REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški topničarji prisiljeni streljati z granatami iz betona – vse ostale so namenjene za Ukrajino ali nujno rezervo!

Ameriški topničarji prisiljeni streljati z granatami iz betona – vse ostale so namenjene za Ukrajino ali nujno rezervo!Havbica M777 brez optike. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ena izmed najbolj varovanih »javnih skrivnosti« sedanje vojne v Ukrajini je dejstvo, da je Zahodu zmanjkalo topniških granat, predvsem kalibra 155 milimetrov (pa tudi mnogih drugih), kar je tudi glavni razlog, da so ZDA v Kijev pričele pošiljati granate s kasetnimi bombami.

Da imajo običajnih granat »zelo malo« je nedavno v intervjuju za CNN priznal celo ameriški predsednik Joe Biden.

Na družbenih omrežjih pa se je pojavil še en posnetek pogovora s pripadnikom vojske ZDA, ki dodatno razkriva razsežnosti tega pomanjkanja.

Pravzaprav celo same ZDA že čutijo stisko in pomanjkanje tega streliva bolj kot kdaj koli prej, saj je vrsta besedil ameriškega topniškega častnika razkrila, da ameriške oborožene sile v Fort Sillu nimajo niti pravega streliva, s katerim bi lahko streljali med urjenjem topniških častnikov, in namesto tega streljajo - betonske krogle.

Ni satira. Vir: Posnetek zaslona

Vse ostale, prave, eksplozivne granate so namreč namenjene za Ukrajino ali spadajo med nujno rezervo, ki jo pod nobenimi pogoji ne smejo zmanjšati.

Sogovornik tega neimenovanega častnika je izrazil osuplost nad tem dejstvom in menial, da gre za šalo, satiro – vendar ni satira, je res.

Serveda pa tudi topovi niso narejeni za izstreljevanje »skal« oziroma betonskih izstrelkov, zato ni povsem jasno, kakšne posledice bo takšno urjenje pustilo na preostali ameriški opremi.

Znano je, da imajo ZDA eno samo tovarno granat tega kalibra, pa še v njej je proizvodnji proces razpršen po vsej državi…

Drugačno pomanjkanje čutijo v Ukrajini.

V Ukrajino se ameriške havbice M777 pošiljajo brez optike. Ta je prav tako preveč dragocena, in ker bi lahko padla v ruske roke so Ukrajinci dobili havbice M777 brez tega dela opreme...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek