REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rosatom: Ukrajinski napad na jedrsko elektrarno elektrarno Zaporožje »je neizogiben!«

Rosatom: Ukrajinski napad na jedrsko elektrarno elektrarno Zaporožje »je neizogiben!«Ruski vojak pred NE Zaporožje. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Bodo obtožbe ruskih organov in razkritja o ukrajinskih pripravah na diverzijo v jedrski elektrarni Zaporožje uspele še pravočasno preprečiti izvedbo tega zavržnega, zločinskega dejanja?

Ali pa bo naivna evropska javnost znova »kupila« trditev, da so zločinski Rusi storili pač še en zločin?

To se sprašujejo mnogi, ki spremljajo obtožbe in protiobtožbe, ki si jih glede domnevno načrtovanega napada na največjo evropsko jedrsko elektrarno izmenjujeta Kijev in Moskva.

Zadnja v tem nizu prihaja iz sedeža ruske agencije za jedrsko varnost Rosatom.

Ruski jedrski nadzornik trdi, da je ukrajinski napad na elektrarno neizbežen. Kijev naj bi jedrsko centralo v Zaporožju napadel z »umazano« jedrsko bombo, pravi visoki ruski uradnik.

Ruski jedrski nadzornik trdi, da je ukrajinski napad na elektrarno neizbežen.

Kijev naj bi jedrsko centralo v Zaporožju napadel z »umazano« jedrsko bombo, pravi visoki ruski uradnik.

Jedrski reaktorji so namreč ustavljeni, so pa tudi veliko bolj varni od tistih v Černobilu, zato bo zelo težko doseči, da pride do sevanja celo ob neposrednih napadih na centralo.

Veliko lažje je doseči raznos jedrskega materiala iz skladišč nizko radioaktivnega materiala, ki se skladišči v jedrski centrali.

To pa bi lahko še »okrepili« z dodatnimi substancami »umazane bombe«, ocenjujejo nekateri analitiki.

V to smer gredo tudi opozorila Rosatoma.

Ukrajina naj bi čez noč izvedla obsežen napad na jedrsko elektrarno Zaporožje (ZNPP oziroma NE Zaporožje), je pozno v torek opozoril visoki uradnik ruske atomske industrije.

Kijev lahko napade elektrarno tudi z raketo, napolnjeno z radioaktivnimi odpadki, je dodal.

Opozorilo je izrazil Renat Karchaa, višji sodelavec vodje Rosenergoatoma, hčerinske družbe ruskega državnega velikana za atomsko energijo Rosatom.

JE Zaporožje  Vir: Telegram
JE Zaporožje. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Uradnik je navedel obveščevalne podatke, ki jih je prejela industrija.

»5. julija, dobesedno čez noč, ko je še tema, bodo ukrajinske sile poskušale napasti tovarno v Zaporožju z visokonatančnim strelivom dolgega dosega in samomorilskimi brezpilotnimi letali,« je povedal za televizijski kanal Rossiya 24.

Pričakuje se tudi, da bo Kijev poskusil napad na tovarno s težko taktično balistično raketo sovjetske proizvodnje Točka-U, je nadaljeval Karchaa.

Vsekakor pa se to vsaj do 5. julija zjutraj - k sreči - še ni zgodilo...

Strelivo naj bi bilo napolnjeno z radioaktivnimi odpadki, zbranimi iz južnoukrajinske jedrske elektrarne, trdi uradnik.

Čeprav Karchaa ni podrobneje pojasnil, je očiten cilj sekundarnega napada povzročiti povečanje odčitkov radioaktivnosti v regiji, če glavna izstrelitev ne bi poškodovala objekta dovolj, da bi povzročila izpust nevarnih snovi v zrak.

ZNPP je Moskva prevzela od Ukrajine na začetku trajajočega konflikta in jo formalno prenesla pod upravljanje Rosatoma, ko je regija Zaporožje po referendumu postala del Rusije.

Pogled na jedrsko elektrarno Zaporožje z ukrajinske strani - odkar v bazenu ni več vode, je postala bolj dostopna tudi za kopenske napade... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tako Moskva kot Kijev sta drug drugega večkrat obtožila, da sta objekt pod ruskim nadzorom izpostavila topniškemu ognju in napadom brezpilotnih letal.

Retorika okoli elektrarne se je v zadnjih tednih stopnjevala, vrh Ukrajine pa je večkrat trdil, da Moskva pripravlja jedrski incident v NE Zaporožje.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na primer dejal, da je Moskva želela povzročiti »uhajanje sevanja« iz elektrarne, medtem ko je njegov pomočnik Mihail Podoljak Rusijo obtožil, da je postavila mine v hladilni bazen elektrarne.

Vendar pa je mednarodna agencija IAEA te trditve zanikala.

Ukrajini bi izvedba napada, ki bi ga pripisali Rusiji, lahko koristila zaradi posledic – morebitnega neposrednega vpletanja zveze NATO v konflikt v Ukrajini, tudi zaradi povsem neuspele ukrajinske »protiofenzive«.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je trditve Zelenskega in drugih ukrajinskih uradnikov označil za »še eno laž«, ki prihaja iz Kijeva, in poudaril, da Moskva ostaja v tesnem sodelovanju z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA).

Šef opazovalcev OZN, Rafael Mariano Grossi, je pred kratkim obiskal objekt v Zaporožju in oporekal obtožbam Ukrajine na račun Rusov, pri čemer je v svojem poročilu navedel, da »med obiskom generalnega direktorja na lokaciji ni bilo opaziti nobenih min, vključno z hladilnim bazenom.«

V s strani Zelenskega napovedano nevarnost za jedrsko elektrarno v Zaporožju zaradi domnevne ruske diverzije je podvomila tudi Bela hiša, pri čemer je tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby prejšnji teden dejal, da Washington »ni videl nobenega znaka, da je ta grožnja neposredna.«

Ukrajini bi izvedba napada, ki bi ga pripisali Rusiji, lahko koristila zaradi posledic – morebitnega neposrednega vpletanja zveze NATO v konflikt v Ukrajini, tudi zaradi povsem neuspele ukrajinske »protiofenzive«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek