REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladimir Putin: »To je izdaja, nož v hrbet naši državi in ljudem, vsi odgovorni bodo kaznovani, zaščitili bomo Rusijo!«

Vladimir Putin: »To je izdaja, nož v hrbet naši državi in ljudem, vsi odgovorni bodo kaznovani, zaščitili bomo Rusijo!«To je nož v hrbet naši državi in našim ljudem, je Putin ocenil dejanje Prigožina. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po današnjem dramatičnem razvoju dogodkov v Rusiji, ko se je Jevgenij Prigožin, vodja in lastnik vojaške skupine Wagner uprl spoštovanju ukazov ruskega obrambnega ministrstva, se je oglasil tudi predsednik Ruske federacije Vladimir Putin.

V svojem govoru – prenašamo ga v celoti - je Putin dejal naslednje: »Nagovarjam državljane Rusije, osebje oboroženih sil, organov pregona in specialnih služb, vojake in poveljnike, ki se zdaj borijo na svojih bojnih položajih, odbijajo napade sovražnika in to počnejo junaško – kar vem, ker sem nocoj spet govoril s poveljniki vseh smeri.

Obračam se tudi na tiste, ki so bili s prevaro ali grožnjami zvabljeni v ta zločinski podvig in potisnjeni na pot najhujšega zločina – oboroženega upora.«

»Rusija danes bije težko bitko za svojo prihodnost in odbija agresijo neonacistov in njihovih gospodarjev.

Skoraj celoten vojaški, gospodarski in informacijski stroj Zahoda je usmerjen proti nam.

Borimo se za življenja in varnost naših ljudi, za našo suverenost in neodvisnost. Za pravico biti in ostati Rusija - država s tisočletno zgodovino.«

»Ta boj, ko se odloča o usodi našega naroda, zahteva enotnost vseh sil, enotnost, strnjenost in odgovornost.

Ko je treba odložiti vse, kar nas slabi, kakršno koli nesoglasje, ki ga naši zunanji sovražniki lahko uporabljajo in zlorabljajo, da bi nas spodkopali od znotraj.«

»In tako so dejanja, ki cepijo našo enotnost, v bistvu odpadništvo od naših ljudi, od naših soborcev, ki se zdaj borijo na fronti. To je nož v hrbet naši državi in našim ljudem.

Prav tak udarec je bil zadan Rusiji leta 1917, ko se je država bojevala v prvi svetovni vojni. Toda zmaga ji je bila ukradena.

Prav tak udarec je bil zadan Rusiji leta 1917, ko se je država bojevala v prvi svetovni vojni. Toda zmaga ji je bila ukradena.

Spletke, prepiri, politikantstvo za hrbtom vojske in ljudstva so povzročili največji šok, uničenje vojske in razpad države, izgubo ogromnih ozemelj.

Rezultat je bila tragedija državljanske vojne.

Rusi so pobijali Ruse, bratje so pobijali svoje brate, dobičkonosne interese pa so poželi najrazličnejši politični avanturisti in tuje sile, ki so razdelile državo in jo razkosale.«

Zelo očitno je tudi, da se temu razvoju dogodkov veselijo jastrebi iz NATO pakta in njihovi medijski propagandisti (tvit zgoraj), ki pozivajo k »ruskemu Majdanu

Torej k prevratu, podobnemu kot so ga ZDA organizirale v Kijevu leta 2014.

Podobno kot leta 2014 v Kijevu, tudi zdaj vojni hujskači iz Nata pozivajo k odstranitvi Putina z oblasti.

Toda Vladimir Putin je v svojem govoru opozoril: »Ne bomo dovolili, da se to ponovi.

Pred vsemi grožnjami bomo zaščitili svoje ljudi in našo državnost. Vključno z notranjo izdajo.

In to, s čimer smo se soočili, je ravno izdaja.«

»Pretirane ambicije in lastni interesi so pripeljali do izdaje.

Izdaja svoje domovine, svojega naroda in stvari, za katero so se borili in umirali Wagnerjevi borci in poveljniki skupaj z drugimi našimi enotami.

Junaki, ki so osvobodili Soledar in Artemovsk, mesta in vasi Donbasa, so se borili in dali svoja življenja za Novo Rusijo, za enotnost ruskega sveta. Njihovo ime in slavo so izdali tudi tisti, ki poskušajo organizirati upor in potiskati državo v anarhijo in bratomor. Do poraza, na koncu, in kapitulacije.«

»Ponavljam, vsak notranji pretres je smrtna grožnja naši državnosti in nam kot narodu.

To je udarec za Rusijo, za naše ljudi.

In naši ukrepi za obrambo domovine pred takšno grožnjo bodo težki.«

»Vsi, ki so namerno izbrali pot izdaje, ki so pripravljali oboroženo vstajo, ki so izbrali pot izsiljevanja in terorističnih metod, bodo deležni neizogibne kazni, odgovarjali bodo tako pred zakonom kot pred našim narodom.

In to, s čimer smo se soočili, je ravno izdaja. Pretirane ambicije in lastni interesi so pripeljali do izdaje.

Oborožene sile in druge vladne agencije so prejele potrebne ukaze, v Moskvi, moskovski regiji in številnih drugih regijah pa se uvajajo dodatni protiteroristični ukrepi.

Sprejeli bodo tudi odločne ukrepe za stabilizacijo razmer v Rostovu na Donu. Položaj je še vedno zapleten, saj je delo civilnih in vojaških oblasti dejansko blokirano.«

»Kot predsednik Rusije in vrhovni poveljnik, kot državljan Rusije bom po svojih najboljših močeh branil državo, zaščitil ustavni red, življenja, varnost in svobodo njenih državljanov.

Tisti, ki so organizirali in pripravljali vojaški upor, ki so dvignili orožje na svoje soborce, so izdali Rusijo.

In za to bodo odgovarjali.«

»Pozivam tiste, ki so vpleteni v ta zločin, da ne naredijo usodne in tragične, nepopravljive napake in naj se odločijo edino pravilno – da prenehajo sodelovati v zločinskih dejanjih.

Verjamem, da bomo ohranili in branili, kar nam je drago in sveto, in skupaj z domovino premagali vse preizkušnje, postali še močnejši,« je sklenil svoj nagovor predsednik Ruske federacije.

Da sledijo še nevarnejši zapleti pa kažejo že prve reakcije ljudi, ki wagnerjevce sprašujejo, »kaj počnejo v Rostovu in zakaj jim delajo probleme«, namesto da raje branijo države na fronti (tvit zgoraj, moški na kolesu).

Zgovoren je tudi prizor iz obmejnega mesta Bugaevka, kjer se je 180 vojakov obmejnih enot odločilo, da ne bodo z orožjem nastopili proti wagnerjevcem.

Bilo bi zelo nenavadno, če ukrajinska vojska tega zapleta ne bi poskusila izkoristiti...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek