REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina napadla Krimski most z vodnimi droni, ubita dva civilista, hčerka ranjena, del cestnega odseka poškodovan

Ukrajina napadla Krimski most z vodnimi droni, ubita dva civilista, hčerka ranjena, del cestnega odseka poškodovanKrimski most znova poškodovan. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Napad je terjal življenji najmanj dveh civilistov v avtomobilu, hči obeh ubitih pa je bila ranjena.

Napad je terjal življenji najmanj dveh civilistov v avtomobilu, hči obeh ubitih pa je bila ranjena.

Krimski most je bil poškodovan v skupni »posebni operaciji«, ki so jo izvedli tajna ukrajinska varnostna služba (SBU) in pomorske sile, poročajo ukrajinski mediji.

Ruske oblasti še niso sporočile vzroka za incident.

Po navedbah vira za RBK Ukrajina je ključno infrastrukturo, ki povezuje polotok s celinsko Rusijo, napadlo nedoločeno število brezpilotnih vodnih dronov. »Težko je bilo priti do mostu, a končno je bila naloga opravljena,« je dejal.

Ukrajinski uradniki so incident pozdravili, vendar še niso potrdili svoje neposredne vpletenosti v omenjeni napad.

Andrey Jusov, tiskovni predstavnik ukrajinskega glavnega direktorata za obveščevalne službe, je Krimski most opisal kot »odvečno konstrukcijo«, vendar ni želel pojasniti podrobnosti.

Promet na mostu je bil ustavljen v zgodnjih ponedeljkovih urah, guverner Krima Sergej Aksjonov pa je omenil nedoločen »nujni dogodek.«

Kasneje je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov povedal, da je bil v incidentu ubit zakonski par iz njegove regije, njuna 14-letna hči pa je bila poškodovana.

Rusko ministrstvo za promet je sporočilo, da je bila cestna površina ene od cestnih sekcij mostu poškodovana, medtem ko so nosilci mostu ostali nedotaknjeni.

Nedotaknjena je tudi železniška povezava in po njej promet teče nemoteno.

Po navedbah Moskve je Ukrajina že v preteklosti poskušala ciljati na to strateško povezavo.

Prejšnji teden je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je Kijev poskušal zadeti most z raketami, najverjetneje s štirimi predelanimi raketami S-200, vendar mu ni uspelo prebiti ruske zračne obrambe.

Oktobra lani je bil most poškodovan v smrtonosnem napadu tovornjaka bombe, za katerega je Moskva trdila, da so ga orkestrirale ukrajinske obveščevalne službe.

Takrat se je Rusija odzvala z okrepitvijo raketnih napadov na ukrajinsko vojaško in energetsko infrastrukturo.

Tudi tokrat je mogoče pričakovati podoben odziv Moskve.

Povsem mogoče je, da bo Rusija tokrat sporočila, da je največja težava dostop ukrajinskih oboroženih sil do morja.

Da lahko ruska vojska kadarkoli sproži operacije v smeri Odese in da je že začela priprave na ofenzivne akcije v smeri Harkova na severu frontne črte pa opozarja tudi upokojeni ameriški polkovnik Douglas Macgregor.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek