REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kongresnik: Ukrajinski poslovnež ima dokaze o podkupovanju Joeja in Hunterja Bidna

Kongresnik: Ukrajinski poslovnež ima dokaze o podkupovanju Joeja in Hunterja BidnaPosnetki bi lahko bili dokaz o domnevni podkupovalni shemi med družino Biden in ukrajinsko energetsko družbo Burisma. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Uradnik ukrajinskega energetskega podjetja Burisma Holdings, ki je trdil, da je podkupil sedanjega ameriškega predsednika Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja, je kot »zavarovanje« shranil več kot ducat posnetkov svojih pogovorov z njima, je ob sklicevanju na dokumente FBI razkril republikanski senator Charles (Chuck) Grassley.

V izjavi, objavljeni v ponedeljek, je Grassley pozval ameriško ministrstvo za pravosodje, naj objavi popolno in neredigirano kopijo dokumentov FBI, ki domnevno podrobno opisujejo kriminalno podkupovalno shemo med družino Biden in vplivnim ukrajinskim energetskim podjetjem.

Dokumenti naj bi temeljili na intervjujih, ki jih je FBI opravil z »zelo verodostojnim in zaupanja vrednim« insajderjem, ki je opisal več interakcij z visokim uradnikom Burisme od leta 2015, ko je bil Biden podpredsednik ZDA v Obamovi administraciji.

FBI je vpogled v dokumente dovolil nekaterim kongresnikom, vendar je Grassley opozoril, da so bili ključni deli izpuščeni, vključno z zapisom o tem, »kako ima v posesti tuji državljan, ki je domnevno podkupil Joeja in Hunterja Bidna, zvočne posnetke svojih pogovorov z njima,« ki jih je, kot poudarja kongresnik »skupaj sedemnajst«.

Uradnik ukrajinskega podjetja je posnetke hranil kot »nekakšno zavarovanje« za primer, če bi se znašel v »godlji«, je dodal Grassley, ki trdi, da je imel vpogled v dokumente v celoti.

Vendar pa republikanski senator ni bolj natančno navedel, kaj je bilo povedano v teh zvočnih posnetkih.

Senator Grassley in predsednik nadzornega odbora predstavniškega doma James Comer sta maja prvič izpostavila primer domnevnega podkupovanja Bidnovih in se sklicevala na žvižgača, ki je razkril, da ima FBI dokumente s podrobnostmi o intervjujih z zaupnim virom.

Nadzorni odbor je nato izdal sodni poziv FBI-ju, naj deli dokumente, agencija pa je prejšnji teden posredovala redigirano različico kongresnikom in to šele potem, ko so zagrozili, da bodo direktorja FBI-ja Christopherja Wraya obtožili zaradi nespoštovanja Kongresa.

Dokumenti naj bi vsebovali podrobnosti pogovorov o tem, kako naj bi neimenovani uradnik Burisme Joeju in Hunterju Bidnu plačal vsoto v višini pet milijonov dolarjev v času Obamove administracije.

Hunter Biden je bil kljub pomanjkanju predhodnih izkušenj v energetskem sektorju med letoma 2014 in 2019 zaposlen v upravnem odboru mogočnega ukrajinskega energetskega podjetja, za to pa je prejemal več kot 50.000 dolarjev na mesec.

Uradnik Burisme naj bi pojasnil, da je moralo ukrajinsko podjetje »plačati Bidnom«, ker se je znašlo v preiskavi ukrajinskega tožilstva.

Čeprav je sedanji ameriški predsednik Joe Biden nedavno zavrnil obtožbe o podkupovanju kot »kup neumnosti«, je vendarle priznal, da je odgovoren za odstavitev glavnega ukrajinskega tožilca Viktorja Šokina, ki je takrat preiskoval Burismo in njene vodilne v zvezi s sumi o korupciji.

Biden je priznal, da je odstavitev svojeglavega tožilca dosegel z grožnjo, da bo zadržal ameriško pomoč Kijevu, vendar vztraja, da je bil Šokin odpuščen, ker ni hotel preiskovati korupcije...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek