REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija: Švedsko članstvo v Natu ni gotova stvar!

Turčija: Švedsko članstvo v Natu ni gotova stvar!Turški parlament. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Turčija je odprla vrata procesu pridružitve Švedske Natu, vendar še ni dala svoje odobritve, je v petek potrdil Ömer Çelik, tiskovni predstavnik vladajoče stranke predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Tiskovni predstavnik je za Habertürk TV povedal, da obstaja tristranski memorandum med Turčijo, Švedsko in Natom o predpogojih za švedsko članstvo, v katerem se je Stockholm zavezal, da bo naredil določene korake.

Če bo turškemu parlamentu sporočeno, da je Švedska dosegla »zadovoljiv rezultat« in izpolnila svoje obveznosti, bodo poslanci glasovali za ratifikacijo njenega članstva v vojaškem zavezništvu pod vodstvom ZDA, je dejal Çelik.

Na vprašanje, kdaj bi se to lahko zgodilo, je Çelik odgovoril »na naslednji seji parlamenta«, kar pomeni ne pred oktobrom ali novembrom.

V začetku tega tedna je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg dejal, da je Turčija po večmesečnem odlašanju privolila v podporo prošnji Švedske za vstop v NATO.

Erdoğan naj bi svojo odobritev kandidature Švedske za članstvo poskušal povezati s sprejemom Turčije v Evropsko unijo. V zameno so ZDA pokazale svojo pripravljenost Turčiji prodati svoje lovce F-16.

Ko je komentiral odnose Washingtona z Ankaro, je Omer Çelik dejal, da čeprav srečanje med Erdoğanom in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom obljublja, da bo »odprta nova stran«, bo treba na končni izid še počakati. Odnosi bi se lahko izboljšali, če bi ZDA prenehale podpirati kurdske upornike v Siriji, je dodal Çelik.

NATO je pričakoval, da bo sprejel Švedsko in Finsko pred vrhom bloka v Vilni v Litvi. Toda Turčija je zavrnila kandidaturo Švedske za članstvo v Natu zaradi pomislekov, da Stockholm ščiti kurdske organizacije, ki jih je Ankara označila za teroristične.

Čezatlantsko zavezništvo, v katerem dominirajo ZDA, zahteva soglasje vseh 31 držav članic.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek