REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk: ZDA so se osramotile s pošiljanjem kasetnega streliva v Ukrajino, ki ne bo vplivalo na izid vojne

Elon Musk: ZDA so se osramotile s pošiljanjem kasetnega streliva v Ukrajino, ki ne bo vplivalo na izid vojneZDA so se »osramotile oziroma ponižale« z dobavo Ukrajini splošno prepovedanega kasetnega streliva, je dejal izvršni direktor Tesle in SpaceX Elon Musk in dodal, da novo orožje za Kijev ne bo pomembno vplivalo na konflikt. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ZDA so se »osramotile oziroma ponižale« z dobavo Ukrajini splošno prepovedanega kasetnega streliva, je opozoril izvršni direktor Tesle in SpaceX Elon Musk in dodal, da novo orožje za Kijev ne bo pomembno vplivalo na konflikt.

V sobotnem zapisu na Twitterju, katerega lastnik je, je milijarder dejal: »Zmanjkalo nam je običajnega streliva, da bi ga poslali Ukrajino, zato jim zdaj v obupu pošiljamo kasetne bombe in se sramotimo, brez da bi s tem spremenili izid.«

Musk je pohvalil prizadevanja 98 republikancev v predstavniškem domu in 49 demokratov, ki so glasovali za prepoved prenosa ameriškega kasetnega streliva v Ukrajino, vendar na koncu niso uspeli narediti spremembe.

»Hvala, ker poskušate ustaviti to poniževanje Amerike,« je dejal Musk.

Zmanjkalo nam je običajnega streliva, da bi poslali Ukrajino, zato jim zdaj v obupu pošiljamo kasetne bombe in se sramotimo, brez da bi s tem spremenili izid.

Washington je odobril dostavo v večini (123) držav sveta prepovedanega kasetnega streliva Kijevu v začetku tega meseca, tej odločitvi pa se je neuspešno uprlo nekaj vidnih republikancev in demokartov v predstavniškem domu.

Predsednik ZDA Joe Biden pa je to potezo označil za začasni ukrep, ki bo vojaški proizvodnji omogočil, da bo dohitela naraščajoče povpraševanje, saj tako Washingtonu kot Kijevu primanjkuje običajnega streliva.

Kasetno strelivo je prepovedano v več kot 120 državah, ker ko eksplodira, sprosti in razprši veliko število bombic na širokem območju, ki pogosto ne eksplodirajo isti hip, kar predstavlja resno grožnjo civilistom še več let po koncu spopadov.

Pogoste žrtve so otroci, ker bombice, podobne igračam, pobirajo s tal.

Številni dolgoletni zavezniki Washingtona, vključno z Združenim kraljestvom, Kanado in Nemčijo, so izrazili zaskrbljenost glede sporne odločitve Bele hiše.

Evropski zavezniki ZDA so dejali, da sami ne bodo poslali kontroverznega streliva v Kijev.

Elon Musk je grajal Washington zaradi odločitve o dobavi kasetnega streliva Ukrajini. Stališče ZDA glede tega vprašanja je ocenil kot hinavsko. »ZDA so vedno obsojale tiste, ki uporabljajo kasetne bombe, zdaj pa jih pošiljamo v uporabo? Iz tega ne bo nič dobrega. Usoda ljubi ironijo, ne pa hinavščine,« je zapisal na Twitterju. Toda dejstvo je, da so ZDA v številnih vojnah, ki so jih vodile na Daljnem vzhodu že od 50-ih letih prejšnjega stoletja uporabljale - kasetne bombe. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski uradniki so obsodili dobavo kasetnega streliva režimu Vladimirja Zelenskega.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je opozorila, da ta poteza ne bo spremenila izida konflikta, vendar de facto dela Washington »sokrivca pri miniranju [ukrajinskega] ozemlja«, kar pomeni, da »bo država [ZDA] delila polno odgovornost za smrti ... ruskih in ukrajinskih otrok«.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je opozoril, da bo Moskva, če bodo ZDA Kijevu dobavile kasetno strelivo, »prisiljena uporabiti enakovredno orožje proti ukrajinskim silam.«

Rusija ima veliko število podobnih kasetnih bomb in granat, vendar jih doslej, v nasprotju z zavajajočimi trditvami zahodnih in številnih slovenskih medijev - še ni uporabila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek