REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Medvedjev: Prihaja jedrska apokalipsa

Medvedjev: Prihaja jedrska apokalipsaSvet je v veliko hujšem konfliktu kot med Kubansko raketno krizo, saj so se naši nasprotniki odločili premagati največjo jedrsko silo - Rusijo, je sklenil nekdanji predsednik Ruske federacije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Jedrska apokalipsa ni le možna, ampak je zelo verjetno, da se bo zgodila, je opozoril namestnik predsednika Varnostnega sveta Rusije Dmitrij Medvedjev.

Tega po njegovih besedah ​​noče priznati noben politik, a za to sta vsaj dva razloga.

»Prvič: Svet je v veliko hujšem konfliktu kot med Kubansko raketno krizo, ker so se naši nasprotniki odločili, da bodo zares premagali največjo jedrsko silo - Rusijo. Brez dvoma so kreteni brez primere, a tako je, kot je,« je Medvedev poudaril v članku »Era konfrontacije«, ki je objavljen v časniku »Rossiyskaya Gazeta«.

Drugi razlog je po mnenju nekdanjega predsednika Rusije ta, da »vsi vemo, kdo in kje« je že uporabil jedrsko orožje.

»To ni več tabu,« je poudaril.

Spomnimo, Kubanska raketna kriza je bila eden od kritičnih trenutkov hladne vojne, ki je svet pripeljala na rob jedrskega uničenja.

Spopadu je botrovala namestitev ameriških raket srednjega dosega (2.400 km) v bazi pri Izmirju v Turčiji in v ameriškem oporišču v bližini Barija v Italiji.

Pod črto: Kubanska kriza je bila politični spor med Sovjetsko zvezo in ZDA leta 1962.

Ameriško vodstvo pod taktirko tedanjega predsednika Johna F. Kennedyja je namreč izvedelo, da Sovjeti na Kubi skrivaj nameščajo rakete z jedrskimi konicami, ki bi lahko dosegle Združene države Amerike.

Predsednik Kennedy je Sovjetom zagrozil, da bo napadel njihovo ladjevje, ki se je bližalo Kubi s sestavnimi deli za jedrsko raketno oporišče, če se to ne bo obrnilo. To bi verjetno sprožilo sovjetski odgovor in najbrž tudi tretjo svetovno vojno.

Na ukaz Nikite Hruščova so se pri t. i. »orehovi črti« obrnile sovjetske trgovske ladje. Sovjetska zveza je privolila v zahteve ZDA in izpraznila raketna oporišča, v zameno pa ZDA naj ne bi napadle Kube.

Del tega sporazuma pa je bil tudi umik ameriškega jedrskega orožja iz Turčije, ki je bil širši javnosti dlje časa nepoznan. Odtlej je med Moskvo in Washingtonom vzpostavljena direktna telefonska zveza z rdečim telefonom.

6. in 9. avgusta leta 1945 je ameriška vojska odvrgla jedrski bombi na Hirošimo in Nagasaki, pri čemer je v prvem mestu umrlo 140.000 ljudi, v drugem pa 74.000.

Velika večina žrtev jedrskega napada so bili civilisti.

V Hirošimi in Nagasakiju vsako leto potekajo spominske slovesnosti v spomin in opomin na jedrsko tragedijo, ki je skupno ubila 214.000 ljudi, ne upoštevaje na desetine tisočev žrtev, ki so umrle pozneje zaradi bolezni, ki jih je sprožila izpostavljenost sevanju.

Situacija v Ukrajini in Donbasu po besedah Dmitrija Medvedjeva ​​ni regionalni konflikt, ampak popolna konfrontacija med kolektivnim Zahodom in preostalim svetom.

Konflikt povzročajo »diametralno nasprotni pogledi na nadaljnji razvoj človeštva,« je poudaril.

Države v rdeči barvi, ki so Ukrajino oborožile ali/in uvedle sankcije Rusiji. Vir: Posnetek zaslona

Na eni strani so po njegovih besedah ​​zahodne države, ki »nočejo priznati, da se je svet radikalno spremenil in se ne morejo sprijazniti z izgubo svoje prevlade«.

»Hibridna vojna, ki jo zdaj vodijo z nami, je zadnja priložnost Zahoda, da ohrani zase ugoden status quo, da ne izgubi svoje sicer oslabljene moči in vpliv,« je opozoril ruski uradnik.

Na drugi strani pa, kot je dejal, ni le Rusija, ampak tudi »globalni Vzhod in Jug«, katerih prebivalstvo predstavlja skoraj dve tretjini planeta.

»Gre za države, ki se še naprej krepijo in postopoma premagujejo gospodarske ter politične posledice kolonialne preteklosti. Zavzemajo se za enakomeren razvoj vseh držav. Brez starejših in mlajših partnerjev. Brez cinične delitve na zgodovinsko razvite in nerazvite države,« je izpostavil Medvedjev.

Želja teh držav po neodvisnosti ni všeč »nekdanjim kolonialistom«, ki se »na vso moč oklepajo preteklosti«, je sklenil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek