REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Javni dolg ZDA podrl vse rekorde: Prvič v zgodovini presegel številko 32 bilijonov dolarjev

Javni dolg ZDA podrl vse rekorde: Prvič v zgodovini presegel številko 32 bilijonov dolarjevSkupni državni dolg je 3. junija znašal 31,47 bilijona dolarjev, vendar se je že prvi delovni dan po Bidnovem podpisu zakona zvezno zadolževanje povečalo za skoraj 400 milijard dolarjev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Državni dolg ZDA je dosegel rekordno vrednost 32,04 bilijona (32.004 milijard) dolarjev, so sporočili iz ameriškega ministrstva za finance. To je seštevek približno 25 bilijonov dolarjev javnega dolga in približno 7 bilijonov dolarjev dolga znotraj vlade.

Neslavni rekord prihaja manj kot dva tedna po tem, ko je predsednik Joe Biden podpisal zakon o fiskalni odgovornosti. Ena določba zakona z dne 3. junija začasno ustavi zgornjo mejo dolga za 19 mesecev, kar pomeni, da si lahko vlada še naprej izposoja denar do konca leta 2024.

Meja dolga je bila pred tem zvišana decembra 2021 na 31,4 bilijona dolarjev.

Skupni državni dolg je 3. junija znašal 31,47 bilijona dolarjev, vendar se je že prvi delovni dan po Bidnovem podpisu zakona zvezno zadolževanje povečalo za skoraj 400 milijard dolarjev.

Kongresni proračunski urad predvideva, da bo zvezni primanjkljaj za proračunsko leto 2023 znašal 1,4 bilijona dolarjev.

Čeprav je predlog zakona, ki ga je Biden podpisal, vključeval zmanjšanje porabe za približno 1,5 bilijona dolarjev v naslednjem desetletju, predlog proračuna Bidnove administracije za leto 2024 predvideva, da bo bruto državni dolg do leta 2033 presegel 50 bilijonov dolarjev.

To je več kot 17 bilijonov dolarjev v naslednjem desetletju, kar bi bilo več kot celoten državni dolg pred pandemijo covida.

Zvezna vlada je 2. oktobra 2022 presegla mejo 31 bilijonov dolarjev – pred dobrimi osmimi meseci.

Meja 32 bilijonov dolarjev je bila dosežena devet let prej, kot je bilo predvideno pred pandemijo covida.

»Ne moremo več preživeti proračunskega leta, ne da bi dolgu dodali bilijon dolarjev, 33 bilijonov dolarjev pa je verjetno za vogalom,« je opozorila Maya MacGuineas, predsednica odbora za odgovoren zvezni proračun. »Naša odvisnost od dolgov obremenjuje naslednjo generacijo z bremenom dolga, ki samo raste, dokler se vztrajamo pri izogibanju težkim odločitvam.«

»Potrebujemo vrnitev k odgovorni fiskalni politiki, če se želimo kdaj izvleči iz tega kaosa. Formula za dosego tega mora biti preprosta: brez novega zadolževanja – kar pomeni popolno izravnavo morebitne nove porabe ali znižanje davkov – in še bolje, ju obdržimo, dokler nam naš dolg ne uspe nadzorovati; tudi nasloviti bi morali lastnike našega dolga; in reformirati naš pokvarjeni proračunski proces. To ni atomska fizika – precej preprosto je in čas je, da se naši politiki lotijo ​​dela, preden bo prepozno,« je sporočila MacGuineasova.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek