REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sledijo udari: Putin napovedal, kako se bo Rusija odzvala, če bodo letala F-16 vzletala iz oporišč izven Ukrajine

Sledijo udari: Putin napovedal, kako se bo Rusija odzvala, če bodo letala F-16 vzletala iz oporišč izven UkrajinePutin pripravlja odgovor na teroristične napade Ukrajine? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vsi lovci F-16, ki jih bo Zahod poslal v Kijev, bodo uničeni tako kot tanki, ki so jih že dostavili, je v petek dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

V primeru, da bodo vzletali iz oporišč zunaj Ukrajine, lahko to vodi v odprto vojno z NATO paktom, je posvaril ruski predsednik.

V govoru na Sanktpeterburškem mednarodnem gospodarskem forumu (SPIEF) je Putin opisal, kako je dejansko potekala tako napovedana ukrajinska ofenziva z uporabo zahodne težke opreme, dostavljene v ta namen.

V primeru, da bodo vzletali iz oporišč zunaj Ukrajine, lahko to vodi v odprto vojno z Natom, je posvaril ruski predsednik.

»Tanki gorijo. Med njimi so Leopardi. Gorijo. Enako velja za F-16. Nobenega dvoma ni o tem,« je dejal ruski predsednik.

Kijev je od ZDA in ameriških zaveznikov večkrat zahteval letala F-16.

Ukrajinski piloti se že usposabljajo za reaktivna letala četrte generacije, čeprav še nobeno ni bilo dostavljeno.

Ameriški lovec zahteva zelo posebne pogoje na letališču, ki pa jih Kijev morda ne bo mogel zagotoviti.

V primeru, da Kijev dobi nekaj F-16 in jih namesti v oporiščih zunaj Ukrajine, »bomo morali pogledati, kako in kje lahko zadenemo ta sredstva, ki se uporabljajo v bojnih operacijah proti nam,« je dejal Putin na SPIEF.

»V tem je resna nevarnost nadaljnjega vlečenja Nata v ta oboroženi spopad,« je opozoril Putin.

Ameriški inštitut za podjetništvo (American Enterprise Institute) je v petek objavil komentar enega od svojih višjih sodelavcev, Michaela Rubina, ki zagovarja namestitev ameriškega jedrskega orožja v Ukrajino. Uvodnik je naslovljen »Ali lahko Biden odvrne ruski jedrski napad na Ukrajino? Da, če Ukrajini da taktično jedrsko orožje.« Rubin je Belo hišo pozval, naj Kijevu da jedrsko orožje, »brez kakršnega koli nadzora nad tem, kje in kako bi ga lahko Ukrajina uporabila.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Moskva je NATO večkrat opozorila, da pošiljanje orožja v Kijev samo podaljšuje konflikt in tvega odkrit spopad.

ZDA in ameriški zavezniki vztrajajo, da niso udeležene v sovražnostih, ampak samo oskrbujejo Ukrajino z denarjem, orožjem, strelivom, opremo, obveščevalnimi podatki in nasveti, da bi »premagali Rusijo«.

Čeprav letala F-16 ne predstavljajo resnega izziva za ruske zračne sile, je Moskva pri Varnostnem svetu OZN izrazila pomisleke glede njihove morebitne namestitve, ker so letala sposobna nositi tudi taktične jedrske bombe.

Pentagon je skrivoma v Evropi že namestil dodanih 150.

V začetku tega meseca je eden od vplivnih ameriških t. i. možganskih trustov zagovarjal, da se Ukrajini da takšno orožje – in to brez omejitev uporabe.

Putin proti zvezi NATO - a kako iz konflikta?
Putin proti zvezi NATO - a kako iz konflikta? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ZDA so se pogosto najprej upirala idejam podobnih »mislišč«, nato pa storila točno to, kar so zahtevali ti »think-tanki«.

Rubin je Belo hišo pozval, naj Ukrajini da jedrsko orožje, »brez kakršnega koli nadzora nad tem, kje in kako bi ga lahko Kijev uporabil.«

Ameriški inštitut za podjetništvo (American Enterprise Institute) je v petek objavil komentar enega od svojih višjih sodelavcev, Michaela Rubina, ki zagovarja namestitev ameriškega jedrskega orožja v Ukrajino.

Uvodnik je naslovljen »Ali lahko Biden odvrne ruski jedrski napad na Ukrajino? Da, če Ukrajini da taktično jedrsko orožje.«

Rubin je Belo hišo pozval, naj Kijevu da jedrsko orožje, »brez kakršnega koli nadzora nad tem, kje in kako bi ga lahko Ukrajina uporabila.«

Če bodo na Zahodu znova storili enako in po tem receptu Michaela Rubina, bi se sedanja posredniška vojna lahko hitro spremenila v neposreden spopad zveze NATO in Rusije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek