REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusi v ofenzivi, lov na Leoparde uspešen: ukrajinski tankisti naj bi jih že sami kvarili, da ne bi šli v boje

Rusi v ofenzivi, lov na Leoparde uspešen: ukrajinski tankisti naj bi jih že sami kvarili, da ne bi šli v bojeLeopard: Bo tudi ta šel rakom žvižgat? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Z ukrajinsko-ruske fronte prihajajo poročila o tem, da je ruska vojska na določenih delih fronte prevzela pobudo, kar je privedlo do predaje več sto ukrajinskih vojakov.

Samo predvčerajšnjim naj bi bilo po različnih poročilih ujetih od 150 – 300 vojakov ukrajinskih sil.

Do predaj ni prišlo samo na območju »protiofenzive«, kjer so ruski vojaki zajeli marince iz 35. brigade, pa tudi več deset vojakov in častnikov oboroženih sil Ukrajine.

V sektorju Severskij so se ukrajinski jurišniki iz brigade Edelweiss (imenovane po znani nacistični diviziji) odločili povečati možnosti za preživetje.

Tudi na območju Novobahmutovke je 20 ukrajinskih vojakov odložilo orožje.

Glavni razlogi za hitro rast predaj je tudi uporaba krutih metod s strani ukrajinskega poveljstva ne le v odnosu do civilistov, ampak tudi do lastnih vojakov in mobilizirancev.

Še posebej v ozadju ogromnih izgub v norih poskusih zavzetja »dodatnih 100 metrov v sivi coni.«

Zanimive zgodbe pa prihajajo tudi o uporabi nemških tankov Leopard.

O tem je Spiegel objavil dolgo poročilo, kjer opisuje, kako so ukrajinski vojaki napredovali za 600 metrov in pri tem uničili - dva Leoparda od treh.

Na ukrajinskih Telegram kanalih pa so se medtem pojavile zgodbe o tem, kako nekateri ukrajinski tankisti poskušajo onesposobiti lastne tanke Leopard, da bi se rešili spopadov.

Lovijo jih namreč z vsemi mogočimi sredstvi, celo z Ladami (spodaj), opremljenimi z raketami Kornet.

Ukrajinske tankovske posadke naj bi se »umikale« pred protinapadi tako, da lažno poškodujejo tanke, da bi se izognile boju.

Eno sporočilo navaja: »Klical je brat, je član posadke Leoparda. Poskušamo, pravi, uničiti tanke. Pesek se nasuje v filter, vozimo nazaj na mine in podobno.«

Drug poroča: »Moskovčani so ponoreli, vidijo le Leoparde - norčujejo se iz česar se da. Arta (topništvo), toča (Grad), Lanceti, brezpilotna letala. Streljajo samo na Leoparde. T-62, T-80 se skoraj ne dotikajo. Zato jih fantje nočejo voziti. Na Leopardu si – samomorilski napadalec brez možnosti. Pravijo, da imajo Moskovčani nek neumen denar za Leoparde, da se prepirajo, kdo je uničil Leoparda. Zatorej – no, jebi ga, bolje, da ga sam uničiš…«

Teh poročil ni mogoče neodvisno preveriti, se pa skladajo s tem, kar se opaža na frontah –, da so namreč predvsem ameriški Bradleyji in Leopardi nemške proizvodnje glavna tarča napadov, čudno pa se obnašajo tudi na frontah.

Verjetno prav zaradi »nagrad«, ki jih dobivajo ruski vojaki za njihovo uničenje.

Očitno so ruski vojaki precej zagreti za te bonuse in uničenju Leopardov dajejo prednost pred vsem drugim, zaradi česar je zelo nevarno biti član posadke Leoparda.

Ob tem je poškodovane tanke skoraj nemogoče popraviti na terenu.

Glavni sovražnik: ruski Aligator
Ruski Ka-52 Aligatorji kot po tekočem traku uničujejo zahodne oklepnike. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Praktično ni evakuacijskih vozil (BREM) - na mesto poškodovane opreme prispe uporabna oprema, celotna skupina pa je pokrita s topniškim ognjem z »zadnje linije Surovikin

Kanal Milchronichles poroča: »Očitno so oborožene sile Ukrajine prejele ukaz za zaščito tujih oklepnih vozil, zato se mobilne skupine na oklepnih vozilih MaxxPro in Mastiff, ki niso primerne za čelne napade, vse pogosteje uvajajo v boj. Zaradi neravnovesja pri uporabi lahke opreme so se izgube oboroženih sil Ukrajine v zadnjih 72 urah povečale na 880-930 ubitih in ranjenih na dan.

Teritorialni napredek je enak nič. Takoj ko oborožene sile Ukrajine zasedejo določene položaje, je celotno področje pokrito s topništvom, ponoči pa položaje obdelujejo helikopterji Ka-52 in Mi-28NM. Po tem se ukrajinske oborožene sile vrnejo na prvotne položaje brez možnosti, da bi zadržale šele zasedene položaje.«

Novi nemški tanki končujejo svojo pot na enak način kot stari v II. svetovni vojni.

Dmitrij Rogozin je o ukrajinskih izgubah samo z enega, manjšega dela fronte sporočil: »Da boste razumeli, kako hud in krvav je boj na Zaporoški fronti, vas obveščam, da na položajih samo ene 9. motorizirane čete 70. polka 42. motorizirane strelske divizije 58. armade kar 27 sovražnikovih oklepnikov, vključno s 4 Leopardi, gori po nočni bitki. Težko je reči, koliko vojakov oboroženih sil Ukrajine, ki so vdrli na položaje teh enot, je umrlo, ali bolje rečeno, težko je izračunati.«

Novi videoposnetki so pokazali, da tanki Leopard 2A6 niso le zadeti (kot tudi Bradleyji) in se umikajo, medtem ko gorijo, ampak kažejo celo paničnega Leoparda 2A6, ki se zabija v goreče vozilo, nato pa se sam vžge.

Težko je reči, ali je bilo to načrtovano, ali pa se je Leopard bal zapustiti z minami preorano stezo, ali pa »usposabljanje« pod taktirko NATO pakta (ali pomanjkanje le-tega) preprosto ni na pravi ravni. Dejstvo je da nemška čudežna orožja (Wunderwaffen) nimajo pravega učinka.

Ena fotografija kaže uničenega 2A6 Leopard, ki mu je popolnoma odpadel top.

Uničeni Bradleyi
Uničeno čudežno orožje: ruska vojska očitno ni enaka tisti, zoper katero so se Bradleyji borili v Iraku... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ZDA so poskušale tudi svoje Bradleyje prodati kot neustavljive vojne stroje, ki bi lahko celo premagali kateri koli ruski tank, glede na to, da bi jim njihova »vrhunska optika« menda lahko omogočila, da bi bili boljši od ruskih tankov; sodobne različice Bradleyjev pa imajo protitankovske rakete ATGM TOW.

Te stvari so bile junaki Zalivske vojne, saj naj bi uničile več iraških oklepnikov kot celo tanki Abrams.

Toda proti ruski vojski to ne vžge.

Od začetka ruske posebne vojaške operacije je več kot 10.000 vojakov ruskih oboroženih sil prejelo posebno denarno odškodnino za uničenje ali zaseg sovražnikove vojaške opreme, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Kot je navedeno, so v letu 2022 denarno nadomestilo izplačali na račune 7064 ruskih vojakov, ker so uničili 11.586 enot ukrajinske vojaške opreme, v obdobju od 1. januarja do 31. maja letos pa za uničenih 4415 kosov ukrajinske in zahodne vojaške opreme.

Denarno nagrado je letos prejelo 3.193 ruskih vojakov.

Nagrajujejo seveda tudi na ukrajinski strani.

Na primer stare veterane nacističnih brigad (spodaj)...

Ruski vojaki pa so za 15 uničenih izstrelitvenih sistemov taktičnega kompleksa Točka-U in večcevnih raketometov HIMARS prejeli po 300.000 rubljev (približno 3260 evrov).

Plača ruskih vojakov je sicer okoli 200.000 rubljev mesečno, kar je na ravni plač ameriških vojakov.

Plača ruskih vojakov je sicer okoli 200.000 rubljev mesečno, kar je na ravni plač ameriških vojakov.

Toliko so letos prejeli tudi vojaški piloti in vojaki, ki upravljajo sisteme zračne obrambe, za vsakega od 45 uničenih ukrajinskih vojaških helikopterjev in 71 letal ukrajinskih letalskih sil.

Prav tako so vojaki enot kopenskih in zračno-desantnih sil ter marinci prejeli po 100.000 rubljev (približno 1080 evrov) za uničenje več sto kosov oklepnih vozil ukrajinske vojske.

Ni nenavadno, da mobiliziranci ne želijo prav radi v ukrajinsko vojsko (spodaj).

Poleg tega so leta 2023 ruski vojaki prejeli 50.000 rubljev (približno 540 evrov) za uničenje vsakega od 1501 sovražnikovih oklepnikov, 203 samohodnih topniških sistemov in 85 večcevnih raketometov.

Vojaki, ki so uspešno prestregli 941 raket, izstreljenih iz sistemov Točka-U, Oljha, Smerč, Uragan in HIMARS, so prejeli po 50.000 rubljev, pa tudi za sestrelitev 1211 brezpilotnih letalnikov.

Še posebne nagrade pa so prejeli vojaki, ki so uničili nemške tanke Leopard v Zaporožju in na območju Južnega Donecka, oklepna vozila iz ZDA in drugih držav Nata.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek