REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Washington pripravlja provokacijo s kemičnim orožjem? V Siriji urijo džihadiste

Washington pripravlja provokacijo s kemičnim orožjem? V Siriji urijo džihadisteRuska zunanja obveščevalna služba trdi, da obstajata vsaj dva dokaza, da ZDA sirske džihadiste pripravljajo na akcijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ZDA pripravljajo sirske džihadiste na morebitne napade s kemičnim orožjem, da bi prekinile obnovljeno diplomatsko sodelovanje Sirije z drugimi arabskimi državami, trdi ruska Zunanja obveščevalna služba (SVR).

Cilj domnevne operacije in kasnejše medijske kampanje naj bi bil pokazati arabskemu svetu, da je bila njihova želja po obnovitvi dialoga s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom »strateška napaka«, piše v izjavi, ki jo je v ponedeljek objavila ruska agencija.

V SVR trdijo, da imajo vsaj dva dokaza, ki podpirata to oceno.

Prvi je poročilo, ki pravi, da sta dve protivladni oboroženi skupini v provinci Idlib maja vadili uporabo kemičnega orožja.

Te regije ne nadzoruje sirska vlada.

Pri vajah so sodelovale lokalne veje džihadističnih skupin Huras al-Din in turkistanske islamske stranke, a ob tem je bilo zastrupljenih okoli sto civilistov, trdi SVR.

Ruska agencija trdi, da obe džihadistični skupini nadzoruje CIA.

Drugi dokaz je poročilo, ki je vključevalo skupino, ki se nahaja v bližini ameriškega vojaškega oporišča Al-Tanf, ki ga Pentagon ohranja v Siriji kljub ugovorom vlade v Damasku.

Militanti so prejeli »bojne glave, napolnjene s strupenimi komponentami«, domnevno z blagoslovom Washingtona, je sporočil SVR.

Sporočilo SVR navaja, da si administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna »na vse kriplje prizadeva, da bi pokvarila arabsko-sirsko normalizacijo in diskreditirala sirsko vodstvo«, predvsem s sklicevanjem na trditve, da enote, zveste Damasku, uporabljajo kemično orožje.

Te obtožbe so tudi v preteklosti služile kot ključni element javne kampanje Washingtona proti predsedniku Asadu.

ZDA so zahtevale, da Asad mora oditi, potem ko je domnevno zagrešil vojne zločine.

Leta 2018 je takratni predsednik Donald Trump ukazal povračilne napade na Asadov režim skupaj z Združenim kraljestvom in Francijo, nekaj dni po domnevnem incidentu s kemičnim orožjem v Doumi blizu sirske prestolnice.

Mimogrede - medtem ko ZDA v posredniški vojni z Rusijo podžigajo vsa možna žarišča na svetovnem parketu, da bi navkljub slabemu izplenu ukrajinske protiofenzive ohranile nadvlado v revnejšnih državah sveta, predvsem v nekdanjih zahodnih kolonijah, ki so bogate z naravnimi viri, je sinu sirskega predsednika uspel veliki met.

Očitno se je odločil zbežati čim dlje od pasti domače in še posebej mednarodne politike.

Tvit spodaj priča, da je Hafez al Asad diplomiral na Moskovski državni univerzi Lomonosov z magisterijem iz čiste matematike.

Diplomiral je kot najboljši v svoji generaciji.

Slovesnosti v Moskvi se je udeležila njegova mati Asma al Asad.

Drugačen komentar te zgodbe prihaja iz ZDA.

Znani voditelj je opozoril, da je Asadov sin magistriral iz matematike, medtem ko slike Hunterja Bidna, sina ameriškega predsednika Joeja Bidna pričajo, da se je Hunter med vožnjo z avtom omamljal s crackom in vozil Porscheja proti Las Vegasu s hitrostjo več kot 270 kilometrov na uro... 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek