REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pravilno: Nova direktiva EU, ki zavezuje tudi Slovenijo zahteva hitre polnilnice vsakih 60 km, plačilo možno s karticami

Pravilno: Nova direktiva EU, ki zavezuje tudi Slovenijo zahteva hitre polnilnice vsakih 60 km, plačilo možno s karticamiPolnilnica Ionity. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Evropski parlament včasih sprejema precej nenavadne ukrepe, ko gre za vprašanje vojne v Ukrajini in podobne odločitve, kjer zvesto sledi politiki, ki je narekujejo ZDA, ko pa gre za »zeleni prehod«, je večinoma na pravi poti.

Tako je pravkar sprejel pomembno odločitev, ki bo Sloveniji morda pomagala, da se z repa elektromobilnosti v Evropi prebije nekoliko višje.

Evropski parlament je namreč sprejel nove smernice za širitev polnilne infrastrukture za alternativne vire pogonov v osebnem in tovornem cestnem prometu.

Ultra zmogljive polnilnice za električne avtomobile bodo ob glavnih evropskih prometnicah obvezne na vsakih 60 kilometrov, uzakonjeno bo tudi plačevanje z bančnimi karticami.

Ustrezna polnilna infrastruktura je danes velik problem večjega razvoja alternativnih pogonskih virov, tako vozil z baterijami kot tistimi, ki jih poganja vodik s pomočjo gorivnih celic.

Evropska komisija bo do leta 2027 pripravila bazo vseh polnilnih točk, prek katere bo mogoče spremljati razpoložljivost priključkov, morebitni čakalni čas in cene.

Ustrezna polnilna infrastruktura je danes velik problem večjega razvoja alternativnih pogonskih virov, tako vozil z baterijami kot tistimi, ki jih poganja vodik s pomočjo gorivnih celic.

Nove zakonsko podprte smernice so del paketa »Fit for 55«, ki predvideva do leta 2030 vsaj 55-odstotno znižanje toplogrednih plinov – v primerjavi z letom 1990.

Evropski parlament je zato z večino glasov podprl predlog o strategiji polnilne infrastrukture ob glavnih evropskih cestnih koridorjih.

To bi lahko pomagalo tudi podjetjem, ki že proizvajajo vodik, na primer cementarni v Anhovem.

Anhovo - polnilnica vodika
Polnilnica vodika v cementarni Anhovo. Vir: Posnetek zaslona

Do leta 2026 bo tako ultra zmogljiva polnilnica za osebne avtomobile z močjo vsaj 400 kilovatov na voljo vsakih 60 kilometrov.

Do leta 2028 bo moč narasla že na 800 kilovatov. Te polnilnice so predvidene za osrednje cestno omrežje TEN-T.

Za avtobuse in tovornjake bodo morale države članice polnilnice priskrbeti vsakih 120 kilometrov. Ob glavnih evropskih cestah bodo te polnilnice postavili do leta 2028, njihova moč pa bo znašala od 1,4 do 2,8 megavata (MW).

Vse to bo omogočilo tudi drugim proizvajalcem električnih avtomobilov, ne zgolj Tesli, ki se ponaša z največjo samostojno mrežo polnilnic, da hitro napolnijo avtomobile na poti.

Pa tudi Tesla že odpira svoje polnilnice drugim proizvajalcem vozil.

Do leta 2031 bodo morale vsakih 200 kilometrov ob tem cestnenm omrežju stati tudi polnilnice z vodikom.

Pomembna novost je tudi uzakonitev možnosti plačevanja uporabe teh polnilnic s klasičnimi bančnimi oziroma kreditnimi karticami.

Pomembna novost je tudi uzakonitev možnosti plačevanja uporabe teh polnilnic s klasičnimi bančnimi oziroma kreditnimi karticami.

Pri tem predhodno urejanje profilov v aplikacijah določenih sistemov ponudnikov ne bo več potrebno.

A vse to bo Slovenija morala še prej sprejeti tudi v nacionalno zakonodajo.

Glede na zaveze Golobove vlade to ne bi smelo biti problem, a s ponovno uveljavitvijo »fiskalnih pravil« in bremenom nespametne vojne, ki jo tudi EU vodi v Ukrajini bo tudi za polnilnice in električno omrežje verjetno kmalu začelo zmanjkovati denarja.

Hkrati pa gre za nujne ukrepe, ki zmanjšujejo tudi odvisnost EU od fosilnih goriv, zato bi bilo potrebno te ukrepe čim prej sprejeti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek