REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusi so zelo pazljivi: V nasprotju s trditvami na Zahodu je civilnih žrtev v ukrajinski vojni - izjemno malo!

Rusi so zelo pazljivi: V nasprotju s trditvami na Zahodu je civilnih žrtev v ukrajinski vojni - izjemno malo!Zgradba v Lvovu, kjer je ob nedavnem napadu ruskih sil na vojaško akademijo zveze NATO umrlo tudi več ukrajinskih civilistov. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Z neuspehom ukrajinske »protiofenzive« se je v številnih zahodnih medijih znova povečalo število člankov, ki opisujejo rusko menda namerno ciljanje civilnih ciljev ter naštevajo veliko število civilnih žrtev.

Toda če upoštevamo, da ruska vojska pogosto uporablja zelo uničujoče manevrirne rakete in drone je mogoče priti celo do obratnih sklepov –, da je žrtev med civilisti še malo.

Vsaka žrtev med civilisti zato v vojni še ni zločin, čeprav je res, da so vse te žrtve tragične in nepotrebne.

Če zveza NATO in Zahod Rusije ne bi prisilile v posebno vojaško operacijo civilnih žrtev tudi ne bi bilo.

Do zdaj bi moralo biti, če bi bilo uničevanje enako kot v preteklih spopadih, mrtvih že najmanj okoli 400.000 ukrajinskih civilistov.

A po drugi strani ni mogoče niti mimo dejstva, da so zahodni mediji pristranski in večinoma naštevajo le tiste žrtve na ukrajinski strani, ki so kolateralna škoda napadov na zelo konkretne vojaške cilje v ukrajinskih mestih, istočasno pa popolnoma spregledajo napade ukrajinske vojske na stanovanjska naselja brez vojaškega pomena v Donecku in drugih rusko govorečih krajih na vzhodu Ukrajine.

Da je žrtev med civilisti v vojni v Ukrajini, zlasti med Ukrajinci kljub temu malo in celo manj kot bi bilo pričakovali za tako intenziven konflikt, pa opozarja tudi nekdanji ameriški marinec in inšpektor OZN Scott Ritter.

Pri tem se nekdanji inšpektor OZN za orožje sklicuje na zgodovinsko znane podatke o civilnih žrtvah vojn, ki so nesporni.

To pomeni, meni Ritter, da bi moralo biti, če bi bilo uničevanje enako kot v preteklih spopadih, danes mrtvih že okoli 400.000 ukrajinskih civilistov.

Poglejmo sedaj podatke o padlih v drugih konfliktih.

Ameriško državno podsekretarko Victorio Nuland, glavno arhitektko vojne v Ukrajini število smrtnih žrtev med Ukrajinci sploh ne zanima... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po podatkih Britannice so najboljši razpoložljivi statistični podatki o vseh vrstah žrtev oboroženih sil v drugi svetovni vojni naslednji:

Sovjetska zveza: skupno 26 milijonov mrtvih (vključno z 8,7 milijona vojakov in 17,3 milijona civilistov)

• Sovjetska zveza: skupno 26 milijonov mrtvih (vključno z 8,7 milijona vojakov in 17,3 milijona civilistov)

• Kitajska: 15–20 milijonov vseh padlih (vključno z 1,3 milijona vojakov in 13,7–18,7 milijonov civilistov)

• Nemčija: 5,5-6,9 milijona vseh smrti (vključno s 3,25-4,2 milijona vojakov in 2,25-2,7 milijona civilistov)

• Poljska: 5,6-5,8 milijona vseh smrti (vključno z 240.000 vojaki in 5,36-5,54 milijona civilistov)

• Japonska: 2,7-3,1 milijona vseh smrti (vključno z 1,2-1,6 milijona vojakov in 1,5 milijona civilistov)

• Združene države: 418.500 vseh smrti (vključno z 291.557 vojaki in 126.843 civilisti)

Posadka bombnika Enola Gay
Piloti bombnika Enola Gay, ki so odvrgli atomsko bombo na Hirošimo. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Izračunajmo sedaj razmerje med mrtvimi vojaki in civilisti za zgornje države:

Po podatkih Wikipedije je druga svetovna vojna povzročila 446.000 mrtvih vojakov in 514.000 mrtvih civilistov v Jugoslaviji.

• Sovjetska zveza: 1 : 1,98

• Kitajska: 1 : 11,46 - 14,38

• Nemčija: 1 : 0,69 - 0,77

• Poljska: 1 : 22,33 - 23,83

• Japonska: 1 : 1,25 - 1,33

• Združene države Amerike: 1 : 0,43

Jasno je, da je v večini primerov padlo od dvakrat več civilistov kot vojakov, do pošastno večkrat civilistov (Poljska, Kitajska) in da so jo civilisti precej bolje odnesli v Nemčiji, na Japonskem in v ZDA.

Po podatkih Wikipedije je druga svetovna vojna povzročila 446.000 mrtvih vojakov in 514.000 mrtvih civilistov v Jugoslaviji.

Tako je razmerje med vojaki in civilisti približno 1 : 1,15.

Če bi veljali »standardi« iz druge svetovne vojne, bi namreč moralo biti ob že nekaj sto tisoč mrtvih v tej vojni (ruska in ukrajinska stran ocenjujeta, da je nasprotna stran že izgubila preko 200.000 vojakov, a v primeru Rusije je ta številka v resnici verjetno petkrat ali celo sedemkrat manjša) doslej najmanj toliko tudi mrtvih civilistov.

Po podatkih Visokega komisarja za človekove pravice pa je bilo v Ukrajini do 18. junija 9083 mrtvih in 15.779 ranjenih civilistov.

Žrtve v Donecku
Civilne žrtve ukrajinskega bombardiranja v ruskem Donecku. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Podatki veljajo za civiliste na ruski in ukrajinski strani.

Celo če bi bili enkrat manjši to pomeni, da je civilnih žrtev vojne na ukrajinski strani nekajkrat in morda celo deset ali 15-krat manj, kot bi jih po vseh pričakovanjih za tako intenzivno vojno moralo biti.

Scott Ritter tudi opozarja, da so bile med drugo svetovno vojno zmage v bitkah na splošno dosežene z mejnim razmerjem smrti 1,5 - 2 proti 1.

Razmerje 7 proti 1, kjer pade sedem ukrajinskih vojakov za enega ruskega je za ukrajinsko vojsko nevzdržno, NATO ni bil pripravljen na kaj takega, saj nihče ne trenira za to vrsto izčrpavajoče vojne... »razen Rusov«, je že pred časom ocenjeval Scott Ritter.

V pogovoru, ki ga je imel pred nekaj meseci (in je aktualen prav ob sedanjem neresničnem vztrajanju zahodnih medijev o ruskem namernem ubijanju ukrajinskih civilistov) je prav tako opozoril na popolnoma napačno sliko o civilnih žrtvah ruske vojske na Zahodu (tudi v videu pod člankom): »Veste, zgodovina te vojne bo nekega dne napisana in nekaj od tega bo slaba zgodovina, nekaj od tega pa bo dobra zgodovina, zagotovo pa upam, da na Zahodu lahko West Point najame nekaj akademikov, da bi videli skozi rusofobijo, ki je zajela ta narod, da bi dejansko izvedeli pravo stran te operacije. Da bi to razumeli bi morali na primer napisati priročnik o ruskem ciljanju.

Vem, da so na Zahodu vsi Rusi označeni kot tisti, ki ubijajo civiliste, ki vse povprek bombardirajo, ampak ne fantje, jaz sem bil določevalec tarč, v redu, to sem počel v vojni in vem, kako ciljati na mesta in vem, o čem in kako smo razmišljali med Puščavsko nevihto… Ja, vojna je brutalna, vendar smo uporabili zakon vojne, delali smo napake, včasih se zgodijo stvari, za katere ne veš, vendar smo uporabili zakon vojne in bili smo brutalni, Rusi pa ne uporabljajo samo vojnega prava, ampak se še bolj potrudijo.«

Že med boji za Mariupol so mnogi opozarjali, da so pripadniki neonacističnega bataljona Azov inscenirali bombardiranje mestnega gledališča, da bi izzvali intervencijo zveze NATO. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Če bi jaz bil v korpusu marincev in bi imel pred seboj stavbo, ki jo zaseda sovražnik, ki povzroča izgube mojim marincem in so v tej stavbi tudi civilisti, potem bi lahko dal zrušit to stavbo, čeprav bodo nastale civilne žrtve in to se imenuje kolateralna škoda. Toda če preučite boj za Mariupol, lahko vidite, kako so ruski marinci žrtvovali vse, da bi prišli do stavbe, evakuirali civiliste, ki so bili v kleti pod ognjem, jih pripeljali ven, ob tem utrpeli žrtve, a so civiliste spravili ven in nato šele napadli sovražnika.

To kaže, da so naredili še dodaten napor, da so ohranili človeška življenja, in to si zasluži priznanje

Rusi se zelo trudijo, da ne bi ubijali civilistov, kar pomeni, da to povečuje ruske žrtve, ker Rusi sprejemajo človeške izgube, da bi rešili civilna življenja in za to ne dobijo nobenih zaslug!

»Čeprav so imeli pred seboj tarčo in bi lahko zelo enostavno uničili Ukrajince (Azovce), je njihova celotna metodologija usmerjena na zmanjšanje civilne škode na najnižjo možno mero in če pogledate nekatere številke o žrtvah, lahko vidite da Mossad govori o 157.000 mrtvih, nekateri drugi o 350.000, če pa preučujete sodobne vojne, je na splošno razmerje med civilnimi in vojaškimi žrtvami ena proti ena.

Naj spomnim ljudi na osvoboditev Normandije, ob tej veliki osvoboditvi Normandije smo ubili tudi 60.000 francoskih civilistov, a nihče ne govori o njih, nihče ne govori o tem, da je skupno število mrtvih civilistov v Ukrajini pet, šest, ali sedem tisoč, torej v vojni, ki je njihove vojake stala med 157.000 in 300.000 žrtvami.

Kaj vam to pove, če je število žrtev tako majhno? To vam pove, da se Rusi zelo trudijo, da ne bi ubijali civilistov, kar pomeni, da to povečuje ruske žrtve, ker Rusi sprejemajo človeške izgube, da bi rešili civilna življenja in za to ne dobijo nobenih zaslug!« sklene Scott Ritter.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek