REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj je Putin razkril na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu

Kaj je Putin razkril na gospodarskem forumu v Sankt PeterburguRusija je bila prisiljena uporabiti vojaško silo in aktivirati oborožene sile Ruske federacije, je sporočil ruski voditelj. Jedrsko orožje že prispelo v Belorusijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajina ni dosegla uspeha v nobeni smeri na fronti, je v petek ponovil ruski predsednik Vladimir Putin na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu.

»Ukrajina zdaj uporablja strateške rezerve, a kljub temu na nobeni frontni liniji niso dosegli svojih ciljev, in to je najpomembnejše. Njihove izgube so približno desetkrat večje od izgub ruske strani,« je dejal Putin.

Med komentiranjem ukrajinske krize je poudaril, da je vojno v Ukrajini sprožil režim v Kijevu s pomočjo zahodnih pokroviteljev, ne pa Kremelj, čeprav o tem na Zahodu radi molčijo.

Navedel je, da Zahod že od leta 2014 dobavlja Kijevu veliko vojaške opreme, in vprašal: »In kaj je to, če ne vojna?«

Spomnil je, da se Moskva po podpisu Minskih sporazumov ni igrala z zahodnimi partnerji, ampak je to storil Zahod, Rusija pa je bila prisiljena uporabiti vojaško silo in aktivirati oborožene sile Ruske federacije.

Rusija ima določene cilje, ko gre za demilitarizacijo in denacifikacijo Ukrajine in dodal, da se jih Moskva drži.

Poudaril je, da ima Rusija določene cilje, ko gre za demilitarizacijo in denacifikacijo Ukrajine in dodal, da se jih Moskva drži.

Ukrajina bo kmalu prenehala uporabljati svojo vojaško opremo in tako se ne bo mogla še dolgo bojevati, medtem ko, kot je poudaril, ruska vojaška proizvodnja le raste.

»Najnujnejše vojaške opreme se proizvede desetkrat več kot prej, dela se v treh izmenah, tudi ponoči,« je dodal Putin.

Predsednik Ruske federacije je še povedal, da je bilo doslej uničenih 186 ukrajinskih tankov in 418 oklepnih vozil.

Predsednik Ruske federacije je še povedal, da je bilo doslej uničenih 186 ukrajinskih tankov in 418 oklepnih vozil.

Izpostavil je, da sam ima veliko judovskih prijateljev in da vsi pravijo, da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sramota in ne Jud.

»V Ukrajini je bilo pobitih 1,5 milijona Judov, pobili pa so jih privrženci Stepana Bandere. Danes Kijev slavi te iste Banderovce, Hitlerjeve dediče,« je dejal Putin, ko se je ozrl na absurdnost sedanje oblasti v Kijevu in dejstvo, da Zelenski s svojimi odločitvami danes prikriva taiste neonaciste.

Ni komentiral novice, da bo Izrael Kijevu dostavil svoje Merkava tanke...

Dotaknil se je tudi skomin Poljske po delih ukrajinskega ozemlja – dejal je, da kot vse kaže Poljaki razmišljajo tudi o tem, kako bi si povrnili zahodne dele današnje Ukrajine.

»Vse gre k temu,« je prepričan.

Med Putinovim nagovorom na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu so predvajali tudi dokumentarni video o grozodejstvih ukrajinskih nacistov v prejšnjem stoletju.

Po tem je ruski voditelj dejal: »To so tisti, ki jih režim v Kijevu danes malikuje. Kako da naj se ne borimo proti temu? Moramo se boriti. Smo država, ki je najbolj trpela zaradi nacizma. Naša ključna naloga je denacifikacija Ukrajine,« je opozoril ruski predsednik.

Trenutna kriza v Ukrajini Zahodu povsem ustreza in je le izgovor za prikrivanje lastnih gospodarskih napak tako v energetiki kot v financah, je prepričan.

»NATO je seveda vpleten v vojno v Ukrajini, jim dobavlja težko vojaško opremo, zdaj pa preučuje možnost dobave tudi letal,« je našteval Putin.

»Danes in včeraj v Ukrajini gorijo tanki, tudi 'Leopardi'. Enako bo z letali F-16,« je dejal voditelj Rusije.

Če bodo letala F-16 poletela iz tujine, bodo v Moskvi pretehtali možnosti, kako naj jih uničijo, saj, kot je poudaril, obstaja resna nevarnost nadaljnjega vpletanja Nata v neposreden vojaški spopad.

»Nič nas ne stane, če porušimo katerokoli stavbo v središču Kijeva, a tega ne počnemo iz več razlogov,« je poudaril.

Napadi Ukrajine na Kremelj, Belgorodsko regijo in druge regije Rusije so poskusi izzvati Moskvo v povračilne ukrepe.

»Poskus poškodovanja Kremlja, rezidence predsednika Ruske federacije, napadi na Belgorodsko regijo, sosednje regije Rusije - vse to je poskus, da bi nas izzvali, da sprožimo povračilne akcije,« je dodal.

Putin tudi meni, da je možno, da bi se situacija v Ukrajini odvila in rešila drugače, če bi bila na oblasti drugačna administracija v ZDA.

»Upam, da nas bodo današnji izzivi, s katerimi se srečujemo nenazadnje na področju varnosti, pripeljali do spoznanja, da mora biti varnost enaka za vse, kar smo vedno govorili našim partnerjem.«

Rusija je v Belorusijo že premaknila prvi del jedrskih konic, vendar bo do konca poletja, torej do konca leta, v celoti opravila nalogo premika taktičnega jedrskega orožja, je dejal ruski predsednik.

Rusija je v Belorusijo že premaknila prvi del jedrskih konic.

»Kot vam je znano, smo se pogajali s predsednikom Lukašenkom, da premaknemo del tega taktičnega jedrskega orožja na ozemlje Belorusije. To se je tudi zgodilo. Prvi jedrski naboji so bili dostavljeni na ozemlje Belorusije. To je prvi del. Toda do konca poletja, do konca leta, bomo to delo v celoti zaključili,« je poudaril Putin.

Poudaril je, da je ta odločitev element odvračanja »vseh, ki razmišljajo o doseganju strateškega poraza Rusije«.

Putin je na forumu spomnil, da ima Rusija veliko količino jedrskega orožja, a kljub želji Nata ne bo zmanjšala zalog.

Dodal je še, da je neokolonialni mednarodni sistem prenehal obstajati, multipolarni red pa se vse bolj krepi.

Ta proces je neizogiben, je poudaril.

Ruski voditelj je opozoril, da se zahodne države niso želele pogovarjati z Rusko federacijo, a se bodo.

Toda Rusija bo potem razmislila, kdaj in o čem se bo z njimi sploh pogovarjala, je bil jasen.

»Glede tega, ali naj imamo z njimi dialog ali ne, še enkrat ponavljam, tega dialoga nismo mi (Rusi) zavrnili. Odločili so se na Zahodu, da bodo dialog z nami prekinili. Če se nočejo pogovarjati, se ne bodo. Kar zadeva Rusijo, bomo že premislili, v katerem trenutku in o čem se bomo sploh lahko pogovarjali z njimi,« je na forumu sklenil Putin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek