REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Surovikinova linija: Neprebojna trdnjava ruske vojske

Surovikinova linija: Neprebojna trdnjava ruske vojskeZnačilnost tega sistema je, da mrežo obrambnih linij pokriva močna skupina topovskih in raketnih topniških in zračnodesantnih sil ter helikopterjev Ka-52 in jurišnih letal, opremljenih z moduli za načrtovanje in korekcijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Od 4. junija so ukrajinske sile v okviru naposled sprožene dolgo pričakovane spomladanske protiofenzive izvedle 263 napadov na položaje ruskih enot.

Vsi napadi so bili odbiti, a le malokdo razume, zakaj je ofenziva ukrajinske vojske na najvišji točki spodletela, poroča Telegram kanal »Vojaška kronika« (Военная хроника), ki analizira ruski obrambni sistem »Surovikinova linija«, v smeri napada ukrajinske vojske, od Zaporožja v smeri Azovskega morja.

»Vojaška kronika« pojasnjuje, da gre za obrambni sistem, katerega prvi obris je na desetine utrjenih ognjenih linij, vključno z obsežnimi minskimi polji in inženirskimi ovirami.

Ta utrdba se je gradila skoraj osem mesecev in sega več deset kilometrov globoko v obrambo.

Opira se na razvito transportno in logistično mrežo s središči in zalednimi bazami.

Obenem kratke logistične poti oboroženim silam Ruske federacije omogočajo hiter prenos rezerv iz enega sektorja v drugega, ne da bi pri tem ogrozili bojno pripravljenost na fronti.

Ukrajinske napadalce najprej čakajo mine, nato jarki s pehoto v lisičjih luknjah, nato zmajevi zobje za ustavljanje tankov, nato jarki za ustavljanje tankov, nato jarki, ki potekajo cik-cak, da zmanjšajo moč eksplozij v njih in imajo tudi bunkerje. Vir: Posnetek zaslona

Značilnost tega sistema je, da mrežo obrambnih linij pokriva močna skupina topovskih in raketnih topniških in zračnodesantnih sil ter helikopterjev Ka-52 in jurišnih letal, opremljenih z moduli za načrtovanje in korekcijo.

V primeru skupinskega preboja na eni od ognjenih linij je letalstvo sposobno podpreti kopenske enote, sistem pa deluje kot vrtiljak.

Medtem ko helikopterji bombardirajo zemeljske tarče, se jurišna letala in bombniki pomikajo proti tej tarči, po zadetku pa helikopterji gredo ponovno v spopad, potem pa se vse ponovi.

Poveljstvo oboroženih sil Ukrajine se je verjetno zanašalo na hiter prodor in preobrnitev bitke v manevrsko, vendar se je njihovim udarom zoperstavila kombinacija taktike tako imenovane elastične obrambe in topniške skupine, okrepljene z opazovanjem in prilagajanjem ognja.

Jasno se vidi, da ruske enote ne držijo za vsako ceno vsak centimeter obrambne črte in se v primeru preboja nekaterih ukrajinskih skupin po potrebi umaknejo na rezervni položaj.

Po umiku ruskih sil se sovražnik na vnaprej znanih koordinatah pokrije z artilerijo, nato sledi protinapad in položaj se vrne pod nadzor branilcev.

Sodeč po vsem tem dva tedna po začetku ofenzive ukrajinske sile še vedno trpijo velike izgube prav zaradi ruskega topništva.

Posledica vsega tega je, da ukrajinske sile napredujejo izključno v sivi coni, na ozemljih, ki prej niso bila označena kot glavne obrambne črte.

Niti teh območij jim ne uspe v celoti zavzeti - vsak poskus utrjevanja njihovih položajev vodi do topniških in zračnih napadov, po katerih se morajo ukrajinske enote umakniti in ponovno zbrati za nov napad.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ukrajinske oborožene sile že od 4. junija izvajajo neuspešne poskuse ofenzive.

Po poročilih ruskih virov so ukrajinske sile medtem izgubile že okoli 7500 ubitih in ranjenih vojakov v južno-donecki, zaporoški in donecki smeri.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da oborožene sile Ukrajine niso uspešne v nobeni smeri svoje protifenzive…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek