REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi podmornica: Objavljamo izjemen posnetek oklepnika, ki ga bo kupila slovenska vlada

Tudi podmornica: Objavljamo izjemen posnetek oklepnika, ki ga bo kupila slovenska vladaPoskusila je splavati, končala pa neslavno - na dnu Donave... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovenska vlada se je neformalno – uradno bo to znano šele naslednje leto – odločila, da kupi ameriške oklepnike 8X8.

Pred tem bo potrebno urediti vse potrebno pri prekinitvi pogodbe o nakupu nemških »Boxerjev« in zato plačati pogodbeno kazen.

S tem slovenska vlada zvesto sledi trendu »amerikanizacije« evropskih vojsk.

Še zlasti po »krožni zamenjavi« vzhodne evropske države pod krinko »solidarnosti« predajajo Ukrajini svoje staro, večinoma sovjetsko orožje, nato pa od ZDA dobivajo »popuste« za nakup – ameriškega orožja.

Najbolj na izgubi so nemška podjetja, vendar je po ameriški razstrelitvi dveh največjih plinovodov v Baltskem morju, ki sta prinašali ruski plin v Nemčijo, ta država v podrejenem položaju.

Vojna je pekel...
Vojna je pekel - a ne za ameriške proizvajalce orožja... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Glavni argument vlade Roberta Goloba ob nakupu ameriških vozil bo to, da so »zanesljiva« in »preizkušena.«

Ta proizvajalec ima sicer tudi več drugih težav. Izdeluje tudi vozilo Ajax, prej znano kot Scout SV (Specialist Vehicle) ki ima resne težave pri razvoju in proizvodnji.

In kako vemo, da so?

To vemo zato, ker je o zanesljivosti oklepnikov slovenske vojake na tujih misijah vprašal predsednik slovenske vlade.

Zato niso potrebni nobeni nadležni javni razpisi.

Vojaki so predsedniku vlade povedali, kaj je najbolj preizkušeno orožje in to bo potem Slovenija tudi kupila.

Najbolj preizkušeno pa je seveda ameriško orožje, zahvaljujoč dejstvu, da se ta država 97 odstotkov svojega obstoja nahaja – v vojnah po svetu.

Slovenija bo tako ob finskih Patrijah dobila še ameriške osemkolesne Piranhe ali pa morda Strykerje, ki jih izdeluje druga podružnica podjetja GDLS.

Objavljamo ekskluzivni posnetek Piranhe, oklepnika 8X8 ameriškega proizvajalca, za katere se je odločila Golobova vlada.

Do posnetka je prišlo med nedavnimi manevri romunske vojske v Donavi, 6. junija letos. Kot lahko vidimo iz posnetka, je bila med vajo Piranha spremenjena v podmornico.

Nekateri drugi oklepniki sicer prav dobro plavajo na vodi in celo omogočajo – ulov rib…

Poskusila je splavati, končala pa neslavno - na dnu Donave...

Glede na to, da si tudi Slovenska vojska prizadeva kupiti čim več opreme, ki ni ozko specializirana, pač pa kupuje ne primer vojaške tovornjake, ki lahko tudi prevažajo civilni tovor in vodo, helikopterje in letala, ki lahko tudi gasijo in prevažajo ranjence se zdi nakup Piranh zelo smiseln, saj bodo ti oklepniki očitno lahko nadzorovali tudi podmorski akvatorij slovenskega morja, vse do točke T5 v Piranskem zalivu

Nekateri drugi oklepniki sicer prav dobro plavajo na vodi in celo omogočajo – ulov rib…

Naši viri so nam potrdili, da Damir Črnčec podpira nakup ameriških vozil 8X8 proizvajalca GDLS.

Ta proizvajalec ima sicer tudi več drugih težav.

Izdeluje tudi vozilo Ajax, prej znano kot Scout SV (Specialist Vehicle) ki ima resne težave pri razvoju in proizvodnji.

Leta 2013 se je tudi kanadska vlada odločila, da ne bo kupila 108 podobnih (LAV III – Stryker) oklepnikov, ki jih izdelujejo v Kanadi.

»Nekateri poznavalci industrije menijo, da je vozilo General Dynamics, imenovano Piranha 5, imelo težave v konkurenci z Nexterjevim VBCI in BAE CV90,« je tedaj zapisal kanadski CBC.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek