REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaharova: Demonstranti v Franciji uporabljajo orožje, ki ga je Zahod dobavil Ukrajini

Zaharova: Demonstranti v Franciji uporabljajo orožje, ki ga je Zahod dobavil UkrajiniOrožje, dostavljeno v Kijev, konča v rokah protestnikov in se uporablja proti policiji v Franciji, je dejala Marija Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Protestniki v Franciji uporabljajo orožje, ki ga je Zahod dobavil režimu v Kijevu, je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Zahrova je poudarila, da orožje in sredstva, ki jih Zahod, NATO in Francija namenjajo neposredno za podporo »nacionalistom, nacistom in fašistom na ozemlju Ukrajine, se jim vrača kot bumerang«.

»Orožje, dostavljeno v Kijev, konča v rokah taistih demonstrantov in se uporablja proti tamkajšnji policiji, v Franciji,« je dejala Zaharova na brifingu v četrtek.

Navedla je, da so se v francoskih medijih pojavile informacije o udeležbi priseljencev iz Francije v konfliktu v Ukrajini, saj naj bi v spopadih sodelovalo ali še sodeluje okoli 320 Francozov.

Po njenih besedah ​​je Moskva že večkrat opozorila na oblikovanje posebnih »naborniških« mehanizmov v zahodnih državah, vključno s Francijo, ki novačijo tako imenovane prostovoljce za sodelovanje v konfliktu v Ukrajini, v resnici pa plačance, ki prihajajo pobijat ruske državljane.

»Izhajamo iz dejstva, da se vse to dogaja z dovoljenjem, je zelo verjetno, ali kot pravijo naši anglosaški 'prijatelji' - 'highly likely' tudi s podporo uradnih oblasti v Parizu. Rusko obrambno ministrstvo je že sporočilo, da se tuji plačanci po mednarodnem humanitarnem pravu ne štejejo za borce z vsemi posledicami, ki iz tega izhajajo,« je dejala Zaharova.

Zaharova je poudarila, da nedavna objava v časopisu Mond, v kateri se ugotavlja, da Francija »vodi posredniško vojno v Ukrajini«, pomeni, da so do širše francoske javnosti začele prihajati resnične informacije o obsegu vpletenosti njihove države v ukrajinski konflikt.

Mond je šele te dni ugotovil, da Francija »vodi posredniško vojno v Ukrajini«. Potem se je vojna za kratek čas preselila na ulice francoskih mest... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Že dolgo časa govorimo, da so države, ki kijevskemu režimu dobavljajo orožje, dejansko sokrive za njegove vojne zločine in so stran v konfliktu v Ukrajini. Pariz z nadaljnjim povečevanjem dobave orožja Kijevu, ob tem, da je vojaško-tehnična pomoč Francije ukrajinskemu režimu po različnih kanalih že presegla dve milijardi evrov - ne le, da podaljšuje konflikt in povzroča nove žrtve, vključno med civilnim prebivalstvom, ampak prispeva tudi k stopnjevanje konflikta,« je navedla Zaharova.

»Samo leta 2023 namerava Francija usposobiti okoli 4000 novih ukrajinskih nacionalističnih borcev. Upamo, da običajni Francozi razumejo moralno odgovornost za smrt vedno večjega števila ljudi, tudi civilistov, ki jo bodo morali deliti s svojimi oblastmi,« je poudarila ruska tiskovna predstavnica.

Namesto da kritizirajo Moskvo, naj se ukvarjajo s svojimi dejanji, je dodala.

In v nadaljevanju pojasnila, da sta policijski umor 17-letnega fanta alžirskega rodu, in val nemirov, ki je sledil, pokazali pravo razsežnost problema v tej državi, ki trdi, da je zibelka človekovih pravic.

Medtem ko je komentirala izgrede, ki jih je povzročili policijski umor mladeniča in dostavljavca pic Naela M. v pariškem predmestju Nanterre je Zaharova izpostavila, da je »nemogoče ne biti pozoren na splošni porast ksenofobije, sovražnosti do migrantov in pojavov antisemitizma v zadnjih letih v Franciji.«

»Francoske oblasti bi morale resno vzeti vse večjo radikalizacijo družbe in biti bolj pozorne na porast ksenofobnih in rasističnih čustev v državi. Oblasti pozivamo, naj nemudoma ugotovijo okoliščine umora, ki je razburil to državo, in sprejmejo potrebne ukrepe za kaznovanje storilcev,« je dejala Zaharova.

Po njenih besedah ​​namesto olimpijskega ognja v številnih regijah in mestih Francije že en teden divjajo požari.

»Ministrstvo za zunanje zadeve Rusije izraža zaskrbljenost zaradi te situacije in porasta nasilja brez primere v Franciji. To jasno kaže na akutne probleme sodobne francoske družbe in prisotnost globokih nasprotij v njej. Želimo poudariti nujnost, da policija ravna izključno v skladu z zakonodajo in da je nedopustna kakršna koli oblika nasilja nad državljani,« je dejala.

Zaharova je sklenila, da bi morali predstavniki francoskih oblasti razmisliti o svojih dejanjih, preden naslednjič začnejo kritizirati odgovorna dejanja ruskih organov pregona ali v mentorskem tonu opozarjati na domnevno kršenje človekovih pravic.

»Ali ne bi bilo bolje, da zaščitijo lastne državljane pred policijsko samovoljo in grozodejstvi svojih osornih policistov?« je vprašala ruska uradnica.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek