profesor na inštitutu za botaniko v Kunmingu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Da ameriška finančna ministrica Janet Yellen ne vidi težave s recesijo, prav nasprotno - napoveduje celo znižanje inflacije v ZDA, so morda krive čarobne gobe, ki naj bi jih zaužila med nedavnim obiskom na Kitajskem.

CNN je poročal, da je ameriška ministrica skupaj s svojimi sodelavci obiskala kitajsko restavracijo Yi Zuo Yi Wang v Pekingu, kjer je po poročanju blogerjev, ki so jo prepoznali, naročila potencialno halucinogene gobe.

Gre za verigo restavracij, specializiranih za jedi iz province Yunnan, kjer je bloger, ki poroča o hrani, opazil visoko ameriško uradnico, medtem ko je poskušala različne kitajske jedi.

»Ko sem šel mimo njihove mize na poti do stranišča, sem upočasnil, da bi vrgel pogled na tisto, kaj imajo na krožnikih. Pisan nabor jedi je vključeval ribe na žaru, solato in divje gobe jian shou qing,« je za britanski Independent pojasnil bloger.

Jian shou qing so nenavadne in zelo iskane gobe z edinstvenimi lastnostmi.

Mimogrede, cena teh gob na spletni strani Alibaba je 120 dolarjev za kilogram.

»Štejejo jih za strupene, ker so lahko halucinogene.

Vendar pa znanstveniki še niso identificirali spojin, ki so odgovorne za povzročanje blodenj, to je še vedno nekoliko skrivnostno.

Imam prijatelja, ki jih je pomotoma pojedel in je nato tri dni haluciniral,« je za ameriško TV mrežo CNN povedal dr. Peter Mortimer, profesor na inštitutu za botaniko v Kunmingu.

Ameriški in britanski novinarji so v restavraciji izvedeli, da ima Yellenova zelo rada gobe in da je naročila kar štiri porcije.

»Bil je izjemen, čudovit dan,« so povedali zadovoljni kitajski gostilničarji.

Res pa je tudi, da se je naslednji dan čudno klanjala, celo trikrat se je priklonila podpredsedniku kitajske vlade He Lifengu, to pa je povzročilo nekaj kritik desnosučnih krogov v ZDA, nato pa je imela vrsto srečanj, kar je opazil tudi ameriški CNN:

Pomočnik Yellenove je potrdil, da je ministrica večerjala v restavraciji in naročila gobe.

Na ministrstvu za finance ZDA pa te novice niso želeli komentirati.

Kitajski državni mediji so medtem pohvalili ameriško ministrico Janet Yellen zaradi njenega zanimanja za kitajsko nacionalno kuhinjo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek