REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanske službe načrtujejo provokacije v jedrski elektrarni Zaporožje pred vrhom zveze NATO v Vilni?

Britanske službe načrtujejo provokacije v jedrski elektrarni Zaporožje pred vrhom zveze NATO v Vilni?So nori? Britanci naj bi načrtovali diverzijo, ki bi jo izvedli Ukrajinci prek Glavne obveščevalne uprave ukrajinske vojske, obrambnega ministrstva in ob soglasju predsednika Ukrajine Vladimirja Zelenskega, pravi Vladimir Rogov. Vir: Posnetek zaslona, Twi

Britanske službe načrtujejo morebiten napad ukrajinskih sil na jedrsko elektrarno Zaporožje, je danes razkril vodja gibanja »Skupaj z Rusijo« Vladimir Rogov.

Poudaril je, da po informacijah, ki jih ima, Kijev tehta več scenarijev, izključen pa ni niti raketni ali teroristični napad.

Provokacija mora biti udejanjena do začetka vrha NATO pakta v Litvi, ki je napovedan za 11. in 12. julij.

Britanci naj bi načrtovali diverzijo, ki bi jo izvedli Ukrajinci prek Glavne obveščevalne uprave ukrajinske vojske, ministrstva za obrambo in ob soglasju predsednika Ukrajine Vladimirja Zelenskega, trdi Rogov.

Jedrska elektrarna Zaporožje se nahaja na levem bregu Dnepra, v regiji Zaporožje, nedaleč od mesta Energodar.

Gre za po številu blokov in instalirani moči največjo jedrsko elektrarno v Evropi.

Gre za po številu blokov in instalirani moči največjo jedrsko elektrarno v Evropi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Od marca lani je jedrska elektrarna pod nadzorom ruskih vojakov, od takrat pa ukrajinske sile redno obstreljujejo ozemlje nuklearke in mesto Energodar.

Zelinski je lani in letos večkrat ukazal svojim enotam, naj napadejo jedrsko elektrarno v Zaporožju. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kijev je v zadnjih dneh prek zahodnih medijev znova začel širiti govorice, da naj bi Rusija pripravljala napad na jedrsko elektrarno Zaporožje.

Moskva to odločno zanika in poudarja, da Kremelj nima nobenega razloga za napad na jedrsko elektrarno, sploh glede na to, da je že pod ruskim nadzorom in da se tam nahajajo ruski vojaki.

Spomnimo, ruske enote so marca 2022 prevzele nadzor nad jedrsko elektrarno Zaporožje in bližnjim mestom Energodar.

Okoliška regija je uradno postala del Rusije po referendumu septembra lani.

Šest reaktorjev trenutno deluje v stanju pripravljenosti.

Moskva je ukrajinske sile obtožila, da so večkrat napadle jedrsko elektrarno Zaporožje in da so v enem trenutku poskušale celo zavzeti objekt.

Zadnji napad je bil 9. junija letos, ko naj bi ruska zračna obramba sestrelila tri brezpilotna letala, ki so bila namenjena proti jedrski elektrarni...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek